SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Komplikációk ikerterhesség esetén

Családinet [cikkei] - 2011-09-22
Minden ikerterhesség közül a kettes ikreknél lehet számítani a legkevesebb egészségügyi problémára és komplikációra. Minden további baba növeli a komplikációk kialakulásának kockázatát.
Komplikációk ikerterhesség esetén

Mik a leggyakoribb komplikációk az ikerterhességeknél?

  • Koraszülés
  • Alacsony születési súly
  • Méhen belüli fejlődési korlátozottság
  • Preeclampsia
  • Terhességi cukorbetegség
  • Méhlepény leválás
  • Magzat elhalása/elvesztése
  • Császármetszés

Koraszülés:
A koraszülés azt jelenti, hogy a terhesség 37. hetének befejezése előtt világra jön a magzat. A terhesség időtartama minden további babával csökken. Átlagosan a legtöbb egybabás terhesség 39 hétig, a kétbabás 36 hétig, a három baba esetén 32 hétig, a négy babánál 30 hétig, az ötös ikreknél pedig 29 hétig tart. A kettes ikrek majdnem 60%-a koraszüléssel jön világra, míg a hármas ikrek 90%-a. Ennél több baba esetén szinte biztos a koraszülés. Sok esetben, a koraszülés a burok idő előtti repedésének a következménye.

Alacsony születési súly:
Az alacsony születési súly majdnem mindig összefügg a koraszüléssel.
Alacsony súlyúnak számítanak azok a babák, akik 2500 grammnál kevesebbel jönnek világra. A 32. hét előtt és 1500 grammnál kisebb babáknál magasabb az olyan hosszú távú komplikációk kialakulásának veszélye, mint szellemi fogyatékosság, bénulás és a látás vagy hallás elvesztése.

Méhen belüli növekedés-visszamaradás:
Egy bizonyos pontig az ikerbabák is körülbelül olyan ütemben fejlődnek, mint az egyedüli babák. A kettes ikrek növekedési üteme a 30. és 32. hét között kezd el lelassulni, a hármas ikreké a 27. és 28, míg a négyes ikreké a 25. és a 26. hét között. Méhen belüli növekedés-visszamaradás akkor alakulhat ki, amikor a méhlepény már nem képes több növekedést elviselni és a babák egymással versengenek a tápanyagokért. Az orvosok a babák fejlődését ultrahanggal és a has mérésével ellenőrzik.

Preeclampsia:
A preeclampsia, a toxémia és a magas vérnyomás hasonló kifejezések. (A magas vérnyomás a toxaemia ill. a preeclampsia egyik tünete.) Az ikerterhességeknél a preeclampsia kialakulásának esélye kétszer akkora, mint egy normál terhességnél, míg a hármas ikrek felénél szokott kialakulni. A rendszeres orvosi vizsgálat növeli a preeclampsia kimutatásának és kezelésének esélyét. Megfelelő kezelés esetén, a komoly problémák kialakulásának valószínűsége jelentősen csökken, mind a babák, mind az anyuka számára.

Terhességi cukorbetegség:
A terhességi cukorbetegség kialakulásának okai: a két méhlepény által megnövekedett ellenállás az inzulinra, a méhlepény méretének növekedése és a placentális hormonok emelkedése. A terhességi cukorbetegség előfordulásának gyakorisága a mai napig kutatás tárgyát képezi. Egy tanulmány szerint a cukorbetegség kockázata megnőtt az ikerterhességgel, ám az abban résztvevő orvosok további kísérleteket javasoltak.

Méhlepény leválás:
A méhlepény leválásának esélye háromszor nagyobb ikerterhességek esetén. Ez kapcsolatban állhat azzal a ténnyel, hogy a preeclampsia kialakulásának valószínűsége is magasabb. Legtöbbször a terhesség harmadik harmadában fordul elő, ám a lehetőségének kockázata jelentősen megnő az első baba hüvelyi úton történő születését követően.

Magzat elhalása/elvesztése:
A magzat méhen belüli elhalása rendkívül ritka. Az orvosok fogják eldönteni, hogy jobb-e eltávolítani az elhalt magzatot vagy a többi babát kitenni az elhalt magzat által okozott veszélynek. Dikorionos (két korion van jelen) terhesség esetén a beavatkozás szükségtelen. (A korion az a hártya, amely a méhlepény külső rétegét képzi. Kétpetéjű ikreknél mindig két korion van, míg az egypetéjű ikreknél lehet egy vagy két korion.) Egy korionos terhességek esetén a magzat érettségét vizsgálják meg és ez alapján döntik el, hogy lehetséges-e a magzat azonnali világra hozatala. Egy ilyen helyzetben vizsgálni kell, hogy a koraszülésnek, vagy a továbbhordásnak kisebb-e a kockázata.

Császármetszés:
Az ikerterhességek nem feltétlenül végződnek császármetszéssel. A legelfogadottabb javaslat hármas- vagy többes ikrek esetén a császármetszés, a kettes ikrek esetén minimum 50%-ban császármetszést végeznek Magyarországon.

Hüvelyi szülés akkor lehetséges, ha:

  • A terhesség legalább 32 hetes
  • Iker A (a méhnyakhoz közelebbi baba) nagyobb
  • Iker A fejjel lefelé helyezkedik el
  • Iker B kisebb, mint iker A
  • Nincs téraránytalanság a magzati koponya és az anyai medence között

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter

Fotó:
helmutli: Glück
 


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja