SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A magzati létfenntartó rendszer: méhlepény, köldökzsinór és magzatburok

Családinet [cikkei] - 2011-09-23
A babád a méhen belül fog kifejlődni a következő életfenntartó rendszer segítségével: méhlepény, köldökzsinór és magzatburok (ami tele van magzatvízzel).
A magzati létfenntartó rendszer: méhlepény, köldökzsinór és magzatburok

Mi az a méhlepény és mi a feladata?

A placenta (méhlepény) egy lepény alakú szerv, amely a méh belső falához tapad és a köldökzsinórral kapcsolódik a magzathoz. A placenta olyan hormonokat termel, mint például a HCG (human chorionic gonadotrophin), az ösztrogén vagy a progeszteron.

A méhlepény összekötő szerepet tölt be az anya és a baba vérellátásában. Kis vérerek futnak rajta keresztül, és szállítják a magzati vért a placentába, amely tele van anyai vérrel. A tápanyagokat és az oxigént szállítják az anyai vérből a magzati vérbe, míg a salakanyagokat a magzati vérből az anyai vérbe, anélkül hogy a két vérkeringés összekeveredne.

A placenta a szülés után válik le a méhről. A terhesség alatt lehetséges probléma az elölfekvő lepény, ami azt jelenti, hogy a placenta túl közel van a méhnyakhoz. Ahogy a magzat fejlődik, a placentára nehezedő nyomás vérzést okozhat, ami orvosi ellátást igényel az anya és a baba biztonságának érdekében.

Mi az a köldökzsinór és mi a feladata?

A köldökzsinór köti össze a magzatot a placentával. A köldökzsinór három érből épül fel: két kisebb artériából, amelyek a méhlepényhez, és egy nagyobb vénából, mely a magzathoz szállítja a vért. Akár 60 cm hosszúra is megnőhet, amely elég hosszú ahhoz, hogy a baba biztonságosan forgolódhasson anélkül, hogy kárt tenne a placentában vagy magában a köldökzsinórban.


Miután a baba világra jött, a zsinórt elvágják (ezt gyakran az apa teszi meg); a babán maradó csonk elszárad, leesik, a helye pedig begyógyul és ez lesz a baba köldöke. A terhesség alatt a köldökzsinóron csomó alakulhat ki, ami sajnos időnként magzati elhalást is elő szokott idézni. Gyakran előfordul, hogy a köldökzsinór a baba köré tekeredik. Ez nem megelőzhető, azonban legtöbbször nem jelent veszélyt a babára.

Mi az a magzatburok és mi a feladata?

A magzatburokban van a magzatvíz. Ez a burok a baba otthona, tornaterme és védelmezője a külső ütések és más erőhatások ellen. A magzatburok bőséges teret biztosít a babának, hogy tudjon úszkálni és forgolódni, ami segít a baba izmainak kiépítésében. Hogy a babának kellemes legyen, a magzatburok és a magzatvíz valamivel magasabb hőmérsékletű, mint az anya teste, általában 37,6 °C.

A 10. héten körülbelül 30 ml folyadék van jelen. A magzatvíz a terhesség körülbelül 34.-36. hetében éri el a maximális mennyiségét, hozzávetőlegesen 1 litert. Amikor a magzatvíz elfolyik, ez a burok reped meg és ez a folyadék hagyja el a testet. A babád életét ekkor még mindig a köldökzsinór tartja fent és nemsokára találkozhattok is!


Mások-e ezek a szervek ikerterhességek esetén?

Az egypetéjű ikrek gyakran egy placentán osztozkodnak, általában külön magzatburokkal és mindig külön köldökzsinórral rendelkeznek. A nem egypetéjű ikrek esetén van külön placenta, magzatburok és köldökzsinór.

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja