SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Honnan fogom tudni, mikor kell indulni?

Nováky Rita [cikkei] - 2004-03-04
Sokszor halljuk mi, szülésznők a fenti kérdést.
Ahogy a szülés közeledik, a terheseket egyre inkább a szülés kezdi érdekelni.
Honnan fogom tudni, mikor kell indulni?

Persze mindvégig így van ez, de kérdéseik egyre inkább erre irányulnak. Ilyen például a szülés megindulása. "Honnan fogom tudni, melyek azok a fájások, amelyek már a szülés kezdetét jelentik?" vagy "Biztosan észreveszem-e, hogy csurog a magzatvíz?"

Most ezennel mindenkit megnyugtatok. Észre lehet venni a szülés megindulását. A fájások olyan semmihez sem hasonlíthatóak, rendszeresek, hogy semmi kétsége nem lehet a kórházba indulás felől a kismamának. Az ilyen induló fájásokat nem szüntet meg egy kis ágynyugalom, pihenés sem. Az első szülésnél általában, és ez inkább megfigyelési tény, mint állandó igazság, nem kell kapkodni, a pánik pedig kifejezetten rosszat tesz a családnak. Ilyenkor nyugodtan össze kell készülődni, és nem késlekedve elmenni a kórházba. Ne felejtsenek el a párok kicsit még így, szülés előtt arra gondolni, hogy most kezdődik életük nagy eseménye. Engedjék magukhoz a várakozás boldogságát. Ez a kilenc hónap és egész életük beteljesedésének boldogsága is.

Más a helyzet akkor, ha a magzatvíz folyik. Ekkor semmi késlekedésnek helye nincs. A kapkodásnak, ijedtségnek sincs, a kórházba azonban haladéktalanul indulni kell. Akkor is, ha fájások a magzatvízcsorgás után nem jelentkeznek. Ez azért is fontos, mert a magzatot védő burok már nem védi a magzatot, és az egyébként nem steril hüvelyből kórokozók juthatnak fel, ami a magzatra nézve veszélyes lehet.

A magzatvíz elfolyása miatt a méh belső nyomása, térfogata megváltozik, ez is a fájásokat erősíti. Kérdezik sokan, hogy meg fogják-e tudni különböztetni a magzatvizet az esetleg elcsöppenő vizelettől. Ha hirtelen, a méhszáj körül pattan meg a burok, akkor a mennyisége és az a tény, hogy nem tudja irányítani úgy, mint a vizeletet, egyértelművé teszi a magzatvíz-csorgást. Ha azonban csak kis mennyiség szivárog, akkor gyakran nehéz a megkülönböztetés. A magzatvíznek kicsit édeskés, sajátos szaga van, a vizeletnek sincs általában az ürüléskor annyira jellegzetes szaga, hogy otthon meg tudnánk különböztetni a kettőt. Ez mindenképpen orvos dolga. Tehát, ha kicsi is a mennyiség, mindenképpen szakemberhez kell forduljon a terhes.

Előfordul, hogy a szülésnek indulását a nyákdugó eltávozása jelzi. Milyen is ez a nyákdugó? Nagyon sűrű, kocsonyás, nyálkás anyag, nem túl gusztusos látvány. Ez a nyák védte a magzatot a hívatlan vendégektől, a különféle kórokozóktól. A terhesség során hasznos volt, de a tágulás kezdetén eltávozik a méhszájból. Ez a szülés megindulása előtt egy-két nappal is előfordulhat, ilyenkor érdemes nagyon figyelni minden jelre, illetve felvenni a szülésszel a kapcsolatot.

Gyakran kétségbeesve érkeznek a terhesek, hogy vérzést tapasztalnak, és igen meg vannak ijedve. A szülés elején minimális vérzés általában a méhszáj tágulásából adódik, azonban ritkán szövődményt is jelezhet, így az orvoshoz fordulást nem szabad halogatni.

Remélem, hogy ez az írás segít a szülés előtti egyik félelem megoldásában, de bizton tudom, hogy mindeki azonnal tudni fogja az indulás időpontját, az ősi anyai ösztönök ezt mindenkinek megsúgják. Mindenkinek boldog készülődést kívánok!

Fotó: Andriele/pixabay.com

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja