SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nikotinbomba terhesség alatt

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-15
Bizony nem kevés nő akad ma, aki még a várandósság idején sem tud lemondani káros szenvedélyéről
Nikotinbomba terhesség alatt

Néhány esetben még az orvos sem javasolja a leszokást, mert a kismamának nagyobb idegi megterhelést jelentene, mintha az ártalmas füsttel rongálná maga és gyermeke egészségét. Természetesen a várandósság alatti dohányzás mindkét embert megviseli. Árt az édesanya szervezetének, aki terhessége miatt egyébként is nagyobb megterhelésnek van kitéve, s több vitaminra van szüksége. Emellett kutatások kimutatták, hogy a dohányzás károsítja a magzat tüdőszöveteit, illetve dohányos édesanya esetén nagyobb a vetélés és koraszülés kockázata.

Egy New York-i egyetem kutatója is a dohányos édesanyák magzatainak védelmében végzett kutatásokat. Majmokkal végzett kísérletek segítségével jutottak arra a megállapításra, hogy a nagyobb adagban történő C-vitamin bevitel csökkentheti a magzat nikotintól keletkező károsodásait. Ez természetesen csak könnyítést jelent, a dohányzás kockázatait egyáltalán nem szűnteti meg. Mindamellett nem feledkezhetünk meg egy másik kutatási eredményről sem, miszerint a túlzott mértékű C-vitamin miatt a babáknak megszületésük után is nagyobb adagra lesz szükségük a normális életvitelhez.

A dohányos édesanyák gyermekeinek többsége légzési problémákkal küzd, koraszülött, vagy kis súllyal születik. A még csak babát tervező pároknál sem hasznos a dohányzás, mert bár csak ritkább esetben okoz meddőséget, nehezíti a teherbe esést. Egy oxfordi kutatóegyetemen kísérleteket végeztek több dohányos és nemdohányzó pár segítségével.


A dohányos nők átlagosan mintegy két hónappal később estek teherbe, mint a nikotinmentes életet élők. Egy dohányos nőnek csupán egy évvel a leszokás után lehet ugyanolyan esélye a teherbe esésre, mint azoknak, akik nem dohányoztak. Az erős dohányzás férfiak esetében gátolja az ivarsejt képződését.

A várandósság idején több kockázati tényezővel is számolni kell. A 18 évnél fiatalabb, illetve 35 évnél idősebb nők, valamint ikerterhesség esetén nagyobb az esély a vetélésre, s ezt a dohányzás súlyosbíthatja. Mivel várandósság idején a kismamáknak az addigi vitaminigénye többszörösére nő, előfordulhat fogszuvasodás is. A dohányzás nem várandós nők esetében is növeli a vitaminigényt, s terhesség idején csupán nehezíti a nők helyzetét. A dohányzás a magzat értelmi képességeit is csökkentheti, s itt nem csupán az aktív, hanem a passzív dohányzásról is beszélnünk kell.

Fontos, hogy a kismamák a várandósság idején kerüljék azokat a helyeket, ahol akár csak passzív módon füstöt szívhatnak be. Nem csupán a nikotin az, ami károsíthatja a magzatot, így nem elég, ha valaki gyengébb cigarettára vált. A nikotin mellett mintegy háromszázféle különböző vegyület található a cigaretta füstjében, melyek legnagyobb része egyfajta vegyszer, tehát mérgező anyag.

A modern technikáknak köszönhetően számtalan leszokási módszer segíthet a káros szenvedély elhagyásában.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja