SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felkészülés a terhességre

Kókai Kata [cikkei] - 2007-01-29
Nem az a célom, hogy bárkit elriasszak, de a babavárás, majd az azt követő egész életen át tartó időszak nem sétagalopp. Nem egy kismama éli meg negatív élményként a terhességet, vagy éppen a szülést csupán azért, mert nem volt tisztában a lehetőségekkel.
Felkészülés a terhességre

Első hallásra nagyon jól hangzik, hogy valakinek a pocakjában egy apró élet növekszik. Egy piciny gyermek saját, és szerelme testéből, szerelmük manifesztációja. Egy csodálatos kis lény, aki majd az egész család életét boldogsággal és örömmel tölti meg. A terhességre való felkészülés időszakában azonban figyelembe kell venni a gyermekvállalás árnyoldalait- mert, bár nem szeretünk beszélni róla, ilyen is létezik. Az orvosi műhibák, vagy éppen a gátmetszés nem egy nő életét keserítette meg, talán azért is, mert nem volt tisztában a lehetőségeivel.

Mivel jár a várandósság 9 hónapja?

Amikor a pozitív terhességi teszt a kezünkbe kerül, vagy éppen a családtervezés időszakát éljük, mindent rózsaszínben látunk. Nem gondoljuk át előre, milyen is lesz az élet, ha a család plusz egy taggal bővül. Ugyan sok lemondással jár, ha valaki gyermeket vállal, de az öröm mindenért kárpótol. Ugyanakkor örömünket beárnyékolhatják a problémákat, ha nem készülünk fel rá időben.

A várandósság általában problémamentesen zajlik, de számtalan vizsgálaton kell részt venni baba és szülő érdekében egyaránt. Kilenc hónap azonban hosszú idő, s a várandósság is megterheli a szervezetet. Le kell mondani minden olyan tevékenységről, mely a testi épséget veszélyezteti, jobban kell ügyelni a higiéniára, s fel kell hagyni a káros szokásokkal.

A szülésre is időben készülni kell

A statisztikákat tekintve igen kevés várandós nő foglalkozik a terhesség korai ciklusában magával a szüléssel. Éppen ezért sokan félelemmel telve várják a nagy napot. Igaz, hogy a felkészítő tanfolyamok számtalan hasznos információval látnak el, de valójában csak az utolsó hónapban kezdi el foglalkoztatni a kismamákat a szülés témaköre. Sokszor a szülési komplikációt a félelem okozza, mely a tudatlanságból, a felkészülés hiányából ered.



A felkészülésben számtalan módszer segíthet. Először is tudatosítani kell, hogy a szülés a várandósság mintegy lezárása. Azzal, hogy világra jön a baba, egy új élet kezdődik. Nincs ok aggodalomra, vagy félelemre, ugyanakkor célszerű már a várandósság elején utánanézni, mely kórház felel meg leginkább a szülők igényeinek.

Orvosválasztás

Minden intézmény más és más szolgáltatást nyújt, egyes helyeken a nap 24 órájában kérhető epidurális érzéstelenítés, máshol nem. Néhány helyen baba és mama együtt tölthetik az egész napot, míg máshol éjszakára elviszik a babát. Még számtalan szempont létezik, melyet érdemes figyelembe venni.

Amennyiben választott orvost szeretnénk, kérjük ki mások véleményét, de ne ez legyen az egyetlen döntő érv. Ismerkedjünk meg mindenkivel, látogassunk el nyílt napokra, készítsünk szülési tervet, s ez alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb segítőt.

Várandósság előtt

Érdemes már a várandósság előtt ügyelni a helyes életmód kialakítására. Fontos elhagyni a káros szokásokat, s egy egészségesebb életmódra váltani. Ha tudatosan tervezzük a gyermekáldást, akár előre is kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb szolgáltatásokat nyújtó orvost és szülészetet.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja