SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges babát szeretnénk!

[cikkei] - 2004-02-14
Életünk egyik legcsodálatosabb élménye a gyermek várása, születése és növekedése. Fel kell készülni rá! Nagyon sok mindent tehetünk azért, hogy gyermekünk születése a legmegfelelőbb körülmények között történjék. Természetesen előfordul, hogy nem tervezett gyermek érkezik, de ha csak egy módunk van rá, fogadjuk őt is örömmel, a terhesség hónapjai alatt van elegendő időnk felkészülni a fogadására.
Egészséges babát szeretnénk!

Vegyük sorra, mi mindent érdemes végiggondolni. Külső és belső tényezőket kell figyelembe venni.

Külső, objektív feltételek:

-stabil párkapcsolat
-biztonságos otthon

Stabil párkapcsolat: a gyermek két ember szövetségének gyümölcse. Ahhoz, hogy az anya nyugodtan, biztonságos körülmények között hordja ki a terhességet, szükség van az apa jelenlétére és közreműködésére. Nem csak anyagi, érzelmi szempontból is fontos ez. És persze nagyon fontos lesz majd a gyermek számára! Soha ne feledjük el: az apa nem egy eldobható gyerekszobabútor! A kicsi harmonikus fejlődéséhez igenis szüksége van az apa jelenlétére, szeretetére, mind stabilitás, mind a későbbi szereptanulás szempontjából! Ha pedig sérült a gyermek, akkor ez még hangsúlyozottabbá válik.

Biztonságos otthon: itt nem feltétlenül kell önálló, jól berendezett lakásra gondolni. Sajnos, a mai viszonyok között ez egyre kevesebb családalapító fiatalnak adatik meg. Persze ha van, az a legjobb. De a lényeg az, hogy az érkező babának legyen saját világa. Ha van lehetőség, gyerekszoba (ha már vannak testvérek, természetesen velük, ha nem túl nagy a korkülönbség), de ha a szülőknek csak egy szobájuk van, ott is remekül ki lehet alakítani a gyermek kis kuckóját. Fontos, hogy száraz, világos, jól szellőztethető, jól fűthető helyiség legyen, ne túl zajos (de ne is túl csendes), TV-t az első évben, ha lehet, egyáltalán ne nézzen a kicsi. A gyermek szobájában soha senki ne dohányozzon, és ne legyenek soha túl sokan. Saját kiságya, szekrénye legyen, ahol a holmiját jól elkülönítve tudjuk tárolni.

Belső feltételek: Amikor eldöntöttük, hogy immár gyermeket szeretnénk, tudatosan készüljünk a fogadására. Ha korábban fogamzásgátló gyógyszert szedett az anyuka, azt a tervezett szülés előtt 1 évvel célszerű abbahagyni, s védekezés más eszközeit alkalmazni. Megközelítőleg 3 hónap alatt bontódnak le a szervezetben a gyógyszer maradékai. Ha dohányzik az anyuka, szintén legalább 3 hónappal előtte tegye le a cigarettát. Ezt persze tehetik együtt az apával, csak jó lesz mindenkinek. (Csak tájékoztatásul: magam is dohányzom, de a gyermekek születése előtt 1 évvel abbahagytam, a terhességek és a szoptatás ideje alatt sem dohányoztam. Ma a legkisebb gyermekem 13 éves, de a lakásban ma sem dohányzom. Igenis abba lehet hagyni!)

Ha a szülők családjában ismert valamilyen családi betegség, érdemes szakember, genetikus véleményét kikérdezni, van-e, ha igen, mekkora az esélye az öröklésnek. Ha ez a betegség súlyos, akkor feltétlenül forduljanak orvoshoz  (pl. cukorbetegség, csípőficam, szemrendellenességek, izom és autoimmun betegségek)! Ha az anyának korábban volt terhességmegszakítása, feltétlenül közölje ezt az orvosával. Nagyon magas rizikótényező. Ha valamelyik családtag tudja magáról, hogy Rh negatív, feltétlenül jelezzék, életveszély is felléphet a faktorok összeférhetetlensége miatt, de ha ismert, megfelelő kezeléssel jól kézben tartható. Ugyanez áll, ha valamely szülőnek ismert betegsége van.

Veszélyeztetett terhességeknél a gondozó orvos is kéri, de ha egyéb indok merül fel a szülő is kérheti a genetikai vizsgálatot a terhesség első harmadában. Nagyon sok örökletes probléma felismerhető (nyitott gerinc, Down-kór).

Sajnos, ma már az is igen gyakran előfordul, hogy a várva várt terhesség nem következik be. Nem szabad kétségbe esni, mert lehet, hogy nincs semmi baj, csak a véletlen játszik közre. Ha pedig van is valamilyen szintű eltérés, igen nagy gyakorisággal segíteni tudnak. Tehát másfél, két év után érdemes orvoshoz fordulni.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja