SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Díszhalak és dísznövények

Kókai Kata [cikkei] - 2004-07-11
Egy harmonikusan berendezett akvárium lakásunk ékköve lehet. Néhány tipp a halak ideális környezetének kialakításához.
Díszhalak és dísznövények

A „Díszhalak tartása” című cikk folytatásaként szeretnénk további hasznos tanácsokkal ellátni minden akvaristát, hogyan alakítsa ki álmai akváriumát. A boltokban számtalan kiegészítőt vásárolhatunk akváriumunk díszítésére; kincses ládikót formáló levegőztetőt, piramis alakú halbúvót, vagy elsüllyedt hajóroncsot.

Ezek kétségtelenül különlegessé, és egyedivé varázsolják halaink élőhelyét, többségük azonban „természetellenes” anyagokból készül, melyek halaink természetes élőhelyén csak környezetszennyezés esetén fordulhatnak elő. Sokan szeretnénk természethű akváriumot kialakítani; legyen szó tengeri- vagy édesvízi halakról. Néhány hasznos tipp azoknak, akik hasonló díszt szeretnének lakásukba:

 

Díszhalak és növényeik

 

Tippek a legismertebb, és talán legkönnyebben beszerezhető- és tartható halak természetes környezetében található növényzettel kapcsolatban.

 

Az aranyhal

 

Őse az ezüstkárász. Kínában már i.sz. 1200 körül elkezdték tenyésztését, s a legkülönbözőbb fajokat hozták létre. Egyes egyedek aranyszínűek, míg mások akár rózsaszín- fehér, vagy fekete pettyes színekben is tündökölhetnek. Európában mindössze 1728-ban kezdték el tenyészteni, azóta azonban szinte az egész kontinensen megtalálható. Talán a legismertebb, és a leggyakrabban tartott díszhal, más fajokkal ellentétben sokkal kevésbé igényes, akár kerti tóban is tartható, egész évben.

Ajánlott növények: Hajlékony csillárka, Lándzsás vízipáfrány, Fonalas csetkáka

 

A szivárványos guppi

 

Hazája Trinidad, Barbados, Venezula és Guayana. Apró termete és könnyű gondozása miatt elég gyakran tartott halfaj. A hímek kisebbek, s farok úszójuk lényegesen nagyobb mint a nőstény egyedeké. Színük teljesen változatos, tenyésztéstől függően lehet sárga, kék, piros, vagy akár hófehér. Gondozása nem igényel nagy hozzáértést; 24-26 fokos vízhőmérséklettel, napi etetés mellett már teljesen optimális körülményekről beszélhetünk. Fő eleségük a tubifex, de jó minőségű száraz tápot is használhatunk az etetéshez.

Ajánlott növények: forrásmoha, hosszú levelű vízikalász

 

Zebra dánió

 

A Dániók családjába tartozik, származási helye Elő-India. Hazánkban elterjedt, szinte minden díszhal kereskedésben kapható. Szifóval, guppival, neonhallal tökéletesen együtt tartható. Falánk, mindenevő faj, igényli a 22-24 fokos vízhőmérsékletet. Mint minden fajnál, ügyelni kell a víz tisztaságára, illetve a megfelelő levegőztetésre.

Ajánlott növényzet: Sallangos vízipáfrány, Hullámos levelű vízipáfrány, Hosszúlevelű barclaya

 

Neonhal

 

Először 1936-ban, az Amazonas környékén találtak rá erre a nagyon apró, ám annál tündöklőbb fajra. Természetes környezetében lágy, viszonylag hűvös vizekben él, így elég jól tűri a 18-20 fokos hőmérsékletet. Nincs különleges táplálék igénye, bármilyen haleleséget szívesen fogyaszt. Célszerű azonban –akár a többi faj esetében- változatosan táplálni, így könnyebben elkerülhetjük a hiánybetegségeket.

Ajánlott növények: Tavi tündérhínár, Bokros süllőhínár, Törpe (vagy amazonasi) kardfű

 

Az ajánlott növények mindegyike az egyes halfajok természetes élőhelyén honos, és hazánkban is kapható a nagyobb akvarisztikai boltokban. Segítségükkel halaink számára igazán természetes élőhelyet létesíthetünk. Természetesen mindenki egyéni ízlésének megfelelően szeretné kialakítani akváriumát, így a fenti ajánlatokkal leginkább azoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik minden tekintetben a természetes kialakítást részesítik előnyben.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja