SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házi kedvencek Karácsonya

Családinet [cikkei] - 2005-12-12
Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a Karácsony ünnepe nem éppen a legmegfelelőbb időpont arra, hogy háziállatot szerezzünk be vagy ajándékozzunk. Sajnos ennek ellenére az ünnepek elmúltával évről-évre rohamosan megnő a kidobott, elhagyott, menhelyre leadott állatok száma. Úgy tűnik, hogy az emberek mindenféle komoly megfontolás nélkül szerzik be ezeket az állatokat, nem tudják, vagy nem értik, hogy a házi kedvencek életük végéig tartó elkötelezettséget jelentenek.
Házi kedvencek Karácsonya

Valóban, nagyon csábító lehet néhányunk számára, hogy egy hirtelen ötlettől indíttatva kutya vagy cicakölyköt ajándékozzunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az állattartás sok erőfeszítést, időbeli és pénzbeli ráfordítást igényel. Ha házi kedvencet akarunk, fel kell készülnünk a vele járó kötelezettségekre és arra, hogy az állat teljes élettartama alatt felelősséggel tartozunk iránta. Az állatok nem tudnak magukról gondoskodni, és ezért nem tekinthetők árucikknek, amelyet a polcra tehetünk, amikor már az újdonság ereje enyhül. 

Ha mégis úgy döntünk, hogy háziállatot vállalunk, mindig kérjük ki a háztartásban élő összes ember véleményét, és fontoljuk meg az örökbefogadás lehetőségét is. Ha mégsem fogadunk örökbe állatot, a Karácsony akkor is remek alkalom arra, hogy támogassuk adományokkal, ajándékokkal a menhelyeket.

Ha már van házi kedvencünk, róla se feledkezzünk meg az ünnepek közeledtével! Ilyenkor télen a bundájuk extra törődést igényel, az étrendjüket szintén a hűvösebb időhöz kell igazítani. Azoknak az állatoknak, akik sok időt töltenek a kertben, télen a hideg időjárás miatt megemelkedik az energiaigényük, ezért energiában gazdag eledelt kell nekik adni! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hidegben az ivóvizes tál befagyhat, ezért naponta többször fel kell töltenünk azt, lehetőleg langyos vízzel.

              Az alábbiakban ajánlunk két olyan receptet, amely nagyszerű ünnepi menü, vagy Karácsonyi ajándék lehet a kedvenc cicánknak vagy kutyánknak egyaránt:

 

Fokhagymás, marhahúsos keksz

2 bögre rozs vagy finomlisztet, 1 bögre kukoricadarát, 1 bögre búzacsírát, 2 marhahúsleves kockát és ¼ teáskanál fokhagymagranulátumot keverjünk össze egy tálban. Adjunk hozzá egy egész tojást, egy teáskanál étolajat és 1 bögre forró vizet. Gyúrjuk össze, és nyújtsuk ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki csont, vagy bármilyen más alakúra. A kiszaggatott kekszeket 140°C-on süssük kb. 2 órát, amíg száraz és kemény lesz. Hagyjuk állni egy napot, amíg alaposan kiszárad. (10-14 darab lesz belőle)


Bolhátlanító kutyakeksz     

(A sörélesztő a népi gyógymód szerint remek bolhátlanító szer)

Hozzávalók: 1 bögre liszt, ¼ zacskó élesztő, ¼ bögre sörélesztő, 1 teáskanál só, 1-2 teáskanál étolaj (állagtól függően), 1 gerezd fokhagyma felaprítva, ½ bögre húsleves, +2-3 evőkanálnyi a tetejére.

200°C fokra előmelegítjük a sütőt, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az összetevőket gyúrjuk jól össze kilisztezett deszkán. Nyújtsuk 2-3 cm vastagra, szaggassuk ki és süssük 10 percig. Fordítsuk meg a tepsit, kenjük meg a tetejét a maradék húslevessel, és süssük még 10 percig. Hagyjuk a sütőben kihűlni!

 

 


A sajtóhírt a Felelős Állatbarátok Egyesülete adta ki. Elnök: dr. Temesváry Kriszta Tel: 06/302862055

 E-mail: info@hazikedvencek.hu Weblap: www.hazikedvencek.hu   

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja