SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyra ÁLLATSTOP!

Családinet [cikkei] - 2006-12-20
Karácsony jegyében gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba. Az ünnep után fényét elvesztett állat van, hogy érdektelen rokonoknál vagy az utcára kidobva végzi.
Karácsonyra ÁLLATSTOP!

Szülők, nagyszülők és testvérek kiskutyával, apró cicával térnek haza az egyébként állatoktól csendes családi házakba, lakásokba... Az ünnepek alatt az ajándékállatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcaira, de az idill hamar elmúlik: az aranyos kutyus, kiscica karácsony napján meglepett örömben rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként éli hétköznapjait. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy NE ajándékozzanak élő állatot karácsonyra!

 

Mit ajándékozzunk élő állat helyett karácsonyra?

Van alternatíva: csoki díszeket, szintetikus alapanyagokból készült figurákat - plüss játékot vagy tartós emléktárgyakat, de ne élő állatot!

 

II.

Szilveszteri riadalom: petárdáktól rohannak világnak a kutyák!

 

Az óévbúcsúztató és újévköszöntő ceremónia egyik fekete pontja az ünnephez kapcsolódó petárdázás. Bár a komoly hanghatással járó "puffogtató" petárdák használatát és árusítását a kormány 2005 novemberében betiltotta, használatáért komoly pénzbüntetés jár, számítani lehet rá, hogy a vásárlói igények kielégítésére a feketepiacon bármikor sor kerülhet.

 

A durrogástól riadtan elfutó kedvencek (többnyire kutyák és macskák) van, hogy soha többé nem kerülnek elő. Tizedelik őket az autók kerekei, a zord hideg tél, az erdőkbe menekülő egyedeket az ott ténykedő vadászok, a közterületeken befogott állatok pedig a gyepmesteri telepekre kerülnek. Érdemes az állatokat a Szilveszter előtti és utáni időszakban pórázon sétáltatni, az elkóborolás esélye így kisebb lehet. Ha a petárda hangjától elszökik a kisállata, azt érdemes a lakhelyen történő keresés mellett a területileg legközelebb eső gyepmesteri telepeken, állatmenhelyeken vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu címen működő információs weblapján (vagy más szervezeten keresztül) keresni.

 

Teendőink / optimális cselekvési sorrend ha az óévi / újévi bulik után elveszett kedvencét keresi:

 

1. érdeklődjön az ebrendészeti telepen (ha bent van, az oltási / törzskönyv bemutatása után viheti haza az ebet),

2. kedvencét keresve mondasson be közleményt a helyi rádióban, hirdesse meg állatkeresését a nyomtatott sajtóban, az interneten is,

3. készítsen fényképes plakátot, azt osztogassa az állat sétáltatási helyein, az eledelboltokban, az állatorvosi rendelőkben, kutyasétáltatók között,

4. ha fajtiszta a keresett állat, jelentse be annak elvesztését a fajtaszakosztálynak, a tenyésztő szervezetnek, a tenyésztőnek,

5. ha van állatában jelző chip, azt is jelezze állata keresésekor.

 

 

 

III.

Egy CD lemez többet ér, mint egy állati élet?!

 

A minap állatbarátokkal beültünk egy moziba filmet nézni. A műsor előtt reklámblokkokat sugároztak. Az egyik jogvédő reklám sokkolta a közönséget: filmet másolni bűncselekmény, és három évig terjedő börtönnel is sújtható…

 

A film végén felidéztük egymás között a jogvédelmi anyagot, és elgondolkodtunk: „állatot kínozni kisebb bűn, mint cd-t másolni”. A 2004. évi X. törvény szerint ugyanis aki állatot úgy bántalmaz, hogy fizikai vagy lelki károsodást szenved vagy elpusztul, kimeríti az állatkínzás fogalmát. Ez maximum két évig terjedő börtönnel sújtható.

 

Állatvédelmi, környezetvédelmi elvárás, hogy racionalizálják a törvényeket, azaz szigorítást kellene kezdeményezni, és növelni a büntetés mértékét. Sajnos az országban letöltendő börtönt nem kapott eddig egy állatkínzó sem. Reméljük, hogy az állatvédelmi ügyek kapcsán fennálló érdektelenség át fog majd alakulni.

 

Orpheus Egyesület

Adó 1%: 18464654-1-06

Országos Gyepmesteri Telep Prevenció

OTP. 11735005-20513652

Internet:

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

www.gyepmester.hu – országos állatvédelmi adatbank

 

Ingyenes kiadványrendelés állatbarátoknak: közepes méretű BÉLYEGES - megcímzett válaszborítékért térítésmentesen képeslapok, matricák, plakátok kérhetőek az egyesület postacíméről: Orpheus Egyesület, 6701 Szeged, Pf.:929.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja