SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megelőzhetnénk…

Rothman D. Krisztina [cikkei] - 2004-07-11
Annyi hasonló balesetről érkezett mostanában hír: másfél és kétéves gyermek az erkélyről, a hatéves, mozgássérült kislány a kilencedik emeleti ablakból zuhant ki.

Megelőzhetnénk…

Mi, gyermekeket nevelő szülők döbbenten állunk az ilyen események előtt, hogyan is történhetett, különösen, ha azt halljuk a sajtóban, hogy a gyermeket őrizetlenül hagyták az őt gondozó felnőttek. Sokan legyintenek, "velünk ez nem eshet meg!" - felkiáltással, de vajon mindannyian végiggondoltuk: biztos, hogy mindent megtettünk a saját vagy ránk bízott gyermekeink épségének védelmében?

Itt a nyár, s bizony ilyenkor tárva-nyitva tartjuk lakásunk ajtóit és ablakait, sokszor még így is elviselhetetlen a hőség. Gondoljunk csak bele, hogy egy végre kinyíló erkélyajtó micsoda kísértés egy kisembernek, hiszen egész télen zárva volt, ráadásul tudja, hogy onnan még a kilátás is sokkal jobb, főleg, ha kicipeli a kisszéket és feláll rá. És mi, anyák tudjuk, hogy a bajhoz épp az az egyetlen pillanat elég, amikor valami más, szintén fontos elintéznivaló akad, mondjuk, felsír a kistestvér vagy meg kell keverni a levest a konyhában. A csemetéknek fantasztikus érzékük van kihasználni éppen azt a másodpercet, félelemérzetük viszont még igen fejletlen. Nem is beszélve a sok, bugyuta rajzfilmről, amelyek azt sugallják, repülni gyerekjáték...

A legegyszerűbb védekezési mód, ha valamiképpen elzárjuk a gyermek elől a szabadba való kijutás lehetőségét, és itt nem a zárt ajtókra és ablakokra gondolok, bár klímaberendezéssel már az is elviselhető lenne.

Az ablakokra érdemes kallantyúkat szerelni, amelyek segítségével résnyire vagy szabályozhatóan nyithatóak, ám - ha elég magasra tesszük az akasztót, a gyerkőc már nem éri el, így nem tudja szélesre tárni.

A terasz- és erkélyajtók elé kis kapukat lehet szerelni, ezek kaphatóak készen, megrendelhetőek barkácsboltokban vagy ügyes apukák előállíthatják saját kezűleg. A zárat úgy helyezzük el rajta, hogy csak a felnőttek tudják kinyitni, így a gyermek csak kísérettel kerülhet ki a levegőre. Nagyon fontos, hogy az erkélyen semmilyen eszközt ne tároljunk, amelyre egyedül felmászhat egy kislurkó. Vigyázat, nagyon találékonyak! 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja