SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Atlétaláb és napgomba - nyáron gyakoribb a gombásodás

Családinet [cikkei] - 2009-08-07
A strandolás szezonjában különösen gyakori a gombás fertőzések megjelenése. Ma Magyarországon a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés elterjedése 15-50 százalékos.
Atlétaláb és napgomba - nyáron gyakoribb a gombásodás

Vagyis nagy esély van rá, hogy legalább egyszer életében mindenki átesik egy ilyen problémán, aminek a kezelése nem mindig egyszerű. Ráadásul az elhanyagolt betegség súlyos szövődményekhez is vezethet - tudtuk meg dr. Kalas Dianától, az Oxygen Medical bőrgyógyászától.

Civilizációs betegség

Amíg az emberek természetes alapanyagú cipőkben, esetleg mezítláb jártak, szinte ismeretlen volt a gombásodás, mint népbetegség. A modern, szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák viszont ideális körülményeket teremtenek a kórokozó elszaporodásához, amely a meleg, párás, sötét helyeket kedveli.
Ráadásul számos olyan hajlamosító tényező létezik, amelyik elősegíti a gomba megtelepedését:

  • túlfűtött helyiségek, párás levegő
  • túlzott tisztálkodás, amely rontja a bőr természetes védekezőképességét
  • túlsúly, a végtagok rosszabb vérellátása és az izzadás miatt
  • közös használatú zuhanyzók, fürdők, strandok
  • stressz, amely gyengíti az immunrendszert
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség

 
Megjelenési helyek, tünetek

  • Jellemzően túlsúlyos, erősen izzadó személyeknél jelenik meg gomba a nagyhajlatokban, ahol az érintett terület erősen hámló, vörös, viszket és fájdalmassá is válhat.
  • Az arc, a törzs, a végtagok bőrének gombás fertőzésére az éles szélű, kör alakú, a széleken finoman hámló, a közepe felé gyógyuló megjelenés a jellemző.
  • „Atlétalábnak” hívják a lábujjközök gombás fertőzését, amely viszket, vörös és repedezett, és izzadás hatására a bőr felpuhulva fehérré és lehúzhatóvá válik.
  • Az úgynevezett „napgomba”, ami az utóbbi években a szoláriumokban terjed, a felsőtesten kerek, finoman hámló, barnás foltokat okoz, melyek nem viszketnek. Jellegzetessége, hogy napozáskor a fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok láthatók, amelyek azonban nyom nélkül gyógyulnak. A kórokozó a hajas fejbőrön is előfordul, onnan a bőre kerülve okozza a fertőződést.
  • A leggyakoribb gombás fertőzés a körömgomba, amelynek tünetei a sárgás, szürkés elszíneződés, töredezettség, megvastagodott körmök, amelyek kellemetlen szaggal is járhatnak.


Nem szégyen

Mivel gyakran épp a túlzott tisztaság eredményezi a gombás fertőzést, kár titkolni, már csak azért is, mert ez a kórkép kezelés nélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethet, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirokérgyulladás. A cukorbetegség fokozottan hajlamosít a gombás fertőzésekre, mert a miközben az elhanyagolt betegség miatt megnő a szövetek cukortartalma, kiváló táptalajul szolgálva a gombáknak, addig az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, így nem tudják a védelmet ellátni. A kis hámsérülések tehát még inkább veszélyesek, hiszen a rossz vérellátás miatt a bőr természetes regenerálódó képessége igen lassú, így akár fekélyek, elfertőződő sebek is kialakulhatnak. Ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. (Vagyis a receptnélküli szerek nem mindig jelentenek elégséges megoldást.) A nehezebben orvosolható körömgombásodás korrekt diagnózisához ma már rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is. Ilyenkor a kórokozót a minta tenyésztésével határozzák meg, így a gyógyszerelés sokkal célzottabbá válik és a rendelkezésre álló jó hatású gombaellenes tablettákat a tenyésztési eredmény birtokában szedhetjük. 

Óvintézkedések a továbbfertőzés ellen

  • Hazaérkezéskor cseréljük le a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes (lehetőleg nem műanyag vagy lakk) papucsra, és figyeljünk rá, hogy mindenkinek külön papucsa legyen.
  • A fürdőszoba használatakor ügyeljünk rá, hogy mindenki a saját törölközőjét, és ha megoldható, saját manikűrollóját használja. Ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, a problémás családtag fertőtlenítse maga után az ollót.
  • Bőrgombásodás esetén a szokásosnál gyakrabban váltsunk ágyneműt.
  • Évszakonként legalább két pár cipőt váltogassunk, hogy mindig teljesen kiszáradva vehessük fel őket. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk. Ha lehet, kerüljük a szintetikus anyagú lábbeliket, és rendszeresen használjunk izzadásgátló sprayt a lábfejünkre. Apró trükk: a láb szárazon tartásához használt hintőport ne a nedves lábfejre, hanem a cipőbe szórjuk!


www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja