SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Aki balkezes, nem kétbalkezes! - augusztus 13-a a Balkezesek Világnapja

Családinet [cikkei] - 2009-08-13
Mi lehet a közös Benjamin Franklinben, Albert Einsteinben és Bruce Willisben? A balkezesség, amely az emberiség 10 százalékát érinti. De vajon okosabbak, kreatívabbak a balkezesek, vagy éppen ellenkezőleg: több baleset és lelki sérülés éri őket?
Aki balkezes, nem kétbalkezes! - augusztus 13-a a Balkezesek Világnapja

Már a méhben látszik a domináns kéz


A magzat már a 10. hét környékén is lengeti a karját, így a többszöri ultrahangos vizsgálatok során megfigyelhető, melyik keze a domináns. Később, a méhen belüli ujjszopás megjelenésekor már sokkal nagyobb az esély arra, hogy megállapítható legyen, melyik lesz a baba „ügyesebbik” keze. - mondja dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang diagnosztája.
Brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételeinek tanulmányozása során azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték nyomon és megállapították, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. Az a 15 gyerek, aki a méhen belül a bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezessé vált.
 

Balszerencsés a balkezes?


Tény, hogy a világot a jobbkezesek számára rendezték be, ezért a balkezeseket bizonyos helyzetekben több baleset érheti. Ha például egy balkezes gomb alakú kilincset akar kinyitni, biztosan balra tekeri, így rögtön horzsolja az ajtófélfa az ujjperceit. A kézfogás sem olyan egyértelmű feladat egy balkezesnek.
A magyar nyelvben ráadásul a bal oldalhoz valamilyen negatív tulajdonság is tartozik, például balfácán, kétbalkezes, balfék, balga, balsors, balszerencse. Az arab országokban pedig  - ahol közösen étkeznek egyetlen nagy edényből -, bal kézzel az ételért nyúlni igen nagy sértést jelent, hiszen ezt tisztátalannak tartják. A jobb- vagy balkezesség azonban nem kultúrafüggő, hanem örökletes tényezők hozzák létre, és egyáltalán nem befolyásolja a szellemi képességeket vagy a testi ügyességet.
 

Fontos a dominancia kialakulása


A jobb- vagy balkezesség kialakulása nagyjából egy időben megy végbe a beszéd kialakulásával, 18-20 hónapos kor körül. Ettől kezdve a gyermek egyik kezét a finom, megtanult mozgások kivitelezésére használja. Ennek a specializálódásnak négyéves korig végbe kell mennie, amennyiben késik, érdemes gyermekneurológushoz fordulni, aki dominanciatesztekkel (labdadobás, elkapás, zárnyitás, locsolás, fésülködés, stb.) el tudja dönteni a kérdést. Azért fontos az időtényező, mert a dominancia időben történő kialakulása adja meg a gyermeknek azt az esélyt, hogy megfelelő kézügyességet szerezzen a későbbi iskolai feladatok elvégzéséhez.
 

Az átszoktatás tilos!


Amennyiben a gyermek balkezes, szigorúan tilos az átszoktatás! Ezzel egy természetes rendszert zavarnánk meg, tennénk mesterkéltté. Megzavarhatjuk a gyermek finommozgásainak kivitelezését, és a bizonytalansággal akár neurotikus tüneteket is gerjeszthetünk. - figyelmeztet dr. Kocsi Anikó pszichoterapeuta, az Oxygen Medical szakembere. - A jobb agyfélteke felelős az átfogó gondolkodásért, az intuícióért és a térbeli tudatért, a bal pedig az elemző-logikus gondolkodás és a nyelvi képességek központja. A balkezesek esetében a jobb agyfélteke a domináns. Ha egy erősen balkezest próbálnak átszoktatni jobb kézre, a folyamatos stresszhelyzet koncentrációs és emlékezetzavarok, diszlexiás tünetek, a finom mozgások zavarához, gyakoribb balesetekhez vezethet. Az átszoktatott gyerekeknél megjelenhet a dadogás, az éjszakai bevizelés (enuresis), a nyugtalanság, a kimerültség, az érzelmi- és beszédzavarok. Az is elképzelhető, hogy a gyerek személyisége is sérül, agresszívvá válik, és csökken az önbizalma. Ez pedig nyilvánvalóan visszahat a teljesítményre, ami egy ördögi kört hozhat létre.
 

Hogyan segíthetjük a balkezes gyereket?
 

  • Feltétlenül szerezzünk be balkezes eszközöket!  A jobbkezes tárgyak bal kézzel történő alkalmazása nehéz, hibás mozdulatokat rögzít, ami rontja a gyermek önértékelését.
  • A balkezes gyerek a pad bal oldalán üljön, hogy a társával ne akadályozzák egymást.
  • Sok balkezes a csuklóját behajlítva, felülről ír, vagy akár egész testével követi ezt a kéztartást, ezzel megkönnyítve a gerincferdülés kialakulását. Ezt megelőzhetjük, ha a füzetet egy kissé jobbra lefelé döntjük.
  • Keressünk számukra olyan területet, amelyben sikeresek lehetnek. Számos sportágban kifejezett előny a balkezesség, mint például a kosárlabda, tenisz vagy vívás.

www.orvostkeresek.hu


A CsaládiNet.hu témához kapcsolódó cikke: Balkezesség

Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja