SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Harc a szívinfarktus ellen - Szórakozva az egészségről a Népligetben!

Családinet [cikkei] - 2011-05-27
Szívhang néven tartott majálist a Budapesti Népligetben a Magyar Kardiológusok Társasága /MKT/. A helyszíni mérésekből kiderült, hogy az érdeklődők több mint fele túlsúlyos, közel 20 százalékának pedig magas a vérnyomása. A statisztikai adatok szerint az emberek mintegy 5.5 százaléka foglalkozik egészségével, holott a szív- és érrendszeri megbetegedések mintegy nyolcvan százaléka megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne.
Harc a szívinfarktus ellen - Szórakozva az egészségről a Népligetben!

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedések következtében veszíti életét. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

A Népligetbe a kilátogatók számos interaktív szakmai előadást hallgathattak meg a cukorbetegség veszélyeiről, a magas koleszterin, a magas vérnyomás hatékony kezeléséről, a dohányfüstmentes élet szépségeiről, az elhízás hátteréről, valamint a szívinfarktus kialakulásának körülményeiről, nagy hangsúlyt fektetve magára a megelőzésre. Az érdeklődők megtudhatták, hogy milyen módszerekkel lehet kordában tartani a mindennapi stresszhelyzeteket. Ugyanakkor a rendezvény helyszínén elsajátíthatják az újraélesztés technikáját, ami azért is fontos mivel évente hazánkban közel húszezren halnak meg azonnali szívhalálban. Ugyanakkor a túlélési esély kórházi segítség nélkül mindössze néhány százalékra tehető. Nem beszélve arról, hogy a szívbetegek mintegy 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, éppen ezért a gyors segítség életet menthet.

Mint hallhattuk a becslések szerint a 40 év feletti korosztály akár ötven százalékánál is előfordulhat koszorúér betegség, amely könnyedén infarktushoz vezethet. Az elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés. A szívinfarktus bármikor kialakulhat, munkában vagy akár sportolás közben is. Nemzetközi összehasonlításban azt látjuk, a magyar lakosság általános egészségügyi állapota nagymértékben elmarad az európai átlagtól. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, az életmódon nemcsak fiatalkorban, hanem 60 év felett is lehet változtatni. Nem kell mást tenni, mint elhagyni a dohányzást, naponta fél órát mozogni, egészségesen táplálkozni, évente élni a szűrővizsgálat adat lehetőséggel, és nem utolsó sorban betartani az orvos utasításait – vallják a kardiológusok. Hazánk lakosságát tekintve igen sokan küszködnek a súlyukkal. Igazából nem is a súly, hanem a haskörfogat a mérvadó, hiszen valójában a hasi zsírszövet az, ami rosszat tesz az ereknek. A férfiaknál 93 cm, míg a nők esetében 80 cm felett beszélhetünk hasi típusú elhízásról, és sajnos ez a probléma sokakat érint ma Magyarországon.

Ugyanakkor, nagyon sokan vannak azok, akik nem is tudják magukról, hogy cukorbetegek. Sokszor csak az infarktus után derül fény arra, hogy magas a cukorszintjük. Ráadásul a magas vércukorszinttel élőknek csupán a 40%-át, a magasvérnyomás betegeknek az egyharmadát sikerül eredményesen kezelni.

A Majálison az érdeklődők megtudhatták továbbá, hogy ugyan a nők szervezetében a menopauzáig termelődő női nemi hormonok valamilyen szintű védettséget adnak a szívinfarktus ellen, azonban a civilizáció fokozatosan rontott ezen a védekezési mechanizmuson. Ráadásul maguk a nők is rosszabb helyzetbe hozták saját magukat, hiszen a dohányosok és a kényszerevők aránya a gyengébbik nemhez tartozók körében jelentős emelkedést mutat. A szívinfarktus a nők esetében nehezebben felismerhető, azonban mindezek ellenére – és részben az említett védekezési mechanizmusnak köszönhetően – a várható élettartamuk még mindig magasabb, mint a férfiak esetében. A szívinfarktus veszélye azonban sokkal hamarabb fenyegeti az elhízottakat, a dohányzó nőket, a magas koleszterin-, vércukor-, vagy húgysavszinttel élőket. Rizikótényező még a tartósan magas vérnyomás, a stressz, valamint a túlzott alkoholfogyasztás is. Megfigyelték, hogy az életkor előrehaladásával a nők vérnyomása jobban emelkedik, mint a férfiaké.

A vállalkozó kedvűek az MKT elnökségével karöltve gyaloglási versenyen vehettek részt, ugyanakkor Katus Attila is nem egy alkalommal buzdította testmozgásra az embereket, akik a nagy forróság ellenére megmozgatták izmaikat, ezzel is megtéve az első lépést az egészségesebb élet felé.



A megfelelő felvilágosítás mellett a szervezők természetesen a rendezvényre kilátogatók szórakoztatásáról is gondoskodtak. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Wudong Tai-chi léleknyugtató technikájával, amely akár a stressz kezelés egyik hatékony eszköze is lehet. Emellett a Salsa Fuerte latin táncbemutató révén egy vidám és egészséges mozgásformát is megismerhettek.

A rendezvényen számos sztárfellépő segítette a majálisozókat, hogy a szív hangjára hangolódjanak. Találkozhattak Varga Viktorral, valamint Pataki Attila is hallatta hangját, aki már túl van egy szívinfarktuson, s mint mondotta megtesz mindent egészsége érdekében. Őket az X-Faktorból jól ismert Vastag Tamás követte, majd a Summer Sisters, Janicsák Veca, Shodeinde Dorka és Wolf Kati lépett a színpadra. Természetesen a Szívhang program arca, Hevesi Tamás is megszólaltatta gitárját, és varázsolt fergeteges hangulatot a tapsoló közönségnek.

A rendezvény házigazdái Dombovári Vanda és Dömsödi Gábor voltak. Dömsödi Gábor is túl van már egy kisebb szívinfarktuson, ő is átértékelte az életét és megpróbál vigyázni magára, kordában tartani rizikófaktorait és kezelni azokat.

A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek el, ők játszva sajátíthatták el az egészsége életmód fortélyait.

A szomorú statisztikai adatok azt bizonyítja, hogy szükség van az ilyen egészségnapokra, egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük az egészségükre, szívesen vesznek részt ilyen és hasonló rendezvényeken. Megérdemli szívünk, hogy törődjünk vele, ha nem megy egyedül, akkor közösen biztos sikerülhet.

www.diamondagency.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja