SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hepatitisz világnap - Konferencia a betegség kezeléséről és előfordulásáról

Családinet [cikkei] - 2011-08-03
A hepatitiszes betegek diszkriminációjáról, a betegség kezelésének jelenéről és előfordulásának gyakoriságáról is hallhattak előadást az érdeklődők a hepatitisz világnapján rendezett konferencián csütörtökön Budapesten.
Hepatitisz világnap - Konferencia a betegség kezeléséről és előfordulásáról

A hepatitisz - vírusok által okozott fertőzéses májbetegségek - átvitele csak vér útján lehetséges, nem terjed tüsszentéssel, köhögéssel, csókkal, közös evőeszköz használatával, étellel, fürdőszoba vagy toalett használatával - hangsúlyozta előadásában Nemesi Krisztina, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnökségi tagja. Mint mondta, a mindennapi életben a higiéniai szabályok betartása mellett a családtagok, barátok, kollégák, egészségügyi dolgozók, betegtársak nem kaphatják el a fertőzést. A tájékoztatás szerint a betegek sokszor panaszkodnak hátrányos megkülönböztetésre, diszkrimináció a munkahelyen, családban, barátok részéről és az egészségügyben is éri őket.

A hepatitisz fertőzés vér, vérkészítmény útján, intravénás drog használatakor közös tűvel, tetováláskor, testékszerek behelyezésekor, szexuális úton, anyáról gyermekére, orvosi, fogászati beavatkozások során terjedhet. Magyarországon 1992 óta szűrik véradáskor a vért hepatitisz C vírusra (HCV) is.

Magyarországon körülbelül 70 ezer ember él hepatitisz C fertőzéssel - nagyrészük nem is tud róla. A világon 170 millió ember szenved HCV okozta idült májgyulladásban - ismertette Makara Mihály, a Fővárosi Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet főorvosa. A májrák-megbetegedések 60-70 százalékát okozó idült B-vírusos gyulladás a világon körülbelül 350 millió emberben zajlik. Évente 500-700 ezer ember haláláért felelős, holott 1982 óta védőoltással megelőzhető. Magyarországon a 14 éveseket kötelezően oltják 1999 óta.



A hepatitisz kezelésének jelenéről és jövőjéről szólt Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciójának elnöke. Az új proteázgátló gyógyszerekkel - melyek a hepatitisz C vírus szaporodását gátolják - a visszaeső pácienseknek már 80 százalék esélyük van a gyógyulásra. Az Európai Unióban az első új gyógyszert néhány napja törzskönyvezték, Magyarországon még nem hozzáférhető.

A konferenciát a Májbetegekért Alapítvány, az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület és a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervezte. Prinz Gyula, a Szakmai Kollégium Infektológia Tagozatának elnöke a hepatitiszes betegek ellátásának rendszeréről szólt, Nagy Ferenc betegjogi képviselő a hepatitiszes betegek diszkriminációjának jogtalanságáról tartott előadást, Orosz Anikó gyógyult beteg saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A hepatitisz világnapját július 28-án tartják a WHO kezdeményezésére annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére. A korábbi években, 2004 és 2007 között október 1-jén, 2008-tól 2010-ig május 19-én tartották.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja