SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fülbetegségek vízen, szárazföldön

Családinet [cikkei] - 2012-06-21
A nyári időszakban főként a vízi sportok, a pancsolás miatt alakulhatnak ki a fülbetegségek, de - ahogyan egész évben - ilyenkor is érdemes betartani a fültisztítás szabályait. A problémák elkerüléséhez dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa ad hasznos tanácsokat.
Fülbetegségek vízen, szárazföldön

A panaszok mögött több probléma állhat  

Sokan tapasztalják a fül akut vagy tartós fájdalmát és a halláscsökkenést, amelyeket viszont kevesen vesznek komolyan. Holott minden ilyen tünet figyelmeztető jel, amely valamiféle rendellenségre hívhatja fel a figyelmet. Megtévesztő lehet az is, hogy a különböző fülbetegségek sokszor hasonló tüneteket produkálnak. Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás is. Fájdalommal jár a fülkürt hurut, a középfül gyulladása valamint a hallójárat-gyulladás. A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz.  

Úszáshoz füldugó

Ha a klóros uszodai víz rendszeresen bejut a hallójáratba, fellazíthatja a hallójárat bőrét, leoldhatja a védő faggyúréteget, a fülzsírt. Ennek eredményeként meggyengül a hám felszíni védelme, könnyebbé válik a kórokozók bejutása, így végső soron hallójárat-gyulladást alakulhat ki. Éppen ezért, azoknak, akik tapasztaltak már fülproblémákat, érdemes beszerezniük egy kifejezetten úszásra kialakított füldugót, ami útját állja ennek a folyamatnak. Fontos, hogy az úszás befejezése után oldalra fordítva a fejünket, rázzuk ki a hallójáratban esetleg bent maradt vizet. Akinek rendszeres panaszai vannak, a szabályos tempózástól eltérően lehetőség szerint tartsa a fejét a víz fölött úszás közben. Így természetesen sokkal kevesebb víz juthat a fülbe. Védelmet nyújt még az úszósapka, és egy hallójáratba helyezett olajos vatta. Amennyiben újra és újra kialakulnak a gyulladások, célszerű szárazföldi sportot választani.


A fültisztítás szabályai

A fülzsír minden ember fülében jelen van, hiszen élettani jelentőséggel bír. A hallójárat bőrében levő faggyúmirigyek termelik a hámot bevonó védőréteget, vagyis a fülzsírt, amelyet tulajdonképpen felesleges eltávolítani.  
Különösen a kisgyermekek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, tehát fültisztító pálcikával sem. Kicsiknél mindössze a fülkagyló redőit érdemes megtisztítani babaolajba mártott pálcikával. Amennyiben valakinél túl sok fülzsír termelődik és dugóként elzárja a hallójáratot, fájdalmat, halláscsökkenést okozhat. Ilyen esetben különösen nem érdemes otthoni eltávolítással próbálkozni, mert ha a fülzsírdugót mélyebbre tuszkoljuk, a hallójárat sérülése és fájdalmas gyulladása lehet a következmény. A megoldás a szakszerű orvosi beavatkozás. Ha a gyermek hajlamos a fokozott fülzsírtermelésre vagy gyakran alakul ki nála fülzsírdugó, segíthet a hallójáratba becseppentett paraffinolaj, ami recept nélkül, cseppentős üvegben kapható.
- Spray-t és fülgyertyát csakis fülészeti vizsgálat után érdemes használni, az orvos javaslati alapján. Mindkettő oldhatja a fülzsírt, ahogyan a fülgyertya is, amely alkalmas a hallójárat és a dobhártya vérellátásának fokozására. Ugyanakkor elhúzódó vagy visszatérő panaszok, fülfolyás esetén mindenképpen indokolt az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa.

www.oxygenmedical.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja