SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabaduljon meg a szemölcstől!

Családinet [cikkei] - 2012-07-31
A szemölcsnek közel 50 típusa van, így korántsem egyértelmű, melyiktől milyen módon lehet megszabadulni. A szinte mindenkit érintő vírusfertőzésről, és annak kezeléséről dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa beszélt.
Szabaduljon meg a szemölcstől!

Akár évekig is fennállhat

Jellemzően a fiatal-, és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés. Jellemzően kisebb gyermekeknél jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma, felnőtteknél viszont nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása. Mivel a kezelések szerteágazóak lehetnek, minden esetben ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni, ha szeretnénk eltüntetni a növedékeket.
Fontos, hogy a szemölcsöket megkülönböztessük az anyajegyektől, hiszen előbbiek fertőzés útján kerülnek a bőrre és néhány hétig, de akár évekig is megmaradhatnak. Körülbelül 50 szemölcs-típust különböztetünk meg, amelyek megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől. Betegségek után gyakrabban alakulnak ki, így kapcsolatba hozhatók az immunrendszer legyengülésével, ugyanakkor ez a tény nem jelenti azt, hogy a szemölcs megjelenése bármilyen immunzavarra utalna.
A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, sőt a láb deformitásai is.

Lehet kerek, lehet kocsányos



A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járásképtelenséget is okozhat. A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcse, amely nem okoz gyulladást és csak akkor fáj, ha megsérül. A gyerekeknél gyakori, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt fejlődik ki szemölcs a köröm alatt, és ez enyhe fájdalommal is járhat. A nyakon, hónaljakban, szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök (fibroma) képződhetnek, melyek azonban nem vírusos eredetűek, legfőképpen a dörzsölésnek kitett helyeken jelennek meg. A nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, kevésbé puha kinövések némely esetben előkészíthetik a talajt a méhnyakrák kialakulásához. A szemölcsök tehát testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva.
Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa szerint az eltávolítás történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával, illetve ezek kombinációjával. Kizárólag az orvos döntése lehet a megfelelő módszer kiválasztása, az egyedi probléma felmérése után.

Jó tanácsok a megelőzéshez

Érdemes néhány hasznos tanácsot betartani a mindennapokban, hogy csökkenthessük a vírusfertőzés esélyét:

  • A már kialakult szemölcsöt ne kapargassuk körmünkkel, ne rágjuk, mert ezzel továbbterjedhetnek a kézre, szájra is.
  • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket.
  • Viseljünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot, ugyanis a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.
  • Ne használjunk közös törölközőt, vizes helyiségekben is mindenkinek legyen saját papucsa.
  • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
  • A cipőket rendszeresen fertőtlenítsük.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja