SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lassítsuk a szív- és érrendszer öregedését!

Családinet [cikkei] - 2012-11-08
Bár maga az öregedés elkerülhetetlen, nem mindegy, milyen ütemben zajlik a folyamat. Kutatások eredményei szerint korábban "öregszik" a szív- és érrendszere azoknak, akik 2-es típusú cukorbetegséggel élnek. Dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa szerint ez a folyamat lassítható.
Lassítsuk a szív- és érrendszer öregedését!

A cukorbetegség a fittségre is hat

A University of Colorado School of Medicine kutatói – más kutatások eredményeivel egybehangzóan – azt állítják, hogy rendszeres testmozgással a cukorbetegek szív- és érrendszerének öregedése elérheti az egészséges szintet.

A szakértők szerint teljesen normális, ha az életkor előrehaladtával párhuzamosan az emberek kevesebb fizikai aktivitásra képesek, mint fiatalabb korukban. A kutatások szerint az egészséges felnőttek edzettségi szintje 40-50 éves kor felett minden 10 évben 10 százalékot csökken. Ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegek edzettségi szintje 20 százalékkal alacsonyabb az egészségesekénél, függetlenül attól, hogy tinédzserek, felnőttek vagy idősebbek. A szakemberek szerint ez a különbség nem csak az edzések során mutatkozik meg, de a mindennapi életben is. Sok cukorbetegnek már egy hosszabb gyaloglás is nehézséget jelent. A 2-es típusú cukorbetegek csökkent fizikai aktivitása pedig beindít egy ördögi kört: a meglévő szívérrendszeri rizikó mellé megjelenik - a mozgásszegény életmód következményeként az elhízás, ezzel együtt nagyobb eséllyel jelentkezik magas vérnyomás is. Összefoglalóan jelentős civilizációs betegség az úgynevezett metabolikus X szindróma alakul ki, mindezek következményeként jelentősen nő a korai halálozás esélye is.

A cukorbetegség magas szívérrendszeri kockázattal is jár

A megváltozott anyagcsere nem csak vércukorszint emelkedést eredményez, de növeli az érelmeszesedést elősegítő vérzsírok (a triglicerid, illetve a rossz koleszterinként emlegetett LDL) szintjét is. Az érfalon belül gyulladás alakul ki, fokozódik a véralvadásra való hajlam. Ezek a változások, valamint a diabéteszes betegek nagy többségénél jelen levő magas vérnyomás előmozdítja a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását. A cukorbetegeknek 2-5-ször nagyobb az esélye a szívinfarktusra, sőt arra is, hogy ez halálos kimenetelű legyen. Az érintetteknél gyakoribb a diffúz koszorúér-betegség, számos szűkület látható a kiserek szintjén is, mely csökkenti a terápiás lehetőségek sikerét. Ez az elvékonyodott, kiterjedten beteg koszorúérrendszer emeli a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát is.

Az is tény, hogy az érelzáródással, keringészavarral járó iszkémiás stroke előfordulása a diabéteszes betegek között 2-3-szor gyakoribb. Ugyancsak nagyobb eséllyel alakul ki náluk perifériás érbetegség, vagyis az alsó végtagi verőerek szűkülete.

Megoldás: megfelelő életmód program

Már korábbi kutatások is rámutattak, hogy a sok szövődmény lehetőség mellett van egy jó hír is: a mozgás csökkentheti a fent nevezett szövődmények kialakulási esélyét. 12-20 hetes mozgásprogram után a 2-es típusú cukorbetegek edzettségi szintje közel 40 százalékkal emelkedett. Ez a nagyságrendű növekedés még az egészségeseknél sem mindig következett be. Vagyis a betegség okozta negatívumok ledolgozhatók – ami nagyszerű hír.

- Ezek az összefüggések mind az érintetteknek, mind a velük foglalkozó orvosoknak erős motivációt kell, hogy jelentsenek. A diabétesszel összefüggő kardiovaszkuláris problémák kockázata ugyanis csökkenthető. – hangsúlyozta dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa. - Ugyanakkor sajnos azt is látni kell, hogy az érintettek nagy része számára világos, hogy mozognia kellene, viszont csak kis részük teszi ezt a mindennapjai részévé. Aki viszont elszánja magát és szeretne tenni az egészségéért, pontos életmódprogramot kaphat, melyet kardiológus és más szakemberek igazítanak a személyes állapotához és céljaihoz.

www.oxygenmedical.hu

Kép forrása: www.gettyimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja