SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan kezeljük a gyermekkori cukorbetegséget?

Családinet [cikkei] - 2012-12-05
Minden szülő aggódik gyermeke egészségéért, és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy megvédje őt a vírusok és baktériumok ostromától. Gondoskodásuk többnyire csemetéjük védekezőrendszerét erősíti meg, és készíti fel az esetleges külső támadásokra.
Hogyan kezeljük a gyermekkori cukorbetegséget?

Bizonyos esetekben azonban az immunrendszer tévedésből saját maga ellen fordul. A fiatalkorban kialakuló diabétesz is egy ilyen megbetegedés, amely súlyos következményekkel járhat, ha nem visszük gyermekünket időben orvoshoz. Épp ezért nagyon fontos, hogy minél korábban észrevegyük az árulkodó jeleket. A gyermekkori cukorbetegséggel kapcsolatban Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyász szakorvosa ad pontosabb tájékoztatást.

„A gyermekkorban kialakuló cukorbetegség az esetek döntő többségében az 1-es típusba sorolható. Egyelőre nem ismert pontosan, mi áll a hátterében, azonban a genetikai tényezők bizonyítottan közrejátszanak kialakulásában. Emellett bizonyos vírusfertőzések is hozzájárulhatnak a diabétesz kialakulásához. A 2-es típusú cukorbetegség azonban szorosan összefügg az elhízással és az életvitellel” – mondta a doktor úr.

A folyamat egyértelmű tünetekkel jár, amelyek könnyen feltűnhetnek a gondos szülőnek. Cukorbetegségre kell gyanakodni, ha csemeténk jó étvágya ellenére is rohamosan fogyni kezd, szokatlanul bágyadt, rengeteg folyadékot iszik (akár 5-6 litert naponta), és sokszor kell pisilnie. Gyakran fordul elő, hogy a már szobatiszta gyermek újra bepisil, de szintén jellegzetes az aceton-szagú, körömlakklemosóra emlékeztető lehelet is. Mindez igen gyors lefolyású, kezelés nélkül akár néhány héten belül komolyabb problémák jelentkezhetnek: erős hasi fájdalom, súlyos kiszáradás, hányás, az anyagcsere teljes felbomlása.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében jelenleg a kezelés inzulinnal történik, amelyet többnyire diéta egészít ki. Ez a kímélő étrend minden esetben személyre szabott, függ a gyermek életkorától, aktivitásától és lehetőségeitől is. Szakember segítségével olyan életmódot kell kialakítani, amely képes hosszú távon kordában tartani a vércukorszintet, megőrizni az ideális testsúlyt, és megelőzni a szövődményeket. Cukorbeteg gyermek szülőjeként figyeljünk oda arra, hogy az elfogyasztott szénhidrát összetett szénhidrátokból, vagyis növényi rostokból és keményítőből származzon. A cukrot, mézet és a belőlük készült ételeket kerüljük, mert nemcsak gyorsan emelik meg a vércukorszintet, hanem elhízást is okoznak, amely a diabéteszesekre fokozottan veszélyes. Ajánlott az állati eredetű zsírok arányának csökkentése, helyettük a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok fogyasztása javasolt. Fontos, hogy ne rémüljünk meg a diéta szó hallatán! Ez sokkal inkább egészséges, tudatosan összeállított táplálkozást jelent, mintsem lemondást és sanyargatást. Ráadásul, ha a gyermek azt látja, hogy odafigyeléssel, de nem eltúlzott aggódással kezeljük a helyzetet, akkor ő is sokkal könnyebben fogja elfogadni betegségét és a hozzá tartozó életmódot.

„A cukorbetegség jelen tudásunk szerint egy életen át elkíséri a beteget, és a betegségre hajlamos gyerekeknél még nem lehet megelőzni a kór kialakulását. Azonban jól kezelhető, és a cukorbeteg gyerekek teljes életet tudnak élni, ha követik a szabályokat. A rizikófaktorok csökkentése (2-es típusú cukorbetegségnél), a diagnózis korai felállítása és a kezelés mielőbbi megkezdése azonban jelentősen csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét, így a szülők odafigyelésének komoly szerepe van gyermekük későbbi egészsége és életminősége szempontjából” – tette hozzá Dr. Krivácsy Péter.

Kép forrása: www.gettyimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja