SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kétszer gyakoribb a stroke a migréneseknél

Családinet [cikkei] - 2013-11-18
A migrén már önmagában is kellemetlen betegség, hiszen nem ritka, hogy a kínzó fejfájás akár órákra, napokra tehetetlenné teszi az embert. Azonban kutatások szerint ennél nagyobb veszélyeket is rejthet magában, ugyanis a stroke kialakulásának kockázatát is megnöveli. A migrén és a szélütés kapcsolatáról Dr. Vida Zsuzsanna, a Trombózisközpont neurológus főorvosa beszélt.
Kétszer gyakoribb a stroke a migréneseknél

Az utóbbi években több tanulmányban is arra a következtetésre jutottak, hogy a migrén kétszeresére növeli a cerebrovascularis betegségek, azaz a stroke kockázatát. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy egyelőre az aurával – látászavarral - járó migrénesek esetében mutatták ki ezt az összefüggést.

„A migrén oka egyelőre pontosan nem tisztázott, az azonban tény, hogy az agyi erek átmérője megváltozik egy-egy roham során. Maga a betegség gyakran mutat familiaris halmozódást, tehát genetikailag meghatározott, örökölt. Ennek ellenére több olyan tényező is van, ami ilyen rohamokat válthat ki.” - mondja a szakember.

Már régóta elfogadott tény, hogy a stroke kockázatát ugyancsak növelik az orális fogamzásgátlók, viszont ezek a tabletták gyakran okoznak még migrént, erős fejfájást is. Logikus tehát, hogy az ezeket szedő, migrénes nők között gyakoribb a stroke előfordulása.

Fontos az alapos kivizsgálás

Nem árt tudni, hogy a migrénesek esetében fontos a többi kockázati tényező – pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség- kivizsgálása is, mivel ezek szintén megnövelik a szélütés kockázatát, és ha eltérés mutatkozik, ezeket a migrén mellett kezelni szükséges!

A gyógyszeres kezelés nem kérdés

Felvetődhet a kérdés, hogy vajon ha a roham elején bevesz fájdalomcsillapítót az illető, akkor az csökkenti-e a szélütés kockázatát.

„Sajnos azt nem tudni, hogy a mihamarabbi fájdalomcsillapítás mennyire csökkenti – ha csökkenti- a stroke kockázatát. Azonban a migrénes fejfájás olyan kínzó, hogy mindenféleképpen kezelést kérnek a betegek, tehát a gyógyszeres terápia ténye nem kérdés, hiszen máshogy csak alig-alig bírható ki a fájdalom.”- mondja dr. Vida Zsuzsanna, a Trombózisközpont neurológus főorvosa.

Szerencsére érdekes módon terhesség alatt a rohamok gyakorisága csökkenni szokott, sőt, gyakran teljesen meg is szűnik a migrén. Amennyiben mégis előfordulna, természetesen minden gyógyszert érdemes kerülni! Ha mégis előfordulna, mindenképp forduljon szakemberhez a további kezelés megbeszélése céljából!

Tippek, hogy csökkentheti a migrént terhesség alatt:

Amennyiben a terhesség során mégsem ritkulnának a migrénes rohamok, a következőket teheti, hogy csökkentse előfordulásának gyakoriságát, illetve intenzitásának erősségét:

  • relaxáció
  • magnézium szedése
  • dohányzás abbahagyása
  • testmozgás (pl. kismama jóga)
  • diéta tartása, a migrént klasszikusan kiváltó ételek kerülése (vörösbor, kínai konyha, füstölt sajtok, halak, ízfokozók, tartósítószerek kerülése)

Forrás: Trombózisközpont
Fotó:
stockimages - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja