SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságosan edzhetsz akkor is, ha cukorbeteg vagy

Családinet [cikkei] - 2014-05-21
A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.
Biztonságosan edzhetsz akkor is, ha cukorbeteg vagy

Több mozgás, kevesebb gyógyszer?

A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti stádiumában, az étrendi változtatásokat rendszeres mozgással kiegészítve, akár gyógyszeres kezelés nélkül is normalizálható a vércukorszint – mondja dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. A mozgás azonban a már gyógyszeres kezelés alatt álló, vagy inzulinra szoruló betegek állapotán is sokat segíthet: hatására rendszerint csökkenthető a vércukor szint, így a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenhet.

Pozitív mellékhatás

A mozgás kedvező hatása abban rejlik, hogy hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet. Fizikai aktivitás során ugyanis a szervezet saját glükóz raktáraiból biztosítja a megnövekedett energiaszükségletet. Ez történik akkor is, ha csak a busz után futunk, és akkor is, ha például úszunk, vagy kerékpározunk. A közepes intenzitással, hosszabb ideig végzett mozgás alatt akár 20-szor annyi glükózt is felhasználhat a szervezetünk, mint nyugalmi állapotban, a kanapén tévézve, vagy a számítógép előtt ülve.

Kevesen vágnak bele

Kedvező hatása ellenére a betegek többnyire alig, vagy egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében – számol be kedvezőtlen tapasztalatairól dr. Bibok György. A cukorbetegek számára pedig fontos lenne a mozgás, nemcsak a súlyos szövődmények - szív- és érrendszeri betegségek, vese- és idegkárosodás - elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is.

Eddz az orvosoddal!

A testmozgás hatására csökken a vércukorszint, ami hosszú távon kedvező hatású, de kezdetben kellemetlen tüneteket is okozhat. Ha a beteg úgy dönt, hogy a korábbihoz képest aktívabb életet szeretne élni, fontos, hogy erről konzultáljon kezelőorvosával. Átalakíthatjuk, újra személyre szabjuk a korábban beállított kezelést annak érdekében, hogy a vércukorszint-ingadozásokat elkerüljük – mondja a Budai Endokrinközpont főorvosa. Ebben nagyszerű támogatást nyújt a telediabetológia, melynek segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból könnyen, közvetlen orvos-beteg találkozó nélkül is áttekinthető és követhető a vércukorszint változása. Ha a beteg megosztja az adatokat a kezelőorvosával, lehetősége nyílik a kezelés nyomon követésére, naprakész módosítására.

Forrás: www.endokrinkozpont.hu
Fotó:
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja