SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Cukorbeteg vagy? Óvd a látásod!

Családinet [cikkei] - 2015-02-09
Súlyos problémákat, akár a vakságot előzheti meg az, aki cukorbetegként részt vesz rendszeres szemészeti ellenőrzéseken. Az elváltozások ugyanis sokáig tünetmentesek maradhatnak, és gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül a cukorbeteg a szemészhez. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa a megelőzésre hívja fel a figyelmet.
Cukorbeteg vagy? Óvd a látásod!

A látás megmenthető

Az Amerikai Egyesült Államokban a 24-72 éves lakosság körében a cukorbetegség a vakság első számú okozója. Bár ezt az anyagcsere-betegséget elsősorban belgyógyász, endokrinológus, esetleg gyermekorvos diagnosztizálja, gyakran a szemészeti vizsgálat mutatja ki, a még tünetet nem okozó diabéteszt. A felismert cukorbetegeknek pedig el kell menniük a szemészorvoshoz is. Az érintetteknek tisztában kell lenniük a rendszeres szakorvosi vizsgálat jelentőségével és a megfelelő szemvédelemmel. Az elővigyázatossággal megelőzhető számos, a szemet érintő komplikáció.

- A cukorbetegség okozta szemészeti problémák esetében döntő jelentősége van a korai felismerésnek. A diabéteszes betegeknél ugyanis gyakrabban alakul ki szürke hályog, zöld hályog, illetve a szemmozgató  izmok bénulása. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek közel negyede érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is – hangsúlyozza az összefüggéseket dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa.

Amiről a szemfenék árulkodik

A cukorbetegség szemészeti szövődményei minden tízedik cukorbetegnél súlyos látásromláshoz vezetnek. Sajnos a problémák sokáig tünetmentesek maradhatnak, éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres szemészeti szűrés.

A szemfenék-vizsgálat jelentősége abban áll, hogy azokat a fájdalommal, gyulladással, látásromlással nem járó korai állapotokat detektálja, amelyek ugyanakkor már érzékelhetőek a szemfenéken. A fájdalmatlan vizsgálat során az orvos pupillatágításban, egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő kép alapján ítéli meg a szemfenék illetve az erek állapotát. A szemfenéki erek állapota tájékoztatást ad a beteg egyéb szerveiben (szív, vese stb.) lévő erek állapotáról, mely fontos információ a pácienst kezelő orvosnak.


A szükséges vizsgálatokat már a cukorbetegség diagnózisát követően ajánlott elvégeztetni. Ilyenkor a szakorvos minden részletre kiterjedő szűrést végez, s az eredmények függvényében határozza meg a kontroll időpontját. A vizsgálatokat általában fél-egyévente, szükség szerint gyakrabban kell ismételni. Különösen fontos a cukorbeteg kismamák nyomon követése, számukra a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-2 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése.  
  
Cukorbetegként fontos a napszemüveg 

Az öröklött tényezőkön túl az érintettek fokozottan ki vannak téve a környezeti veszélyeknek is, különösen az ultraibolya sugárzásnak van nagy szerepe. A sugárzás a jó látásélességet veszélyezteti, szemfáradtságot és kancsalságot is okozhat. Ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a későbbi problémák és megőrizhető legyen a látásélesség, a cukorbetegeknek különösen ajánlott az UV-szűrős szemüvegek viselése. Optimális megoldást jelenthet, ha az érintettek úgynevezett adaptív, vagyis fényre sötétedő lencsével ellátott szemüveget készíttetnek, amely csökkenti a sugárzást és kiszűri a káros sugarakat.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: TobiasD/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja