SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Aggasztóan sok cukorbeteg fiatal mutatja hosszú távú betegségek korai jeleit

Családinet [cikkei] - 2015-03-09
"Aggasztóan magas számú" 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalnál tapasztalták hosszú távú egészségi komplikációk, egyebek közt szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit a brit szakemberek, akik szerint ugyanakkor jó hír, hogy a korosztály körében egyre inkább ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet.
Aggasztóan sok cukorbeteg fiatal mutatja hosszú távú betegségek korai jeleit

A brit Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium (RCPCH) Angliára és Walesre kiterjedően elemezte a cukorbetegséggel élő 25 éven aluli fiatalok adatait 2013-ra és 2014-re vonatkozóan.

Az eredmények szerint a 2012/2013-ban regisztrált 25 221-ről 2014-re 26 867-re nőtt a diabéteszes gyermekek és fiatalok száma. (Ez jóval több mint ezer új esetet jelent.)

Az érintetteknek azonban mindössze 16 százaléka esett át a vércukorszint ellenőrzését és az esetleges egészségi komplikációk megállapítását szolgáló évi hét szűrésen. Az állandóan magas vércukorszint komoly problémákhoz, egyebek közt szívbetegséghez és veseelégtelenséghez vezethet.

A szakemberek vizsgálata azt mutatta, hogy a fiatalok több mint 27 százalékának volt magas a vérnyomása, ami a szívbetegség szempontjából jelenthet kockázatot. A kutatók az alanyok mintegy hét százalékánál tapasztalták jövőbeli vesebetegség, és több mint 14 százalékuknál - idővel akár vakságot is eredményezhető - szembetegség korai jeleit. Ezen kívül a fiatalok több mint 25 százaléka bizonyult elhízottnak.


Az RCPCH illetékese, Justin Warner szerint ez volt az első alkalom, hogy sikerült adatokat gyűjteniük, és elemezniük a cukorbeteg fiataloknál jelentkező korai figyelmeztető jeleket, és az eredmények a vártnál magasabb számokat mutattak. "Vannak azonban jó hírek is: a vizsgálatból látszik, hogy a vércukorszintkontroll egyre javul Angliában és Walesben" - idézte a szakembert a BBC News.

Az 1-es típusú diabétesz gyakran gyermekkorban jelentkezik. A betegséget az okozza, hogy az immunrendszer a vércukorszintet szabályozó bétasejtek ellen fordul, elpusztítja őket. A diabétesz ezen típusa különbözik a jóval gyakoribb 2-es típusú cukorbetegségtől, amely jelentős részben az egészségtelen életmód következménye.

A tanulmány szerint a diabéteszes gyerekek és fiatalok 5 százalékának van 2-es típusú cukorbetegsége. E fiatalok közül sokan Anglia és Wales elmaradott területein élnek.

http://www.bbc.com/news/health-31766645

Forrás: MTI
Fotó:
Gualberto107/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja