SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Paradicsom és társai a gyógyításban

Németh Ági [cikkei] - 2005-07-20
Ezek a zöldségfélék nemcsak a legközkedveltebbek, és nem csupán kulináris élvezeteket nyújtanak számunkra, hanem kiváló gyógyhatással is rendelkeznek!

Paradicsom és társai a gyógyításban
Vöröshagyma

 

A vöröshagyma már 6000 éve olyan hírnevet szerzett magának, miszerint meggyógyít vagy megelőz szinte minden betegséget. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is nagyra értékelték, úgy gondolták, hogy erősíti a testet.

 

A vöröshagyma gyógyhatása

- köhögéscsillapító (a vöröshagyma héjából főzött teát makacs légúti bántalmakra, erősebbre főzött változatát (kevesebb vízzel) orrcseppként használták)

- vizelethajtó

- emésztést elősegítő

- vérnyomáscsökkentő

- hányinger és csuklás elleni szer

- növeli a jó típusú HDL-koleszterin szintjét.

- egyik hatóanyaga serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből

- antibakteriális hatású

 

A vöröshagyma egyike azoknak a gyógyhatású növényeknek, amelynek a kutatók sok figyelmet szentelnek. Így például több kísérletben bizonyították, hogy a koleszterinszint növekedése ellen vöröshagymával is védekezhetünk, és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepe van.

 

 

 

Paradicsom

 

A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, melynek a kulináris élvezetek mellett, természetes gyógyhatása is van, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését. Tartalmának köszönhetően még a rák megelőzésében is óriási szerepe van. A fogyasztása mindenkinek ajánlott.

 

Gyógyhatása

- Különösen ajánlható ízületi gyulladás, reuma esetén

- Segít legyőzni a köszvényt

- Vese- és epekő oldására szintén hasznosnak tartják

- Javítja az emésztést

- Vékonybélhurut esetén is segít

- Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz

- A gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere

- Tisztítja, lágyítja a bőrt

- Arcpakoláshoz, maszkhoz használva helyreállítja a bőr pH-értékét

- Külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre

- A paradicsomlében sok az A vitamin, ezért serkentőleg hat az immunrendszer működésére

- Méregteleníti a szervezetet, kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért,.

- Kitisztítja a sebeket: a paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és hozzásegít a gyors gyógyuláshoz

 

Csökkenti a rák-kockázatot, a paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Minél több ilyen anyag van bennünk, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. Ez a karotinfajta ugyanis sokkal ellenállóbb a szabad radikálisok ellen, mint a sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztatarák ellen hatékony.

 

 

Fokhagyma

 

A fokhagyma/ Allium kativum/ egészségmegőrző szerepéről már 3500 éve vannak feljegyzések. Kr.e.1500-ban írt papiruszra az egyiptomi tudósok, az illatos gumó 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. Herodotosz, a neves görög történetíró is megemlíti, hogy a Kheopsz-piramist építő munkások azért bírták az embertelenül nagy igénybevételt, mert táplálékuk egyik legfontosabb összetevője a fokhagyma volt. A foghagyma jelentősége különösen megnőtt az után, hogy 1858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktériumölő képességét. 1983-ban Sidney Belman amerikai biokémikus laboratóriumi kísérletei során rájött, hogy az egerek bőrének fokhagymaolajos ecsetelésével meggátolható a daganatok kifejlődése.

 

Gyógyhatása

- Rákos betegségek kialakulásának megelőzése

- baktérium ölő

- jódot, cinket, ként, foszfort, Bl- és B2-vitamint tartalmaz

- étvágyjavító

- emésztést serkentő,

- érelmeszesedés ellen,

- vérnyomáscsökkentő

 

A foghagyma szinte minden kiskertben megterem, és a legtöbb feleképpen felhasználható fűszernövény.

 

 

Forrás:

www.mimi.hu

www.informed.hu 

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja