SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az acne betegség

Dr. Révész Klaudia [cikkei] - 2016-06-09
"Ó, már megint egy szörnyű pattanás! És pont a legrosszabbkor!"- sóhajtunk fel kamaszkorunkban gyakorta. Sokan közülünk azonban nem ússzák meg a pubertást egy-egy hívatlan jövevénnyel. E helyett a pattanások kordában nem tartható nagy, összefüggő, gyulladásos területeket alakítottak ki az arcukon, vállukon, mellkasukon vagy éppen a hátukon. Legrosszabb esetben mindez nem múlt idő, mert az acne betegség felnőttkorba is elkísérheti az embert...
Az acne betegség

Pattanás élettan

A képen jól látható, hogy a szőrtüsző és a faggyúmirigy egységet alkot, közös a kivezető csövük a külvilág irányába.


 

Az acne kialakulásához két feltételre van szükség:

1. fokozott faggyútermelésre,
2.  a szaruréteg megvastagodására, különös tekintettel a szőrtüsző nyílásánál.

Mindkét jelenség nagyon gyakori a pubertás idején, nem véletlen tehát, hogy a pattanások leggyakrabban 12-13 éves korban szoktak először jelentkezni. Mivel kamaszkorban az ivarmirigyek működése még nem kiegyensúlyozott, az androgén hormonok relatív túltermelése átmenetileg mindkét nemnél egyaránt előfordulhat. Ez a faggyúmirigyek fokozott működéséhez vezet azáltal, hogy a hormonok a faggyúmirigyeken lévő hormonreceptorokhoz kötődnek.

Első látható jele a fénylő, zsíros bőr és a mitesszerek megjelenése. Ez utóbbi egy faggyúval kevert szarucsap, ami a szőrtüszőnyílás szarurétegének megvastagodása miatt alakul ki, mert az megakadályozza a faggyú kiürülését. 

Kétféle megjelenési formája van:

fekete, nyitott mitesszer, ami nyomással viszonylag könnyen eltávolítható és a bőr szennyeződéseitől színeződik el felső rétege.
fehér, zárt mitesszer mélyebben helyezkedik el, felette a kivezető cső zárt, ezért nehezen, vagy egyáltalán nem távolítható el nyomással sem.

Mivel a szarucsap a faggyúmirigy kivezető csövét elzárja, s a faggyú nem tud szabadon a felszínre jutni, a pangás miatt a faggyúmirigy ciszta-szerű képletté alakul, a benne lévő egyre növekvő nyomás következtében a faggyúmirigy fala megrepedhet, tartalma pedig a környező szövetek közé jut.

Ekkor van fontos szerepe egy baktériumnak – Propionibacterium acnes – mely ugyan a normál bőrflórához tartozik, de a pangó váladékban felszaporodhat. Anyagcseréjéhez felhasználja a faggyút, amiből szabad zsírsavakat szakít le. Ezek irritálóak és mitesszerképződést serkentő hatásúak. A szövetek közé jutva steril gyulladást okoznak, illetve tovább fokozzák a mitesszerképződést. A kezdeti gyulladás területén hamarosan megjelennek más kórokozók is, és így kialakul a mindenki által jól ismert gyulladt, gennyes pattanásos terület.
 

Terepszemle…

A pattanások bizonyos területeken nagy számban jelennek meg, míg másutt nem, vagy alig. A jelenség oka, hogy a faggyúmirigyek nem egyenletesen helyezkednek el bőrünkben. Legtöbb az arcunkon, a hátunkon, és a mellkasunkon – egy csúcsával lefelé néző háromszög alakú területen – van belőle.
 

Hozzáértő kezek

Az acne tüneteinek súlyossága, és kiterjedése meghatározza gyógyításának módját.

Enyhe esetekben, amikor csak a bőr zsírossága és a mitesszerek jelenléte a probléma, elegendő néhány bőrápolási elv betartása, megfelelő kozmetikumok kiválasztása és rendszeres kozmetikai tisztítás, havonta legalább egy alkalommal!

Fontos! A szakavatott kéz által végzett tisztítás nagyon fontos, és semmiképpen nem helyettesíthető otthoni nyomkodással! A legnagyobb jóindulattal végzett otthoni tisztítás is több bajt okozhat, mint hasznot!
A mélyre hatoló gyulladások helyén ugyanis heg maradhat vissza!

Ha kifejezett, tartós gyulladásos tünetek állnak fenn, szóba jöhet az antibiotikus kezelés, ami általában alacsony dózisú, de hónapokig is eltarthat. Nagy testfelszínekre kiterjedt gyulladásos folyamatok esetén ez nem elegendő, időben el kell kezdeni másfajta terápiát.
 

Agresszív terápia

A csomók összeolvadhatnak, nagyobb ciszta-szerű képleteket alkothatnak, s ekkor már az acne vulgaris nagyon nehezen kezelhető, hegesedést okozó kórképpé válhat. Nagyon fontos tehát az időben elkezdett, jól átgondolt terápia.

Fontos! Akinek keloid hajlama van – például műtéti hegén vaskos lilás-piros kiemelkedő heg maradt vissza – annak az aknés hege is keloidossá válhat. Ilyen esetben különösen fontos az időben, „agresszíven” elkezdett terápia, még akkor is, ha az érintett terület nagysága, vagy az elváltozások súlyossága ezt egyébként nem indokolná.

A bőrgyógyászok ilyen esetekben egy A-vitaminsav származékot szoktak alkalmazni. Ez a készítmény nagyon hatékony az acne kezelésében, de korántsem veszélytelen, magzatkárosító hatása miatt. A faggyúmirigyek működését gátolja, a szaruréteg megvastagodását csökkenti, tehát a bőrt kiszárítja, így az hámlani kezd, s elvékonyodik. A kezelés ideje alatt szigorú fényvédelemre van szükség, ezért az őszi-téli-koratavaszi időszakban lehet csak alkalmazni.

A kúra idején a bőr sérülékenyebbé válik a mechanikai sérülésekkel szemben is, ezért ekkor tilos nyomkodással tisztítani.
 

Személyre szabottan

Az acne vulgaris terápiájának megválasztásakor a bőrgyógyászati szempontok mellett fontos figyelembe venni azt is, hogy a betegnek milyen egyéni igényei vannak. Akadnak, akiket nem zavarnak kiterjedt, súlyosabb folyamatok sem, míg mások néhány apró pattanás megjelenését is tragédiaként élik meg. Ez utóbbi esetben, a pszichés problémák kialakulásának megelőzése miatt, kell olyan megoldást választani, amit a folyamat maga még nem indokolna. Emellett vannak olyan élethelyzetek, és foglalkozások is, amelyek miatt szintén a szokványostól eltérő terápiára van szükség.
 

Hasznos tudni
 

  • Az arc különböző területein megjelenő pattanásokból a belső szervek zavarára lehet következtetni.
  • A tünetek hátterében nagyon gyakran emésztőrendszeri zavar, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, vagy valamilyen gyulladásos gócos folyamat áll.
  • Pszichés problémák, szorongás, stressz, vizsgadrukk stb. súlyosbítja az acne vulgarist.
  • Az A-vitaminsav származékkal folytatott gyógykezelés után mindenképpen ajánlott egy méregtelenítő kúra, hiszen a szer igénybe veszi a májat és egyéb szerveket is.
  • Az antibiotikum kúrán átesetteknek számolniuk kell bélflórájuk egyensúlyának felborulásával, nőknél pedig a hüvelyflóra zavarával is. Ezekben az esetekben fontos visszaállítani a normál flórát.

Az acne külső kezelésének tárháza hatalmas. Ezért mindenkinek magának kell – esetenként némi kísérletezést követően – kiválasztania a leghatékonyabb készítményeket. Eközben ne feledkezzünk meg arról, hogy néhány készítmény fényérzékennyé tesz, nyáron ezek nem alkalmazhatók!

Nagyon hatékony a langyos vízbe cseppentett grapefruit mag olajos lemosás, a Calendula krém alkalmazása, vagy az aloe vera tartalmú pakolás is. Homeopátiás készítményekkel is segíteni lehet a mielőbbi gyógyulást. Leghatékonyabb az alkati kezelés, amihez tapasztalt homeopata orvos felkeresése szükséges!
 

Jó tanácsok
 

  • A bőr tisztítása alapvető fontosságú, de ne használjunk szappant, vagy más szárító hatású lemosót.
  • Ne alkalmazzunk szárító hatású készítményeket.
  • A sminket minden este alaposan távolítsuk el arra alkalmas tisztító tejjel, vagy mandulaolajjal.
  • Lehetőség szerint ne használjunk kőpúdert, inkább folyékony alapozót, BB-krémet.
    (A BB-krém egy általános elnevezés olyan krémekre, amelyek krém állagú, könnyű, színezett készítmények és általában fényvédőt is tartalmaznak. Nem fednek annyira, mint a folyékony alapozók, de nem is tömítik el a pórusokat, könnyen eltávolíthatók, mégis egységesebb megjelenésűvé teszik a bőrt. A BB az angol elnevezésből származik: a Blemish Balm rövidítése. Ma már csaknem minden kozmetikai gyártónak van ilyen készítménye.)
  • Kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, olajos magvakat, chipset, kólát, a túlzott édességfogyasztást.
  • Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt.
  • Figyeljünk oda a megfelelő folyadék bevitelre! 

Kedves Olvasó, remélem, ezzel az írással segítségére lehettem abban, hogy a meglehetősen széles terápiás palettából sikerüljön kiválasztania az Ön számára leghatékonyabbat.

Fotó: budabar/BIGSTOCK

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja