SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért romlik ősszel az ízületi gyulladás?

Családinet [cikkei] - 2016-09-20
A hidegebb, szeles időszak kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa az okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.
Miért romlik ősszel az ízületi gyulladás?

Az ízületi gyulladás tünetei erősödhetnek ősszel  

Míg a fiataloknál leginkább az okozza az ízületi fájdalmat, hogy a térdük megsérül sportolás közben, vagy túlterhelés miatt kialakul egy nyálkatömlő gyulladás, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása (osteoarthritis), az ízületi gyulladás, illetve a reuma.

A reuma egy olyan összefoglaló név, amely közel 200 betegséget foglal magában. A közös bennük, hogy minden esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, fájdalmas, tartós, a legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. Egyelőre nem ismert a konkrét kiváltó ok, de az kijelenthető, hogy a panaszok a hideg, szeles idő beálltával fokozódhatnak.

Ennek oka a légnyomásváltozás. Az egészséges ízületek belső nyomása ugyanis nulla, és ezt a külső légnyomás nem befolyásolja. A beteg, kopásos, vagy gyulladásos ízület nyomása azonban magasabb, minimálisan 20-30 Hgmm. Ezt a nyomást a légnyomásváltozás gyors süllyedése-emelkedése is befolyásolja, duzzanatot és fájdalmat eredményezhet.

A lappangó ízületi gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület leginkább a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése miatt fájhat. Ezeken kívül még számos oka lehet az őszi-téli végtagfájdalmaknak, amelyeket csakis szakorvos tud diagnosztizálni.   
 

Az első lépés: megtudni, miért fáj!

A reumatikus betegségek kezelése éppen azért összetett, mert a kiváltó ok maga is sokféle lehet. Igen gyakori ok a gyulladás, amely leggyakrabban ízületi gyulladás formájában jelentkezik, de érintheti az izmot, ínt, csonthártyát, és nagyon sokszor az ízületek kopása okozza a fájdalmat. A fertőzések és az utánuk kialakuló betegségek is állhatnak a háttérben, illetve gyakoriak az anyagcsere-betegségek, mint a köszvény. Gyakran az autoimmun folyamatok vezetnek a reumás panaszokhoz.  

A fentiekből következik, hogy az első lépés feltétlenül a megfelelő diagnózis felállítása kell, hogy legyen. Ennek tudatában következhet az okok kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, amely jelentősen javíthat a páciensek életminőségén.  
 

Nem csak a fájdalomcsillapító segíthet

- Azoknak, akik nem szeretnének a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától függeni, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ez lehet például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával, ahogyan azt kínai kutatások is igazolták - ismerteti dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa.

- Hasonlóan jó eredmény érhető el a hialuronsav injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Az orvos az oszteoartrózis által érintett nagyízületbe, főként a térdbe vagy a csípőbe fecskendezi ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Szóba jöhet még a kollagénterápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli az alap problémát. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással és a normál testsúly megőrzésével.

Forrás: http://www.oxygenmedical.hu
Fotó: Esther Max/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja