SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életeket menthet minden rákbeteg

Családinet [cikkei] - 2017-02-03
A rákbetegek tízezrek életét menthetik meg, ha sikerül rábírniuk családtagjaikat, barátaikat, munkatársaikat, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon - jelenti ki a február 4-i rákellenes világnap kapcsán Kalotay Gábor, a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület prosztatarákból gyógyult elnöke. A betegszervezet az egymás egészségéért felelősséget vállaló összefogásra biztat minden családi, lakóhelyi és munkahelyi közösséget.
Életeket menthet minden rákbeteg

– Több százezren élünk ma Magyarországon, akik már szembenéztünk a rákkal. Ha most, a februári rákellenes világnap apropóján mindannyian csak néhány embert rábírunk a környezetünkben a szűrővizsgálatokra, akár életek tízezreit menthetjük meg. Ezzel értelmet nyerhetnek mindazon megpróbáltatások is, amelyeken a betegség miatt mi magunk átmentünk – vallja Kalotay Gábor.
– Ha valakinek nincs komoly betegsége, a szűrővizsgálatok megnyugvást hoznak, ha valakinek a szervezetében rosszindulatú folyamat indult el, az önmagától nem múlik el, csak rosszabbodik és kezelés nélkül végzetessé válik – érvel a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Kalotay Gábor hangsúlyozza: a rákbetegségek egy jelentős része kivédhetetlen, sőt a nemzetközi tapasztalatok szerint minél magasabb az átlagéletkor egy országban, annál többen kénytelenek előbb-utóbb daganatos betegséggel szembesülni. A rendszeres szűrésekkel viszont a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák, a prosztatarák, a méhnyakrák vagy a bőrrák is sokkal kisebb arányban válna végzetes betegséggé, mint ma.

Az idehaza évente felfedezett 10 ezer vastagbélrákból 5 ezer végzetes, holott az 50 év felettiek vastagbéltükrözésével a rákhoz vezető polipok még a rosszindulatú betegség kialakulása előtt eltávolíthatók lennének. Évente 7 ezer nő szembesül emlőrákkal, a betegek közül többen meggyógyulnának, ha a mammográfiás szűréseken nagyobb lenne a részvételi arány a jelenleginél. Évente 400-500 nő hal meg méhnyakrákban idehaza, holott a nőgyógyászati szűréssel a rákmegelőző elváltozások felfedezhetők, ezzel csaknem mindenkinél el lehetne kerülni a halálhoz vezető szövődményeket. Sokkal kevesebb férfi kapna áttétes prosztatarákról diagnózist, ha 50 év felett mindenkinél rutinná válna az urológiai vizsgálat, a PSA szint ellenőrzése. Az évenkénti bőrgyógyászati rutinvizsgálattal a bőrrák is kevesebb áldozatot szedne, hiszen egy minimális beavatkozással sokkal több embernél időben, a szétterjedés előtt eltávolítanák a gyanús anyajegyeket vagy kezdeti stádiumú melanómát.

– A betegtársainkkal mi már tudjuk, hogy mit jelent az, amikor az orvos rossz hírt közöl. De ha már ott bujkál a betegség, jobb ha ez a nem várt hír mielőbb érkezik, hogy nagyobb esély legyen a gyors és teljes gyógyulásra – fogalmaz Kalotay Gábor. Hozzáteszi: a daganatos betegségekkel járó kihívások nem szabad, hogy eltántorítsanak a szűrésektől. A családi, a munkahelyi, a lakóhelyi közösségek tagjai a szűréseken való részvételben egymást támogatva és bátorítva sokat tehetnek azért, hogy az adott közösségeket hosszú távon ne szakíthassa szét egy rákbetegség.

Cikk forrása: Gyógyulj Velünk Egyesület

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja