SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fényevő a gyerekem! Mit tegyek?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-12-17
Egy pár karika banán, egy kis Túró Rudi és két kanál joghurt. Egész napra. Van, akinél még ennél is rosszabb a helyzet. Miért nem eszik a gyerek és mikor kell aggódnom? Mikor vigyem orvoshoz? Mivel tudnám rábírni az evésre? Ezekre adunk most választ.
Fényevő a gyerekem! Mit tegyek?

"Konkrétan már semmit nem hajlandó megenni. Gyümit eszik, de abból se akkora mennyiséget hogy az megfelelne egy étkezésnek legalább. Nagyon el vagyok keseredve.”

"Sírva főztem neki külön, de bele se szagolt.”

"Volt olyan, hogy egy teljes hétig babakekszen és tejen élt.”

"Tudni kell, hogy már pszichológushoz is járunk ez miatt. És ha ezeket kizárjuk, mármint az agyturkászt és a vas hiányt, utána mennünk kell az evés alvás ambulanciára, annyira drasztikus a helyzet.”

"Jár bölcsibe. Ott se eszik, csak gyümölcsöt. Hát már csak akkor adok neki nasit, ami túrórudi vagy krémtúró, ha eltelik már jó pár óra. Amúgy kb. 3-4 óránként, de inkább 4. Már az étkezések közötti nasiról is leálltam, ami rágcsa volt általában.”

Csak pár anyuka azok közül, akiknek a gyereke nem hajlandó enni. Sokan kétségbeesésükben minden létező praktikát bevetnek, csak hogy rábírják a gyereküket az evésre. A gyerekek étkezési szokásai és az egészséges ételek iránti szeretete rajtunk, szülőkön múlik.
 

Kivizsgálás

Ha aggódunk, mert nem eszik a gyermekünk, érdemes kivizsgáltatni. Amennyiben az orvos kizárta a szervi okokat és azon kívül, hogy fényevő, normál ütemben fejlődik és hízik, ráadásul jókedvű is, akkor nem kell aggódnunk.
 

Mit tegyünk, ha nem eszik?

 

1. Legyen napirend!

Legyen meg az öt étkezés: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Ha valamelyik étkezésnél kevesebbet vagy egyáltalán nem eszik, akkor mondjuk el neki, hogy 2-3 óra múlva újra ehet. Ha nagyon nem eszik, akkor a két étkezés között kínálhatjuk gyümölccsel, zöldséggel.
 

2. Kreatív tálalás

Egy mosolygós szendvics vagy egy zöldség állatka sokat tud javítani azon, hogy megjöjjön a kedve az evéshez.
 

3. Példamutatás

Ha látja, hogy ott ülünk az asztalnál és jóízűen eszünk, akkor ő is kíváncsi lesz és odajön majd, hogy csipegessen egy kicsit. Ha azonban azt látja, hogy a család minden tagja össze-vissza futtában bekap valamit, vagy a kanapén ül és tv nézés közben eszik, akkor ne várjuk el tőle, hogy szépen az asztalnál ülve egyen. Ha pedig mi magunk sokat nassolunk, akkor ne csodálkozzunk, ha nem érti, ő miért nem kaphat. Mutassunk jó példát!
 

4. Üres tányér

Engedjük meg, hogy ő szedjen magának annyit, amennyit kér. Ne szóljunk rá, hogy amit szedett, az túl kevés, vagy sok.
 

5. Külön tál

Ha külön tálon kínáljuk az ételt, akkor érezheti, hogy van választási lehetősége.
 

6. Alternatívák

Ha nem szeretné azt enni, amit mi, felnőttek, akkor legyen számára alternatíva, de nem nassolnivaló.
 

7. Beszéljünk róla!

Ne kérdezgessük, hanem inkább jelentsük ki evés közben, hogy "látom, ez ízlik”, "látom, ez nem ízlik.” Ne állítsuk valamiről, hogy finom, ha ő nem úgy érzi.
 

8. Vonjuk be őt!

Menjünk el együtt bevásárolni, tanulja meg, hogy miből mi készül, és segítsen a konyhában is. Kavargasson, gyúrjon, ismerkedjen az alapanyagokkal.
 

Mit ne tegyünk, ha fényevő a gyerekünk?

 

1. Ne főzzünk egyfélét!

Ha csak palacsintát vagy csak sült krumplit hajlandó enni, akkor se főzzük azt minden nap. Próbáljunk az ízlésének megfelelően főzni, de ne kérdezgessük állandóan, hogy mit szeretne enni.
 

2. Ne bélyegezzük meg!

Ne mondjunk neki olyanokat hogy válogatós, vagy fényevő, ne minősítsük őt! Ezzel csak ártunk neki. Ne is kiabáljunk vele, amiért nem eszik, soha, semmilyen körülmények között ne bántsuk!
 

3. Ne büntessünk, és ne is jutalmazzunk!

Ne büntessük meg, ha nem eszik, de ne is jutalmazzuk meg, ha jól evett. A Kaliforniai Egyetemen végeztek egy kutatást, ami szerint a szülők 85 százaléka jutalmazza vagy megdicséri a gyerekét, ha többet eszik. Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. A Pennsylvaniai Egyetem egyik tanulmánya szerint ha a szülők jutalmaznak, akkor a gyerekük 5-10 éves korára elhízhat.
 

"Elvittem orvoshoz, kértem nézessük meg, mi baja van. A gyerekorvosunk egy nagyon elismert, tapasztalt és szeretett doki volt. Azt mondta, hogy a gyerek súlya, magassága tökéletes, kedélye jó, az evésen kívül egy kiegyensúlyozott, okos gyerek. Engedjem el az evés problémát, ne lássa a gyerek, hogy minden akörül forog. Lássa, hogy anya és apa is rendesen eszik, ne erőltessem. Nehéz volt, de így tettem. Hetek teltek el, amikor azt hittem éhen fog halni, belül ordítottam az idegtől. És láss csodát, oda-odajött megnézni, mit eszünk, aztán egy-egy falatot meg is evett, végül nagyon sokat javult. Most 13 éves lesz, 170 cm, 60 kg, egészséges langaléta kamasz. És szeret enni.”

Kép forrása: Yan fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja