SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 öngondoskodó tipp anyáknak az ünnepi rohanásban

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-15
Édesanyaként muszáj időt fordítani önmagadra azért, hogy utána a családodra is legyen energiád. Itt van 8 öngondoskodó tipp, hogy akkor is legyen idő rá, ha úgy érzed, hogy nincs időd rá.
8 öngondoskodó tipp anyáknak az ünnepi rohanásban

1.Priorizálj!

Vajon hányadik a listádon az önmagadra fordított idő? Szerepel egyáltalán rajta, vagy olyan messze a végén van, hogy már nem is látod?

Ha te is úgy gondolkodtál eddig az énidőről, hogy az egy olyan része a napodnak, amit átugorhatsz, ha nem marad időd, akkor rosszul gondoltad. Gondold csak végig. Már régóta vágysz egy masszázsra, mert feszült, fáradt és letört vagy. De nem mész el, mert soha nincs rá időd. A masszázs nem segít a házi feladatok megoldásában, nem viszi ki a szemetet, vagy nem főz vacsorát. Így gondolkodsz.

De gondold át még egyszer! A masszázs után sokkal energikusabban fogod ezeket a feladatokat elvégezni, mert feltöltődsz és boldog leszel. Vagyis a masszázs minden feladaton segít!

 

2. Értékeld át a hibákat!

Van egy fontos időpontod egy orvosi vizsgálatra. Fontos, hogy időben odaérj, mert nem várnak rád. Reggel már ideges vagy, rohansz a gyerekekkel az oviba, iskolába, próbálsz mindenre odafigyelni, de mikor beülnél az ovi/iskola parkolóban az autóba, észreveszed, hogy defektet kaptál.

Két dolgot tehetsz. Szitkozódsz, kiabálsz, kis híján felrobbansz. Vagy elfogadod, hogy ezen nem tudsz változtatni, nem te tehetsz róla, nem az élet akar kiszúrni veled, hanem ez csak megtörtént. Ha fontos az időpont, akkor kérni fogsz másikat.

Te döntöd el, hogy reagálsz a hibákra, nehézségekre. Vannak dolgok, amiken nem tudsz változtatni, még akkor sem, ha közben idegeskedsz. Változtass a hozzáállásodon, próbáld meg kihozni a helyzetből a legtöbbet és lépj tovább. Ezzel szépen lassan kifejlesztesz magadban egy problémakezelési, problémamegoldási módszert, amit tovább adhatsz a gyermekeidnek is.

 

3. Ne akarj tökéletesnek látszani, törekedj inkább az egyensúlyra!

Számos elképzelésed van, ami tökéletes lenne a családod számára. Programok, spórolási lehetőségek, különórák, egészségesebb menük összeállítása, és még sorolhatnád. Akármennyire is hiszed, hogy ezekre egyszerre van szükségetek, nem így van. Ne vállald túl magad, mert a végén egyik sem fog teljesülni.

Ahelyett, hogy görcsösen törekszel a tökéletes anya szerepre, görcsösen próbálod a tökéletes karácsonyt megvalósítani, inkább az egyensúlyt helyezd előtérbe. Gondold végig, hogy azok közül, amiket szeretnél, melyek a legfontosabbak. Azokkal kezd, és örülj a sikereknek. Dicsérd meg magad, ha valamit sikerült megvalósítani, ne pedig azon bánkódj, amit nem. Haladj kis lépésekben!

 

4. Nevess!

Mikor nevettél egy jót utoljára?

Sokan nem is engednek meg maguknak olyan időt, amikor csak önfeledten szórakoznak. Találj a mindennapokban néhány percet arra, hogy nevess, szórakozz. Nézz humoros videókat az interneten, nézd meg a telefonodban lévő vicces fotókat a gyerekekről, foglalkozz olyannal, ami igazán megnevettet, és ne felejtsd el élvezni.

 

5. Mozogj!

Sokszor a mozgás szerepel az utolsók között a listádon. Pedig ha belegondolsz, akkor a tested egész nap érted dolgozik. Elvárod, hogy legyen energiád a gyerekek után rohanni, elvárod, hogy ne érezd fáradtnak, amikor a háziban segítesz, vagy a házimunkát végzed. A tested robotol, amíg bírja. Ha ne törődsz vele, akkor nem fogja sokáig bírni. Az öngondoskodás egyik legjobb módszere a mozgás. Nem kell minden nap órákat töltened a konditeremben, de napi pár perc mozgást a legnagyobb hajtásban is muszáj beiktatnod. Különben rövid időn belül a tested fog megálljt parancsolni.

 

6. Kombináld a mozgással azokat a dolgokat, amik örömet okoznak!

Ha úgy érzed, hogy a mozgásra és a nevetésre, szórakozásra együtt már biztos nincs időd az év végi hajtás közben, akkor kombináld a kettőt. Egy futópad tökéletes arra, hogy átmozgasd magad, és közben nézhetsz vicces videókat, vígjátékokat. Nem csak a tested, de a lelked is feltöltődik energiával.

De nem csak vicces videókat nézhetsz futás, esetleg gyaloglás közben, hanem meg is tervezheted a karácsonyi menüt, kitalálhatod, hogy mit kell még beszerezni, kinek milyen ajándék hiányzik. Fogd a mobilod, és készítsd hangjegyzeteket. Nagyon jó módszer, hogy rendezd a gondolataidat. Sőt, könnyen lehet, hogy a mozgás hatására új, kreatív ötletek is eszedbe jutnak majd.

 

7. Engedd ki a rossz érzéseidet is!

Amikor a gyermeked rosszkedvű, letört, akkor próbálod rávenni arra, hogy adja ki magából azt, ami bántja. Miért nem teszed ezt önmagaddal is. Ha nehéz napod van, ha az ünnepek körül sok a feladat, ha sok a stressz és úgy érzed, hogy sírhatnékod van, akkor sírj. Add ki magadból, engedd el és utána lépj tovább. Ne szégyelld kiadni magadból ezeket az érzéseket, mert segítenek feldolgozni a nehézségeket. Szükséged van rá, hogy ne indulatból hozz döntéseket, hanem tiszta fejjel tudj mérlegelni.

 

8. Legyen egy hely, ami csak a tiéd!

A gyerekek imádják, ha saját szobájuk van. Ahogy nőnek, úgy igénylik azt, hogy legyen egy hely, ami csak az övék, ahova elvonulhatnak, ha úgy érzik, hogy szükségük van egy lélegzetvételnyi időre. Miért ne lehetne neked is egy ilyen helyed a lakásban.

Rendezz be egy kis sarkot, tegyél bele egy kényelmes fotelt, néhány párnát, plédet vagy bármit, amivel kuckóssá teheted. Legyen ez a hely a tiéd, ragaszkodj hozzá, hogy néha leülj egy percre. Ha úgy érzed, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, akkor ahelyett, hogy felrobbannál, készíts egy teát, kávét, párologtass valami finom illatot és pihenj egy pár percet. Ha rendszeresen csinálod, akkor hidd el, hogy hamar összeköti az agyad ezt a helyet azzal, hogy most valami jó dolog fog történni. Most te vagy középpontban, most magadra figyelsz. A tested és a lelked hálás lesz érte.

Kép forrása: Hassan OUAJBIR fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja