SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Minden este azért imádkozom, hogy reggel írjon egy jó reggelt üzenetet!" - Egy édesapa megrendítő vallomása, aki két gyereket nevel egyedül, mert párja már 1 éve kórházban fekszik tbc miat

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-17
Tamás három műszakban dolgozott, munka után pedig párjának segített, aki már attól is köhögött, ha megemelt egy széket. 2-3 órás alvásokkal élte túl a napokat, aztán jött a szörnyű diagnózis: az édesanya tbc-s. Marietta már várandóssága alatt is köhögött, de csak szülés után 1 hónappal derült ki a betegsége. 1 éve kórházban van, Tamás egyedül neveli a 3 éves Noelt és az 1 éves Adélt, aki ráadásul koraszülött is volt, így gyakran kell őt vizsgálatokra vinni. A koronavírus miatt most különösen félti párját, tudja, hogy a COVID-19 egy tüdőbetegnek végzetes is lehet.
 "Minden este azért imádkozom, hogy reggel írjon egy jó reggelt üzenetet!" - Egy édesapa megrendítő vallomása, aki két gyereket nevel egyedül, mert párja már 1 éve kórházban fekszik tbc miat

Minden lelki erejét össze kell szednie Tamásnak, hogy beszélni tudjon arról, hogy min mennek most keresztül családjával. Az édesapa kérésére párjáról nem mutatunk fotót. Este 8 utánra beszéljük meg az interjút, amikor már alszanak a gyerekek. Ő késő estig ébren van és hajnalban már kelti is az egy éves kislánya. Mint mondja, 3-4 órákat alszik, hogy el tudja látni a gyerekeket és a háztartást. Ilyenkor van ideje arra is, hogy Mariettával, a 25 éves párjával beszélgessen. Ezt azonban csak írásban teszik, mint mondják, így kevésbé fájdalmas a másik hiánya. Az édesanya ugyanis már régóta nem láthatja párját és gyerekeit és ezt mindannyian nagyon nehezen élik meg.

”Noel eleinte gyakran sírt, mert nagyon hiányzott Neki az anyukája, folyton kereste. Ilyenkor mindig simogatom a hátát, hogy megnyugodjon. Este lefekvéskor és reggel felkeléskor mindig adok a gyerekeknek puszit, és mondom Nekik, hogy ezt anya küldi. Nagyon nehéz, de a gyerekek miatt ki kell tartanom.” – meséli megtörten az édesapa.

Fotó: Tar Tamás

Tamás azt mondja, Marietta Marfan-szindrómás, ami egy ritka betegség, a kötőszövet genetikai rendellenességét jelenti. A fiatal lánynak emiatt alakulhatott ki légmelle, amit 2019-ben műtöttek. Nem sokkal később teherbeesett, boldogan várták második babájukat. A várandósság azonban nem zajlott végig zökkenőmentesen: Marietta elkezdett köhögni. Súlyosabb tünetei pedig szülés után 1 hónappal lettek.

”1 hónapon keresztül folyamatosan köhögött, egyre rosszabbul lett, fulladásos rohamai voltak, belázasodott. A házi orvosunk különféle gyógyszereket írt fel Neki, de egyik sem használt. Végül egy röntgen vetette fel a tbc gyanúját.” – meséli az édesapa.

2 hónapos volt kislányuk, amikor az anyukának kórházba kellett mennie.

Fotó: Tar Tamás

Nyíregyházán, a Sóstói úti kórház Pulmonológiai osztályán kezelik. Pontosan nem tudták, hogy mi vár rájuk és meddig tart majd a kezelés, de azt nem gondolták, hogy még 1 év múlva is távol kell lenniük egymástól.

”Nem nagyon ismertük ezt a betegséget, így csak reménykedtünk, hogy rövid ideig lesz kórházban, de sajnos nem így lett. Ráadásul most itt ez a járványhelyzet is, nagyon féltem őt. Minden este azért imádkozom, hogy reggel írjon egy jó reggelt üzenetet.”


Fotó: Tar Tamás

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász a Családinetnek elmondta, hogy a tbc krónikus tüdőbetegség, aminek kezelése általában 6 hónap.

”Ha valakinek olyan súlyos fertőzése van, hogy a köpetével üríti a tbc baktériumot, akkor hosszabb idő is lehet, de ha csak a tüdejében van benne, akkor 6 hónap alatt meg lehet gyógyulni.”

A szakértő kifejtette, hogy a BCG oltás megvéd a fertőzések egy részétől, illetve ha nagyon súlyos fertőzést kap valaki, akkor az oltásnak köszönhetően nem alakul ki olyan súlyos betegség. De nem ad 100%-os védelmet a tbc-vel szemben. Az, hogy az édesanya már 1 éve kórházban van, annak oka az is lehet, hogy az ő lakóhelyük közelében a legmagasabb a tbc rezisztencia Magyarországon.

”Vannak úgynevezett multidrog-rezisztens baktériumok. Ha egy tbc baktérium rezisztens az itt Magyarországon rutinban adott gyógyszerekre, akkor attól a gyógyszertől nem fog tudni meggyógyulni. Ebben az esetben importtal lehet beszerezni olyan gyógyszereket, amelyek hatásosak lehetnek. Leginkább Erdélyben és Ukrajnában találhatóak olyan baktériumok, amelyek multidrog-rezisztensek.” – mondja a szakértő.

Az egész családnak részt kellett vennie egy kivizsgáláson, hogy nem kapták-e el a fertőző betegséget. 3 éves kisfiuknak, Noelnek, és párja keresztlányának megelőzésképp 6 hónapig gyógyszert kellett szedniük.

Fotó: Tar Tamás

”Sokszor megfordul a fejemben, hogy mi lesz, ha már nem jön haza hozzánk. Ilyenkor gyorsan megpróbálom elterelni a gondolataimat. Ebben sokat segítenek a gyerekek. Ők adnak erőt, mert tudom, hogy most csak én vagyok Nekik, akire számíthatnak, ezért nem adom, nem adhatom fel soha.” – mondja az édesapa.

Akkor is erősnek kellett lennie, amikor kislánya megszületett. Adél 2020.02.07-én 34 hétre, 1850 grammal és 45 cm-rel látta meg a napvilágot Fehérgyarmaton.


Fotó: Tar Tamás

Születése után azonnal kiderült, hogy alacsony a vérlemezkeszáma, ezért Nyíregyházára szállították.

”A rohamkocsiban intravénás immunglobulint adtak Neki. Az orvosok azt mondták, hogy már az is csoda hogy életben van, és hogy nagyon kevés esély van arra, hogy túlélje, de ő mégis túlélte. Egy igazi harcos.” – meséli az apuka.

Fotó: Tar Tamás

Adél 1 hónapig volt kórházban. Édesanyjával külön szobában voltak, az elején szoptatni is tudta, de utána elapadt a teje. Később az édesanya kórházba került, így az apukának kellett intéznie mindent a két gyerek körül. Adéllal a mai napig járnak kivizsgálásokra és fejlesztésekre, azt mondja, probléma volt a kislány kutacsával, a lábán le volt tapadva az Achilles-ín, decemberben pedig tüdőgyulladása is volt.

”Hetente járunk tornára, de sajnos nincs autónk, így elég nehéz megoldani. Közben áprilisban két kontroll vizsgálat is lesz, az egyik a gyerek rehabilitáción, a másik pedig a neurológián.”


Fotó: Tar Tamás

Amikor arról kérdezem, hogy telnek a napjaik otthon két gyerekkel, és hogy van-e segítsége, egészen megrendítő választ ad.

”Rengeteget játszunk, sokat mesélek a gyerekeknek, egész nap próbálok vidám hangulatot teremteni. Lenne segítségem, de én inkább egyedül oldok meg mindent. Pelenkázok, etetek, altatok, fürdetek. Ha Adéllal kórházba kell menni, akkor a Dédimama vigyáz Noelre. Azért van két kezem, hogy két gyerekkel elbírjak.” – mondja mosolyogva.


Fotó: Tar Tamás

Hozzáteszi, hogy a fizikai része a legkevesebb.

”Nem azt mondom, hogy hajnalban csak úgy kiugrok az ágyból, mert bizony alig tudok felkelni, de 3-4 óra alvás már elég nekem ahhoz, hogy végig tudjam csinálni az egész napot. A lelki és az anyagi része viszont nagyon nehéz. Az előző munkámat a sok táppénz és szabadság miatt ott kellett hagynom, mindig sakkoznunk kell, hogy kijöjjünk a hónapban.” –mondja Tamás.

Az édesapa sokat gondol arra, hogy milyen jó lenne, ha újra együtt lenne a család. Ez az egyetlen vágya most.

”A kezelőorvosa mindig csak annyit mond, hogy nyugodjunk meg, meg fog gyógyulni, csak hosszú a folyamat.”


Fotó: Tar Tamás

Az édesanya Tamás elmondása alapján nagyon erős lelkileg, és minden nap azért küzd, hogy minél hamarabb hazajöhessen szeretteihez.

”Az hiányzik a legjobban, hogy újra együtt kacagjunk, vagy, hogy úgy aludjunk el, hogy közben fogjuk egymás kezét, ahogy minden este korábban. Azt kívánom, hogy bárcsak újra egészséges lenne!” – mondja elérzékenyülve az édesapa és még annyit hozzátesz, hogy bármeddig kitart, és soha nem adja fel.

 

UPDATE: Cikkünk megjelenése után többen is érdeklődtek, hogy hogyan tudnának pénzt utalni a család számára. Ezt a kérdést mi továbbítottuk Tamásnak, aki az alábbiakat válaszolta: 

"Szia nem is tudom mit mondjak Mióta megjelent a cikk folyamatosan segítenek Restellem elfogadni de gyerekekre nézve minden segítség jól jön neki Már sírtam is ma hogy ennyi ember van aki jószívű. És köszönöm ezt a cikket úgy látszik hogy jelentősen meg fog változni az életünk:) 11773449-02484055 Tar Tamás OTP Bank"

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja