SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ilyen hatással van a gyerekekre, ha kert közelében nőnek fel

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-07-28
A természetjárást több országban már receptre írják fel, Budapesten is van hasonló kezdeményezés. Kutatások szerint a természetjárás csökkenti a stresszt és a mentális betegségek kialakulásának kockázatát.
Ilyen hatással van a gyerekekre, ha kert közelében nőnek fel


Az ökoterápia csodálatos hatásai


ADHD-s gyerekek esetében is sikeresen alkalmazzák: csökkenti a magatartászavarokat és az agressziót

A mentális jóllét legalább olyan fontos, mint a fizikai. Ahhoz, hogy egészségesek, kiegyensúlyozottak legyünk, lelkileg is jól kell lennünk. Az anyák sokszor túlterheltek, stresszesek és nem érzik jól magukat a bőrükben.

Mihók Barbara, a Természet és lelki egészség című, 2021-es tanulmány egyik szerzője szerint

a mentális betegségek kezelésében nagy szerepe van az erdők, kertek és parkok rendszeres látogatásának. 

Az ökoterápiát ADHD-s gyerekek esetében is sikeresen alkalmazzák, de a poszttraumás stressz szindrómával küszködőknek is megfelelő kiegészítő terápia lehet a természetjárás. 

Ennek ugyanis stresszcsökkentő hatása van, illetve a magatartászavarok csökkentésében is segíthet.
 

Kevesebbe került azoknak a betegeknek az orvosi ellátása, akik a természet közelében élnek

A finn egészségügyi és népjóléti intézmény is készített egy kutatást, amelyből az derült ki, hogy már heti 3-4 nap a szabadban jelentősen csökkentette a mentális betegségekre felírt szerek használatának esélyét.

Akik pedig még ennél is több időt töltöttek a szabadban, azoknál tovább csökkent a gyógyszerek szedésének esélye, legyen szó szorongásoldóról, vérnyomáscsökkentőről vagy asztmára alkalmazott gyógyszerről.

A Clemson Egyetem és a Kaiser Permanente kaliforniai kutatócsoportja általi felmérés pedig összességében arra a következtetésre jutott, hogy jóval kevesebbe került azoknak a betegeknek az orvosi ellátása, akik a természet közelében élnek. 

Egy dán kutatás szerint a természetközeli élet a gyerekekre is redkívül jó hatással van: azoknál a gyerekeknél ugyanis, akik parkok, kertek, erdők vagy mezők közelében élnek, kisebb eséllyel alakul ki a későbbiekben mentális betegség.
 

Természetjárás receptre

Több országban írják fel a természetjárást receptre. Skóciában a háziorvosok kiegészítő kúraként írhatják fel a rendszeres kirándulást, Japánban pedig erdőfürdőnek nevezik azt az erdei sétát, amely által az ember kikapcsolódhat a természetben.

Itthon is vannak hasonló kezdeményezések: a 12. kerületben zöld receptre írják fel a mozgást, Érden pedig Sétálj az orvossal elnevezésű, ingyenes programot indított az önkormányzat.

Aki kedvet kap hozzá, bátran csatlakozzon! 

Indexkép: Kevin Phillips képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja