SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem minden szülőnek egyértelmű, mi rejtőzik gyermeke fejfájása mögött - A fejfájásnapló segítséget jelenthet

Családinet [cikkei] - 2023-08-16
A gyermekek fejfájása gyakran igazi útvesztőbe viszi a szülőket, akik a mindennapi rohanásban talán nem is mindig tudják követni, hogy mikor mije fáj a gyereknek. Ugyanakkor egy friss hazai felmérésből1 kiderül, hogy a magyar szülők 48 százaléka nagyon komolyan veszi gyermeke fejfájását. Azoknak az elfoglalt szülőknek, akik tenni szeretnének gyermekük egészségéért, a fejfájásnapló segítséget jelenthet. Egy következetesen vezetett fejfájásnaplóval ugyanis naprakészen követhetők a gyermek tünetei, és az orvosok is könnyebben állíthatják fel a diagnózist.
Nem minden szülőnek egyértelmű, mi rejtőzik gyermeke fejfájása mögött - A fejfájásnapló segítséget jelenthet

Az említett magyarországi kutatás válaszadóinak közel ötöde (18%) fordult már orvoshoz gyermeke fejfájása miatt. A szakemberek gyakran ajánlják a fejfájásnapló használatát2, mielőtt a gyógyszerekről vagy más kezelésről döntenének. Ez a rendhagyó eszköz segít a fejfájástól gyakorta szenvedőknek elindulni a hatékony kezelés felé vezető úton, legyen szó felnőttekről, vagy éppen fiatalokról. A fejfájásnaplónak több típusa is van, a használatuk azonban minden esetben egyszerű.

Mikor használjuk?

Ahogy a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is számtalan tényező állhat a fejfájás hátterében, ám ezeket jellemzően nehéz felismerni. Nem minden esetben találunk rá magyarázatot, és elvétve bárkivel előfordulhat, hogy éppen fáj a feje. Azonban a gyakran visszatérő fájdalom kivizsgálása indokolt, és ebben a fejfájásnaplónak kiemelt szerepe lehet.

„Amennyiben gyermekünk rendszeresen panaszkodik fejfájásra, azt célszerű feljegyezni, például egy fejfájásnaplóba vezetni. Ezáltal átláthatóbbá válik a fájdalom jelentkezésének gyakorisága és körülményei, és így könnyebben fény derülhet a kínzó tünet eredetére is.” – mondja Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész.

Mit tartalmazzon?

A naplózás során annál jobb, minél több adatot dokumentál a szülő a fejfájással kapcsolatban, hiszen így kapható a legpontosabb leírás róla.

A dátumozáson kívül érdemes feljegyezni az időpontot, amikor a fejfájás jelentkezett és az időtartamot, ameddig tartott. Továbbá elengedhetetlen a fájdalom erősségét is vezetni, az intenzivitás például 1-től 5-ig terjedő skálán pontozható, ahol az 5 a legerősebb fájdalmat jelzi. Lényeges, hogy a naplóba a fejfájás mellett jelentkező kísérő tünetek is bekerüljenek, mint például a szédülés, a hányinger vagy a fény-, hang- és szagérzékenység. Feljegyzésre érdemesek azok a kiváltó okok, amelyeket a szülő valószínűsít a fejfájás mögött, mint például a megfázás, a folyadékhiány vagy a fokozott iskolai terhelés. Az orvosoknak az is segíthet, ha a naplóban olyan egyéb információkra is kitér a szülő, mint az étkezések ideje, gyógyszerszedés esetén az abban bekövetkezett változások, és a menstruációval járó tünetek.

Miben segíthet?

A fejfájásnapló nagyon hasznos eszköz a szülők kezében, mivel a segítségével egyszerűen dokumentumálhatók a gyermek panaszai. Ennek köszönhetően a szülők is jobban átláthatják, hogy gyermekük milyen gyakorisággal szenved fejfájástól, és ha szükséges, ez alapján felkereshetik a gyermekorvost és a vizsgálaton részletesebb adatokkal segíthetik.

Ezen a ponton már az orvosoknak is segítséget nyújthat a fejfájásnapló vezetése, erről Dr. Kőnig Róbert így vélekedik: „A naplózás sok olyan környezeti hatásra, mintázatra, esetleg tünetegyüttesre mutathat rá, amelyekre másképp nem gondoltunk volna. A helyes diagnózis felállításában nagy szerepe lehet bármilyen kis apróságnak is, így bátorítanám a fejfájós gyerekek szüleit a napló vezetésére.”

A megfelelő diagnózissal a gyermekkori fejfájás általában könnyen kezelhető, sokszor magától is elmúlik, és gyakran a bevált otthoni praktikák is bevethetők.3 Ha a fájdalom nem múlik, a szülők alkalmazhatnak kifejezetten gyermekeknek készült fájdalomcsillapítót is, amelyből már számos, kifejezetten gyermekeknek készült változat érhető el.

1 A Reckitt Magyarország kutatását az Opinio Institute készítette online megkérdezéses adatfelvétellel 2023 májusában. A felmérés 1494 fős mintája a 15 és 59 év közötti magyar lakosságra nézve reprezentatív.
2 https://www.childrenshospital.org/sites/default/files/media_migration/5e066fcf-202f-45f0-b945-f392aa0a61d7.pdf
3 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/headaches-in-children/diagnosis-treatment/drc-20352104

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja