SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeptember 24-én ismét szívünk napja!

Családinet [cikkei] - 2023-09-22
Az összetört szív állapotától kezdve a Brugada szindrómáig, avagy különleges szívbetegségek és gyakori tévhitek a szívről.
Szeptember 24-én ismét szívünk napja!

Minden év szeptemberének utolsó vasárnapján – idén szeptember 24-én – ünnepeljük a szív világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a szívbetegségekre. Az idei kampány középpontjában ismét a megelőzés áll, hiszen a leggyakoribb szívbetegségek – azaz a koszorúér problémák, a ritmuszavarok, a szívelégtelenség stb. - helyes életmóddal és rendszeres szűréssel megelőzhetők. Sajnos még ma is a szív- és érrendszeri betegségek okozzák minden második ember halálát a világon, és ezek vezetik a halálozási listát Magyarországon is. Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója kiemelte: „Fontos rizikótényező a magas koleszterin, a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az alvászavar, a túlsúly és a magas vérnyomás. A genetikát is figyelembe kell venni, hiszen, ha valakinek a családjában előfordult fiatalkori szívbetegség, infarktus, akkor fokozott hajlama lehet a szívproblémákra. Az ilyen pácienseknek még fontosabb a rendszeres kardiológiai szűrés, de 40 év felett mindenkinek javasolt legalább évente egyszer ellenőriztetni a szív működését.”

A szív világnapján érdemes néhány olyan különleges szívbetegséget is kiemelni, amelyek kevésbé közismertek. Ilyen betegség például a Brugada szindróma, amely a hirtelen szívhalál esetek 10%-ért felelős. A betegség örökletes és elsősorban férfiakat érint. Ezekben az esetekben a szívben az elektromos impulzus keletkezésében és terjedésében résztvevő Na-csatornák működése károsodik. A Brugada szindróma tünetei lehetnek a szabálytalan, illetve nagyon gyors szívverés, a palpitáció („szívdobogásérzés”) és a szabálytalan szívritmus (aritmia). Ez utóbbi szédülést, ájulást, illetve súlyos esetben hirtelen szívhalált okozhat, például sportolóknál.

Összetört szív szindrómának is nevezik azt az állapotot, amikor a szív bal szívkamrája egy japán edényre (takotsubo) hasonlító formát vesz fel ideiglenesen, innen ered a betegség orvosi elnevezése is: takotsubo cardiomyopathia. A stresszhormonok által kiváltott állapot hirtelen mellkasi fájdalmakkal, infarktushoz hasonló tünetekkel jár, ugyanakkor a páciensnél a koszorúérfestés nem tér el a normálistól. Főleg hölgyeknél jelentkezik nagyobb stressz hatására, előfordulása a felnőttek körében alig 0,5 százalék. A betegség nem igényel speciális terápiát, általában szokásos szívgyógyszerekkel kezelik, s egyhetes kórházi kezelés után hazamehet a beteg.

Dr. Menyhárt Orsolya egy igazán különleges állapotra is felhívta a figyelmet, ami ugyan nem betegség, de problémás helyzeteket okozhat a kardiológiai kivizsgálásokon: „Létezik egy nagyon egyedi, születéstől fennálló állapot, a situs inversus, amikor a páciens nagyobb belső szervei a normál helyzetükhöz képest jobb-bal irányban tükrözve helyezkednek el. Tízezer emberből egyet érint ez a rendellenesség és alap esetben nem okoz egészségügyi problémát, sokaknál csak felnőtt korban diagnosztizálják. Amennyiben a szívet is érinti, akkor arról a kardiológus orvosnak is tudni kell, mert az EKG a megszokottól jelentősen eltérő tengelyállást mutat, vagy az EKG a szív szokatlan tengelyállását mutatja.”

Mindemellett számos tévhit él az emberekben a szívvel kapcsolatban. Dr. Menyhárt Orsolya hozzátette: „Ilyen hiedelem például az, hogy ha valakinek valamilyen fájdalom vagy probléma jelentkezik a teste bal felén, akkor azonnal kardiológushoz fordul, bár nem biztos, hogy kardiológiai betegség okozza a panaszt. Ugyanez a helyzet a bokadagadással és a végtagok ödémájával kapcsolatban is. Többen tévesen gondolják úgy, hogy a bal oldalon nem szabad feküdni, aludni, mert akkor elnyomják a szívet. Ez nem igaz, mert a mellkasban helyezkedik el a szív, így valójában nem lehet elnyomni, bár okozhat némi diszkomfort érzetet, mivel a szív ebben a testhelyzetben közelebb van a mellkashoz, és így jobban érezni a szívverést. A vérnyomásméréssel kapcsolatban is léteznek tévhitek, például, hogy csak a bal oldalon, bal karon szabad vérnyomást mérni. A valóságban mindkét karon érdemes többször ellenőrizni az értékeket, majd később azon az oldalon mérni, amelyik magasabb értéket mutatott.”

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja