SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tejföllel kente be az égési sérülését egy idős nő, majdnem belehalt

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-11-09
Az Országos Mentőszolgálat arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ne alkalmazzunk ehhez hasonló "népi gyógymódokat", mert nem használnak - sőt, inkább ártanak.
Tejföllel kente be az égési sérülését egy idős nő, majdnem belehalt

/Kiemelt képünk illusztráció/

Kis híján belehalt abba, hogy tejfölt kent a sebére, miután leforrázta magát

Egy 85 éves asszony majdnem belehalt abba, hogy az égett sebét tejföllel kente be. Történetét az Országos Mentőszolgálat osztotta meg a Facebook-oldalán.

Az idős nő, aki teával forrázta le magát, zavartan kezdett viselkedni, a sebe ugyanis elfertőződött. 

A mentők életveszélyes állapotban vitték őt kórházba. A Mentőszolgálat szeretné felhívni mindenki figyelmét arra, hogy az ilyen népi gyógymódok nemhogy nem segítenek, de még ártanak is, ezért azt javasolják, hogy senki se alkalmazza azokat. 


Ez a teendő égési sérülés esetén

Varga Károly gyerekorvost kérdeztük arról, mi a teendő égési sérülés esetén.

Azt mondja, ha az égési sérülés enyhe, vagyis első- vagy másodfokú, akkor a legfontosabb teendő ilyenkor, hogy hideg, folyó víz alá helyezzük az érintett testrészt 8-10 percig. Ez ugyanis a fájdalmat is csillapítja, és a szövetek további károsodását is meg tudja gátolni.

Hozzátette, hogy a felületes égési sérülések általában háztartási balesetekből származnak. Elsőfokú égési sérülés esetén a bőr bepirosodik és megduzzad, ilyenkor a legfelső bőrréteg károsodik. Másodfokú égésnél már hólyagok is megjelennek, harmadfokú égési sérülés esetén pedig több, mélyebb hólyag keletkezik.

"Fontos, hogy a hólyagokat ne bántsuk, semmiképp se nyomkodjuk vagy szúrjuk ki, mert ettől is elfertőződhet a seb. A hólyag egyfajta védelemként szolgál, alatta gyógyul a seb" - mondja a szakember. 

Negyedfokú égési sérülés esetén már elszenesednek a szövetek. Nagyobb fokú (3, 4) égési sérülés esetén mindenképp orvosi segítségre van szükség. A szakember szerint figyelembe kell venni azt is, hogy milyen korú az illető, hiszen a csecsemők és az idősek veszélyeztetettebbek.

Azt javasolja továbbá, hogy ne vattával vagy ragtapasszal ragasszuk le a sérült területet, mert ezek szálai beleragadhatnak a sebbe.

"Helyette gézlapot és kötszert használjunk. Ha van rajtunk ékszer vagy óra, azt távolítsuk el, hogy ne zavarja a sebet, ha azonban ez már beleragadt a sebbe, akkor semmiképp se tépjük ki" - mondja. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja