SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Azért halt meg egy 20 éves férfi, mert szobahőmérsékleten tárolt tésztát evett - mit érdemes tudni a sült rizs szindrómáról?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-11-22
Az utóbbi időben felbukkant egy 2019-es hír Tiktokon, ahol egy 20 éves férfiról és furcsa haláláról van szó. A fiatalnál megállapították ugyanis, hogy az 5 napja megfőzött tészta elfogyasztása vezetett a halálához. Akármilyen hihetetlennek is tűnik, valóban megtörtént esetről van szó, és a jelenség már nevet is kapott: ez a sült rizs szindróma.
Azért halt meg egy 20 éves férfi, mert szobahőmérsékleten tárolt tésztát evett - mit érdemes tudni a sült rizs szindrómáról?

Mi is az a sült rizs szindróma?

Baktérium okozta a 20 éves férfi halálát

A történet már jóval korábbi, mint 2019, de csak ekkor kapta fel a média a 20 éves férfi halálának esetét. 2008. október 1-jén egy 20 éves férfi rosszul lett otthonában, miután az 5 nappal korábban elkészített és szobahőmérsékleten tárolt maradék spagettiből evett. Étkezés után elment otthonról, azonban 30 perc múlva már ismét a házban tartózkodott fejfájás, hasi fájdalom és hányinger miatt.

Több órán keresztül erősen hányt, valamint hasmenése is volt, de semmilyen gyógyszert nem vett be, csak vizet ivott. Éjfél után elaludt, azonban másnap délelőtt 11:00-kor a szülei már aggódtak, mert nem adott magáról életjelet. Amikor a szobájába mentek, már nem lélegzett, holtan találták. A boncolásból kiderült, hogy a férfi a Bacillus cereusszal szennyezett tészta elfogyasztása miatt hunyt el.
 

Mi köze a 20 éves férfi halálának a sült rizshez?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi köze van a 20 éves férfi halálának a sült rizshez? A szervezetében talált Bacillus cereus egy olyan baktérium, ami leginkább a rizsben fordul elő, ezért nevezték el sült rizs szindrómának a betegséget, de előfordulhat gabonafélékben, tésztákban, sőt, gyakran hozzák összefüggésbe húsokkal, zöldségekkel, tejtermékekkel, levesekkel és szószokkal is.

A kórokozó képes ellenálló spórákat képezni. Ezek a spórák túlélik a hőkezelést, így a főzést is. A lehűlt, szobahőmérsékletű ételben aktiválódnak, és leginkább 28 és 35°C között szaporodnak, de a 4°C feletti hőmérséklet kedvező számukra.

Hosszú ideig szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerek esetében a baktériumoknak elegendő idő áll rendelkezésükre ahhoz, hogy toxint termeljenek. A méreganyagok a hőkezelés során nem bomlanak le, és megbetegedést okoznak.

A baktérium tehát valójában nem fertőzést, hanem a toxinjai révén ételmérgezést okoz.

Ha nem kezelik, akkor extrém esetben sajnos akár halál is bekövetkezhet, de ez rendkívül ritka. Általában 24 órán át állnak fent a tünetek: ha véletlenül hasonlót észlelsz magadon vagy a családtagjaidon, és tudod, hogy olyan élelmiszert fogyasztottál, ami több mint 2 órán át volt szobahőmérsékleten tárolva, akkor keressétek fel a legközelebbi orvost - mondja Dr. Kádár János belgyógyász, immunológus szakértőnk.

Az ehhez kapcsolódó TikTok videót itt láthatod:
 

@sgfoodagency Watch to find out how you can wok towards keeping your leftover food safe and rice to eat! Find out more: www.sfa.gov.sg/food-information/risk-at-a-glance/fried-rice-syndrome #foodsafety #learnontiktok #friedrice #foodpoisoning #singaporefoodagency #fyp ♬ original sound - Singapore Food Agency (SFA)

 

Mit tudsz tenni az ételmérgezés ellen?

A 20 éves férfi halála kirívó eset volt, azonban érdemes mindig odafigyelnünk a következőkre, hogy elkerüljük a bajt.

  • A legfontosabb dolog, hogy mindig tiszta kézzel készítsd el az adott ételt. Egy alapos kézmosás csodákra képes, így ezt a lépést semmiképp se hagyd ki főzés előtt.
  • A tésztát és a rizst is újra lehet melegíteni, azonban figyelni kell a megfelelő tárolásra. Semmiképp se hagyd egyiket se 2 óránál hosszabb ideig szobahőmérsékleten, miután megfelelően lehűlt, mindenképp tedd a hűtőbe.
  • Ezután bátran újramelegítheted, nem lesz tőle semmi bajod, azonban újramelegítés után ismét lehűteni, majd újramelegíteni már nem szabad.
     

A cikket lektorálta Dr. Kádár János szakértőnk:

Indexkép: Mirjam Letsch képe az Unsplash oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja