SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hosszan tartó krónikus köhögés hátterében szamárköhögés is állhat

Családinet [cikkei] - 2024-08-13
Május óta emelkednek a szamárköhögéses (pertussis) esetek, és immár valamennyi megyét elérte a megbetegedés. Dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy felnőttek esetében a folyamatos, hosszan tartó száraz köhögés kivizsgálásában sokszor indokolt lehet a pertussis kutatása.
A hosszan tartó krónikus köhögés hátterében szamárköhögés is állhat

Emelkedő esetszámok

Hazánkban 2024. 20. hetétől kezdődően emelkedett a bejelentett pertussis gyanús esetek száma, az elmúlt öt hétben a heti esetszám 16 és 21 között változott – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében, amely arra is kitér, hogy 2024-ben eddig összesen 153 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés.

Honnan ismerheti fel a szamárköhögést?

A szamárköhögés egy bakteriális fertőzés által okozott súlyos légúti megbetegedés, ami a megfázáshoz hasonló, enyhe felső légúti tünetekkel (orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel, enyhe köhögéssel, esetleg hőemelkedéssel) kezdődik. Ezek az általános tünetek természetesen még nem jelentik azt, hogy szamárköhögésünk van, és általában ritkán kerül sor a diagnózis felállítására ebben a korai szakaszban – mondja dr. Potecz Györgyi. Hozzáteszi: ha azonban ismert pertussisban szenvedő személy van vagy volt a környezetünkben, akkor javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni. Nagyjából két héttel később a hurutos tünetek enyhülnek, és kezdetét veszi a betegség következő szakasza, amelyben a szamárköhögésre jellemző heves és kontrollálhatatlan rohamokkal járó, akár percekig tartó köhögés dominál. A köhögés rendkívüli módon megterheli a szervezetet, fokozott nyákképződéssel, hányással, valamint légzési nehézségekkel is járhat. A rohamok végén sokszor húzó, éles hangú belégzés hallható, amit a részlegesen beszűkült légutak okoznak. Ezek a tünetek akár egy hónapig is elhúzódhatnak, mire a betegség harmadik szakaszába lép a beteg, amit már a rohamok gyakoriságának és intenzitásának fokozatos csökkenése jellemez. Tehát hosszan elhúzódó betegségről van szó, amit nem véletlenül neveznek Kínában 100 napos köhögésnek.

Kikre jelent nagy veszélyt a betegség?

A betegség elsősorban a 3 hónapnál fiatalabb, oltatlan vagy még nem védett csecsemőkre a legveszélyesebb. Esetükben a köhögési rohamok akár légzésszünetet vagy légzésleállást is okozhatnak, oxigénhiányt és a központi idegrendszert érintő szövődményeket okozva. Sajnos a halálesetek zöme a három hónaposnál fiatalabb csecsemők körében, a még oltatlan újszülöttek körében fordul elő.  

„A serdülők és felnőttek tünetei általában enyhébbek, mint a csecsemőké és kisgyermekeké. A magas kockázati csoportba tartozó betegeknél, többek között a krónikus tüdőbetegeknél (COPD, asztma) nagyobb az esélye a szövődmények kialakulásának (A tüdőgyulladás a pertussis leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye). Becslések szerint évente 24,1 millió szamárköhögés-eset fordul elő világszerte, ám sok esetben nem kerül diagnosztizálásra a betegség. Ezért, ha hetekig elhúzódó, izgatott, improduktív köhögés áll fenn egy serdülőnél vagy felnőttnél, és a köhögés a szokásos kezelésekkel is dacol, pertussis irányában is elindulhat a kivizsgálás”.

Mint arra dr. Potecz Györgyi felhívja a figyelmet, a szamárköhögés ellen kizárólag védőoltás nyújthat hatékony védelmet, amit kombinált oltóanyaggal, kötelező védőoltásként kapnak meg a csecsemők 2, 3 majd 4 hónapos korukban. Mivel azonban oltás nem ad élethosszig tartó védettséget, és elsősorban a még oltatlan csecsemők számára jelent rendkívül súlyos szövődményeket a betegség, ezért már a családtervezés időszakában javasolt a leendő szülők újravakcinázása. A várandósok oltására is van lehetőség a 27. héttől, és erősen ajánlott az oltás azoknak a családtagoknak is, akik az újszülöttel kapcsolatba fognak kerülni, mert tünetmentesen ők is hordozni tudják a légutakban a kórokozót.

Forrás: Tüdőközpont (www.tudokozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Jóval többen keresik fel a szemorvosukat nyáron a kontaktlencse túlhordása, valamint a nem megfelelő tisztítása és tárolása miatt kialakult betegségek kapcsán, mint a téli hónapokban. Leggyakrabban bakteriális fertőzés és szaruhártya-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz ilyenkor a páciensek, de ha ehhez szemfelszíni sérülés is párosul, akkor akár végleges látásromlás is előfordulhat, amely az esetek egy-három százalékát teszi ki - mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A nyári melegben a baktériumok könnyebben szaporodnak, így a fertőzésveszély is magasabb.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
A szerkesztő ajánlja