SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Már hívható csont vonal

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-12
Hasznos információk csontrikulásban szenvedő betegeknek 06/40/33-22-11
A Csontvonal elindulása mellett az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete és a Magyar Osteoporosis és Osteoartheologiai Társaság nagyszabású felvilágosító kampányba kezdett
Már hívható csont vonal

A Magyarországon élő közel 1 millió csontritkulástól szenvedő beteg jelentős része keveset tud betegségéről. Ezen kíván segíteni az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható szám, amelyen az osteoporosis felismeréséről, a megelőzés, kezelés lehetőségeiről, valamint az orvosi segítségkérés leggyorsabb módjairól kaphatnak felvilágosítást a telefonálók.

 

Mi a csontritkulás?

A csontritkulás a csonttömeg fogyását, a csontszerkezet károsodását, illetve a csontok törékennyé válását jelenti. Ugyan férfiaknál is előfordul, a nők sokkal inkább veszélyeztetettek: a változó kor, a menopauza után minden negyedik nőnél jelentkezik a csontritkulás. Különösen megnő az előfordulás valószínűsége azoknál, akik életmódjuk (dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, kevés mozgás) vagy genetikai adottságaik révén (alacsony, vékony testalkat) már eleve kisebb csonttömeggel, gyengébb csontokkal rendelkeznek a menopauzális időszak kezdetén. A felismerést nehezíti, hogy a betegség a legtöbb esetben tünetmentes. A panaszok legtöbbször már csak csonttöréskor, vagy azt követően jelentkeznek, sőt az első csigolyarepedések is fájdalommentesek lehetnek, csak a fokozódó háti görbület, a testmagasság csökkenés hívja fel rájuk a figyelmet.

A csontritkulás leggyakoribb következményei a csigolya-, csípőtáji- és alkartörések, amelyek a betegek életminőségét végérvényesen megronthatják. A betegség következményeként csökken vagy teljesen megszűnik a munkaképesség, sőt a mindennapi feladatok elvégzése is nehézzé, veszélyessé válik (például egy takarítás közbeni elesés súlyos törésekkel járhat). A csontritkulásban szenvedőkre a legnagyobb veszélyt az ismételt törések jelentik. Egy csigolyatörés után 5-11-szer nagyobb a valószínűsége az újabb törések bekövetkezésének, amelyek láncreakcióvá sokasodva tartós mozgáskorlátozottságot, legrosszabb esetben halált okozhatnak.Néhány egyszerű táplálkozási, életmódbeli változás már jelentős eredményt hozhat. Pusztán a dohányzás abbahagyása, a kalciumban gazdag ételek (tejtermékek, sajtok, zöldségek) fogyasztása vagy napi fél óra séta jelentősen csökkentheti a csontritkulás kialakulását, vagy lassíthatja a már kialakulóban lévő folyamatot. Még akiknél az első törés bekövetkezett is, a megfelelő gyógyszeres kezeléssel, diétával és gyógytornával elejét vehetik az újabb törések kialakulásának s az ezzel együtt járó mozgásképesség-változásnak.

A Csontvonalat tárcsázva a csontritkulásban érintettek és családtagjaik hiteles, hasznos információkhoz juthatnak a betegségről, valamint az orvosi segítségkérés leggyorsabb módjairól. Az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható 06/40/33-22-11-es számon 6 menüpontból választhatnak a telefonálók. Megismerhetik többek között a csontritkulás okait, rizikófaktorait, megtudhatják, mit kell tenni, ha az első törés már bekövetkezett. Életviteli tanácsokat kaphatnak a megelőzéshez, a további állapotromlás elkerüléséhez, továbbá a körzetszám alapján megtudhatják a hozzájuk legközelebb eső szakrendelés, szakorvos címét, telefonszámát.

Forrás: www.origo.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja