SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Versenyt futni az idővel - Kiemelten magas a stroke kockázata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Családinet [cikkei] - 2010-10-20
Jóformán nem múlik el úgy egészségügyi rendezvény, hogy azon ne esne szó a szélütésről, annak megelőzéséről és a három órás időablak jelentőségéről. Így volt ez a legutóbbi nyíregyházi rendezvényen is. A legfrissebb adatok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a stroke-ot elszenvedettek 87%-ának magas a vérnyomása, 25 százalékuk cukorbeteg. Ez az országos átlagnál lényegesen magasabb.
Versenyt futni az idővel - Kiemelten magas a stroke kockázata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Évente a világon  1,4 millió ember  veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében, ugyanakkor a stroke miatt bekövetkező rokkantságok száma is emelkedő tendenciát mutat. Hazánkban évente 48 ezren kerülnek kórházba, valamint 200-250 ezren élnek együtt a betegség következményeivel. A legfrissebb  adatok szerint az elmúlt évben 18 ezer magyar embert veszítettünk el stroke miatt.

Mint azt Dr. Diószeghy Péter, a Magyar Stroke Társaság elnökségének tagja hangsúlyozta, a legfontosabb a szélütés kezelésében, hogy a betegek az agyi érkatasztrófa bekövetkezésétől számított 3 órán belül szakszerű orvosi ellátásban részesüljenek. Éppen ezért mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy melyek azok a tünetek, amelyek a stroke érkezését jelzik, hiszen csak így ismerhetik fel a betegséget és fordulhatnak még időben segítségért.

Ahogy azt Diószeghy doktor is említette, a  betegek  sokszor nagyon későn kerülnek a kórházba, az esetek legnagyobb részében sajnos már nem tudják alkalmazni a sikerrel kecsegtető kezelési módszereket. Ezek között elsősorban a vérrögoldó eljárást említette a neurológus szakember, azonban sokszor ennek igénybevételére már nincsen lehetőségük. A betegek a legtöbb esetben csak várnak és várnak, azzal nyugtatgatják magukat és hozzátartozóikat, hogy nem fáj semmijük, így nincs is szükségük ellátásra. Ezzel a viselkedéssel azonban megfosztják magukat a korszerű életmentő technika nyújtotta segítségtől. Nem szabad elfelejteni, hogy mindössze három óra áll rendelkezésre, hogy még idejében meg tudják kezdeni a vérrögoldó eljárást.

A neurológus véleménye szerint nagyon fontos, hogy minden átlagember tisztában legyen  a szélütés tüneteivel, képesek legyenek felismerni azokat és ezáltal még időben tudják tárcsázni a mentők telefonszámát. Emellett azonban Diószeghy doktor kiemelte az életmódbeli változtatások jelentős szerepét, felhívva a figyelmet a testsúly karbantartására, valamint a rendszeres testmozgás jótékony hatására.



Dr. Diószeghy Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a szélütés megelőzésére, hiszen a betegséget kiváltó tényezők közül a magasvérnyomás és a cukorbetegség fokozottan jellemző ezen a területen. A statisztikai adatok alapján az általuk kezelt betegek 87%-a szenved magasvérnyomás betegségben, ez 15 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A stroke-on átesett nyírségi betegeknél a cukorbetegség aránya is kiugróan magas, a páciensek mintegy negyedének magas a vércukorszintje.

A legnagyobb problémát a szakember szerint az jelenti, hogy az emberek nincsenek tisztában a kiugró kockázati értékekkel - magas vérnyomás, magas vércukorszint –, legtöbbször csupán a szélütés bekövetkezés után derül fény a helytelen életmód következményeire.

Ugyanakkor kiemelte  hogy amennyiben valaki a stroke tüneteit észleli, azonnal hívja a 104-et. Nem szabad elfelejteni, hogy a szélütés a szívinfarktussal ellentétben nem okoz fájdalmat, így a betegek sokszor nem törődnek a jelekkel és nem fordulnak időben segítségért. Ezt a tendenciát az Országos Mentőszolgálat adatai is alátámasztják.

Forrás: www.diamondagency.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja