SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Strandolhatnak-e a gyermekre vágyó nők és a várandós kismamák?

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2012-07-13
A legújabb vizsgálatok alapján élővizeink tisztasága kiváló, vagyis szerencsére nem jelent egészségügyi kockázatot, ha megmártózunk egy forró nyári napon. Vannak azonban olyan speciális helyzetek, mint például a várandósság időszaka, vagy egy meddőségi programban való részvétel, amikor tanácstalanok lehetünk abban, hogy nem jelent-e egészségügyi kockázatot a strandolás? A kérdés megválaszolásához Dr. Sávay Sándor, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szülés-nőgyógyásza segítségét kértük.
Strandolhatnak-e a gyermekre vágyó nők és a várandós kismamák?

 

Az adatok is bizonyítják, hogy a magyarországi vizek tisztasága kiváló, a terhesség pedig egyébként protektív hatású, hiszen ilyenkor a hüvelyflóra is átalakul, amely védő hatással bír a méhüregre is. Ilyenkor ugyanis a hormonális hatások következtében megváltozik a hüvely állapota, mely során olyan baktériumflóra kerül túlsúlyba, amely természetes módon védi a méhüreget a fertőzéstől, továbbá a méhszáj is nehezebben átjárható a fertőzések szempontjából. Amennyiben ezek a vizek kiváló tisztaságúak, akkor ez azt jelenti, hogy a terhességre vonatkozóan sem jelentenek kockázati tényezőt, nyugodtan hűsíthetik magukat a leendő édesanyák, nem veszélyeztetik a magzatukat. A természetes protektív faktorok szerencsére védelmet nyújtanak, hiszen a terhesség immunológiai változásokkal is jár, ami szintén a terhesség védelmét szolgálja.

A meddőség kezelése a gyermekvállalás egy speciális fajtája, amely pszichésen is megterheli a párokat, ezért talán az ezzel a problémával küzdő nők jobban odafigyelnek minden apró részletre, és több bennük a szorongás is. A meddőségi program megkezdése előtt fontos kivizsgálni a pár mindkét tagját, amely során fény derülhet olyan fertőzésekre is, amelyek esetleg nem okoznak semmiféle tünetet sem, mégis károsan hathatnak a gyermekvállalási esélyekre. Ha szükséges, akkor ezeket a fertőzéseket kezeljük, és ha már helyreállt az optimális állapot, akkor már csak arra kell figyelni, hogy a program során a pár megőrizze az egészségét. Inkább emiatt érdemes fokozottan odafigyelni a program során és a terhesség első trimeszterében, de az előbbieket figyelembe véve nagy aggodalomra nincs ok, a meddőségi programban résztvevőknek sem kell elzárkózniuk a nyaralás örömeitől – tudhattuk meg Dr. Sávay Sándortól.

Fotó: Andrey

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja