SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-06-01
Íme az egyik legfinomabb magyar étel, amit kissé körülményesebb elkészíteni, de a végeredmény magáért beszél. Isteni finom és bármivel fogyasztható, akár önmagában is.
Húsos palacsinta tartármártással, párolt zöldséggel

Elkészítése ideális esetben:

Egyik nap elkészül a töltött palacsinta, és legalább 12 órát áll a hűtőben, majd másnap kerül panírozásra és sütésre. Ha kevesebb idő van a hűtésre, akkor az is megfelelő, csak a panírozás kissé nehezebb (szétnyílhatnak a palacsinták). Bevallom én ritkán csinálok, de akkor 70 darabig meg sem állok. Panírozva elteszem a fagyasztóba és amikor a család megkívánja, már csak kisütni kell.

Hozzávalók: 2-4 személyre (8 db palacsinta, ki mennyit eszik)

A töltelékhez:

  • 6-8 db csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • fűszerpaprika, bors, vegeta

A palacsintához (kb. 8 db-hoz, sütő mérettől és vastagságtól függően):

  • 1 db tojás,
  • 1 dl tej,
  • 10-15 dkg liszt (kb. 8 púpozott evőkanál),
  • olaj, a tésztába és a sütéshez is
  • szénsavas ásványvíz, vagy víz

A tartárhoz (egyszerűen):

  • 4 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 kk mustár

A tartárt magunk is készíthetjük a jó öreg házi módon:

  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors, cukor, mustár
  • 1-2 evőkanál ecet, vagy fehérbor

A körethez:

1 kg vegyes zöldség, de illik hozzá a rizs, a sült burgonya, burgonya püré, francia saláta, burgonya saláta, szinte bármi...

A legfinomabb töltelék a paprikás csirke. A csirkehúst mossuk meg. Aprítsuk fel a hagymát, kis olajon pirítsuk meg, majd keverjük el fűszerpaprikával, kis ideig pirítsuk együtt tovább. A húsokat tegyük bele, mindkét oldalát süssük meg kissé, majd öntsük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal, delikáttal (pörkölt szaft kockával is lehet). Főzzük lefedve kb. fél-egy órát. A legjobb az benne, hogy akár a maradék pörköltöt is felhasználhatjuk hozzá.

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a tojást, 1 ek. olajat, csipet sót, a tejet, kevés ásványvizet (kb. 1 dl) majd elektromos keverővel keverjük addig, amíg homogén lesz. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, apránként vizet hozzáadva hígíthatjuk. Melegítsük elő a tűzhelyet, tegyünk a palacsinta sütőbe kis olajat, majd kezdjük el kisütni a palacsintákat. Merőkanállal könnyen adagolható a sütéshez a tészta.

Az egyszerű tartárt választva, a tejfölt, a majonézt, és a mustárt keverjük kanállal jól el, tegyük félre a hűtőbe. A házi majonézest választva, pedig először a tojást keverjük el az olajjal, majd tegyük hozzá a mustárt és a fűszereket (só, bors, cukor). Alaposan kavarjuk össze, habverő, vagy mixer segítségével, majd öntsük a tejfölbe és kavarjuk jól bele. A fehérbort, vagy ecetet a végén tegyük hozzá és keverjük el benne. Tehetünk bele savanyú uborka kockákat is, hogy ízesebb legyen.

A kész paprikás csirkét hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a húst a csontról, daráljuk le a szafttal elkeverve. Az így kapott tölteléket tegyük a palacsinták közepére (kb.1-1 evőkanállal), majd szögletes formára hajtsuk össze a palacsintákat (először két szemközti szélét hajtsuk a közepe felé, majd a másik két felet). A palacsintákat tegyük egy tálra, fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára. Ha kevesebbet hűtjük, nem ront az ételen, esetleg esztétikailag, illetve a panírozást nehezíti majd, hogy szétnyílhatnak. Én egy nappal korábban előkészítem, és a vendégek érkezése előtt fél órával panírozom és sütöm, frissen a legfinomabb.

A lehűlt palacsintákat panírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A prézlibe keverhetünk kis sót. A panírozott palacsintákat olajban kisütjük, mivel teljesen készen sütjük, csak a panírt kell rápirítani, süssük mindkét oldalát tetszőleges barnára. Tegyük papírtörlőre, hogy a fölösleges olajat felszívja.

A körethez a zöldségeket delikátos vízben pároljuk meg, majd szűrjük le és tálalhatjuk.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja