SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Aprósütemények az ünnepekre 2. rész

Németh Ági [cikkei] - 2004-12-05
Mézeskalács figurák, Minikalács gyümölccsel
Aprósütemények az ünnepekre 2. rész

Mézeskalács figurák

 Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg barnacukor
10 dkg mandula
15 dkg vaj
40 dkg liszt
1 kávéskanál fahéj
2 kiskanál mézeskalácsfűszer
reszelt citromhéj
1 evőkanál kakaó
1 tojás
teáskanál vaj/ ha van hamuzsír/

Elkészítés: A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A hamuzsírral vagy a vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük /kettes fokozat/. A tésztát 0,5 cm  vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat  szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, gyöngyökkel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük  /a szirupot lehet színezni szörpökkel/. A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, biztosan tetszik nekik, hogy Ők is segíthetnek a munkában, a sütemény feldíszítésében. /Nem árt figyelni közben a figurákra, mert csátítóan kacsingatnak a gyerekekre, hogy "kóstolj meg"!/

Minikalács gyümölccsel

Hozzávalók:
10 dkg mazsola
5 dkg marcipánmassza
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
40 dkg liszt
1 vaníliás cukor
2 tojássárgája
10 dkg aszalt gyümölcs

 Elkészítés: A mazsolát és a marcipánt felkockázzuk. A lisztet a vajjal, cukorral, tojással sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk 30 percre. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és  rúdformákra felvagdaljuk  /10 cm hosszúra/ a tojássárgáját habosra kikeverjük, és a rudakat megkenjük vele. A rudakat kettesével összefonjuk. A alufóliával bélelt sütőlapra rakjuk őket, és előmelegített sütőben /kb. 180 fokon/ 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és megkenjük újra a tojássárgájával és megszórjuk a felkockázott gyümölccsel. Vissza tesszük a sütőbe 5-6 percre. A tetejüket még melegen megszórjuk porcukorral. /ha melegen szórjuk meg a porcukorral, akkor szép tartós lesz rajta/. Nagyon finom és dekoratív sütemény.

Anzsel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja