SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szemet szemért - avagy édes a bosszú?

Családinet [cikkei] - 2009-04-03
Sokan mondogatják a címben szereplő kifejezéseket amikor valamilyen sérelem éri őket. Általában hirtelen felindulásból sok embernek a bosszú az első reakciója - ha csak gondolati szinten is. De tényleg ez a helyes megoldás, ettől jobban érezzük magunkat?
Szemet szemért - avagy édes a bosszú?

Egy nemrégiben lezajlott vizsgálat során a kutatók érdekes eredményre jutottak. Az embereket alapvetően két fő csoportra lehet osztani az alapján, hogyan reagálnak az őket ért eseményekre. Eszerint vannak a pozitív-viszonzók, akik az őket ért pozitív hatásokra (pl. kedvesség, vagy valamilyen szívesség, gesztus) hasonlóképpen válaszolnak. A másik vizsgált csoport pedig a negatív-viszonzók tábora, ha bármilyen sérelem éri az ide sorolt embereket, első gondolatuk a bosszú, vagy megtorlás.

A felmérésben szereplő húszezer résztvevő válaszait összevetve, megfigyelhető, hogy a pozitív-viszonzó csoportba tartozó válaszadók általában boldogabbak, könnyebben érvényesülnek az életben, jobban be tudnak illeszkedni a munkahelyükön, és még a fizetésük is magasabb. Ezzel szemben a negatív beállítottságú személyek között gyakoribb a munkanélküli, akiknek van munkájuk azok pedig több kudarccal szembesülnek a munkahelyükön és az élet számos más területén.



Egy másik felmérés pedig arra világított rá, hogy a harag, düh és hasonló negatív érzelmek akár szívritmuszavart is okozhatnak, ezért potenciális veszélyforrást jelentenek. Statisztikiailag kimutatható, hogy háború idején, vagy kedvenc focicsapat veresége esetén, illetve bármilyen más erős stressz hatására megnövekedik a hirtelen szívleállások által okott elhalálozások száma. A vizsgálatot olyan emberekel végezték el, akik valamilyen szívprobléma okán beültett defibrillátorral rendelkeztek, amely képes észlelni, ha a szívverés ritmusa veszélyes mértékben változik, és azonnal tudja korrigálni azt. Miközben az orvosok EKG készüléken követték nyomon a szív elektromos instabilitását, a megfigyelteknek fel kellett idézniük egy korábbi eseményt, amely erős negatív érzelmeket váltott ki belőlük. A teszt megállapította hogy a harag kiváltása növelte a vizsgált betegek szívének instabilitását.
 
Ezen ismeretek tudatában megállapítható, hogy az alapvető jellemvonásaink hogyan hatnak ki a sikerességünkre, elégedettségünkre, kapcsolatainkra,
illetve a szervezetünkre, és bátran kijelenthető, hogy jobban "megéri" pozitív hozzáállást tanúsítani a dolgokhoz, márcsak a saját egészségünk megőrzése érdekében is. Tehát mégsem olyan édes a bosszú.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja