SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nőnek maradni- válás után

Kókai Kata [cikkei] - 2004-08-04
Elhagyott a férjed. Egyedül maradtál. Leírjam, mit érzel most? Nem fogom, hiszen ezt csak Te tudhatod… Olvasd el ezt a cikket, s fűzd hozzá saját gondolataidat. Ha soha nem váltál, akkor tanulj belőle: milyen hibát ne kövess el.
Nőnek maradni- válás után

Most női szemszögből szeretném megközelíteni ezt a kényes témát. Mivel legtöbbször a férfiak kezdeményezésére kerül sor a válásra, valószínűleg a nők sínylik meg jobban. De miért minden nő rémálma a válás? Talán emocionálisan magasabbak az igényeink. Mert mit is szeretnénk elérni nőként?

Egy munkát, amit örömmel végezhetünk.

Kollégákat, akikkel megértjük egymást.

És egy családot: szerető férjet, kedves gyermekeket, akikre büszkék leszünk.

Ha az első kettő nem sikerül, vigaszként mindig vár az otthon melege. Amíg ki nem marad a férj egy-egy éjszakára, természetesen kiküldetés, vagy túlóra miatt. Aztán egyre gyakrabban hívnak a barátnők, hogy „nem a te férjed volt azon a szórakozóhelyen?”

Biztosan nem. Miért olyan biztos? Ugyan ki akarná tényként elfogadni, hogy hosszú kapcsolata ilyen hirtelen tönkrement?

És csattanóként egyszer végre időben hazaér a férj, s felcsillan a remény; talán csak képzelgés volt, lehet, hogy csak Te csináltál elefántot a bolhából. De amikor közli, hogy beszélni szeretne veled, már rosszat sejtesz… És akkor végre kiböki, ami hetek, hónapok óta nyomja a szívét.

Válni akarok.

Először nem hiszed el. Aztán elképedsz, mert nem hitted, hogy ennyire rossz a helyzet. Majd borzasztóan dühös leszel, persze senki sem vonhatja kétségbe, hogy igazad van.

Ha gyerek is van a családban, csak tovább romlik a helyzet. Főleg, ha az apuka egy másik nő miatt dönt a válás mellett, és még a gyereket is vinni akarja.

Ilyenkor a legtöbb nő elveszti az önbizalmát. Gyermekéért harcol a végsőkig, de képtelen nő maradni. Megalázottnak, dühösnek érzi magát. És persze felbukkan a szégyenérzet; „mit szólnak az ismerősök, ha megtudják?”. A nő ilyenkor úgy gondolja: biztosan arra asszociálnak, hogy nem volt elég jó a férjnek. Pedig legtöbbször nem így történik.

Vannak viszont kivételek, ilyen a közös megegyezés útján történő válás. Ez általában kevés vitával, és rossz érzéssel jár. Néhány tipp azoknak, akik nincsenek ilyen jó helyzetben.

 

A lelki válás hét törvénye:

 

1. Az elfogadás

„Mindegy úgy történik, ahogyan lennie kell.” Optimista megjegyzés, de ha Te magad is elhiszed, könnyebb elfogadni- és persze feldolgozni a történteket.

2. A lemondás

„Ne tagadd magad előtt a valóságot, s új lehetőségek nyílnak meg előtted.” Talán a valóság elodázása hátráltatja legjobb ennek a nehéz időszaknak az átvészelését. Ha már elismered, hogy ilyen helyzetbe kerültél, könnyebben igénybe veszed a segítséget, melyre szükséged van.

3. Az út megtalálása

„Segíts magadon, Isten is megsegít.” Nem segíthetnek rajtad, ha nem hagyod. Már a váláshoz is a kölcsönös alázatosság hiánya vezet. Akár egyik- akár másik fél a hibás, mindenképpen hiányzik a tolerancia, s az ego kerül előtérbe.

Soha nem késő tanulni a leckéből: csak annyi tiszteletet várj el, amennyit Te magad adsz.

4. A felelősségtudat

Bele kell nyugodni a múltba, s felelősséget kell vállalni mindenért, ami a váláshoz vezetett.

5. A választás lehetősége

„Ha valami véget ér, az nem feltétlenül rossz.” Minden dolog vége, valami új kezdetét jelenti. És ezt az új dolgot a megszerzett tapasztalatokkal már jobbra alakíthatjuk.

6. A megbocsátás

Tanuljunk meg megbocsátani magunknak, vagy annak, aki a válást okozta. Ha elmerülünk a folyamatos önmarcangolásban, és mások hibáztatásában, előbb-utóbb megkeseredettek leszünk. Ha elfogadjuk azt, ami a legjobban bánt, könnyebb lesz a továbblépés.

7. Az élet újraépítése

„Ha megismered a megbocsátás erejét, új távlatok nyílnak meg előtted.” Lépj tovább. Nézd az élet jó oldalát; több időd marad magadra, és a gyermekeidre, akiket mindennél jobban szeretsz. Ha tönkreteszed magad, azzal nekik ártasz leginkább.

Most már nagyobb tapasztalattal rendelkezel; tudod, kik az igaz barátok, kire számíthatsz. Megismertél valakit olyan oldaláról, amiről úgy gondoltad: nem létezik. Esélyt kapsz, hogy új életet kezdj. Élj a lehetőséggel!

 

kapcsolódó fórumtopic

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja