SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeretni és szeretve lenni

Jakab Gyöngyi [cikkei] - 2011-05-04
Te jól szeretsz? És Téged úgy szeretnek, ahogy az Neked jó?
Mi a fontosabb: szeretni vagy szeretve lenni?

Szeretni és szeretve lenni

„Egy kis virág is okozhat nagy zavart,
Néhány ostoba szó szörnyű bajt.
Valami elszorul legbelül,
És úgy szorít, hogy az ember menekül.

Nehéz úgy szeretni, ahogyan kell,
Amit a másik örömmel elvisel.
Nehéz szeretni okosan, józanul,
Szeretni sajnos senki nem tanul.

Távol tart egy félénk mozdulat,
S a vallomáshoz nincsenek szavak.
Valahogy mindig rosszkor érkezünk,
És néha magunk elől is megszökünk.

Nehéz úgy szeretni, ahogyan jó,
Ahogy az örömmel elfogadható.
Nehéz szeretni okosan, józanul,
Szeretni sajnos senki nem tanul.

A közeledés is félreérthető,
A hazugság is lehet megnyerő.
Néha túlérzékenyek vagyunk,
Máskor meg a büszkeség a bajunk.

Nehéz úgy szeretni, ahogyan kell,
Amit a másik örömmel elvisel.
Nehéz szeretni okosan, józanul,
Szeretni sajnos senki nem tanul


/Halász Judit: Nehéz okosan szeretni – dalszöveg/


Az önmegismerés az egyik legizgalmasabb utazásunk.
Egyik ilyen úton kiderítem, hogy én milyen „szeretet-nyelvet” beszélek, nekem mi az értékrendem. Aztán megvizsgálom a párom, a családom, a barátaim szeretet-nyelvét is. Mivel más szülők neveltek minket, akár más kultúrából is jöhettünk, többnyire nem egy nyelvet beszélünk, pontosítanék, nem egyformán fejezzük ki a szeretetünket és nem is arra van talán szükségünk, amit kapunk. Ez a kulcsa a szeretni tanulásnak.
 „A szeretet egymagában mit sem használ, ha nem párosul értelemmel.” /Jung/

Legalapvetőbb érzelmi szükségleteink közé tartozik a szeretet és a gyengédség iránti igény, s még az a biztos tudat is, hogy tartozunk valakihez, aki minket fontosnak tart. Már a gyerekkorban elkezdődik ez a folyamat, és ha csordultig van töltve az ún. „szeretet-tankunk”, akkor válunk igazi, érett felnőtt személyiséggé. E nélkül azonban az érzelmi életünk és a kapcsolatteremtési készségünk elég nagy csorbát szenvedhet.

S hogy mi is ez a szeretet-tank?

Egy olyan tartályt képzelj el, ami természetesen egyénenként változó nagyságú. Ha ebbe a tartályba, mi magunk „öntünk” szeretetet, vagy másoktól „kapjuk”, mindegy is, hogy milyen formában, a tartályunk el kezd telni. Ezt úgy veszed észre, hogy boldognak érzed magad, kicsattansz a jókedvtől, érzed mások szeretetét, a helyeden vagy.

Ha viszont, hosszabb ideig nem történik feltöltés, vagyis nem kapsz szeretetet, - lehet, hogy csak nem érzékeled, nem tudod fogadni, mert önmagadat sem fogadod el, vagyis nem szereted, - akkor elveszíted az életkedved, a világot is rossznak, egy sivár, hideg helynek hiszed.

Itt érhető tetten tehát, hogy miért is fontos, hogy tudjuk, mi magunk mitől érezzük jobban magunkat. És mitől érzi a párunk, a családunk, a barátaink azt, hogy szeretve vannak, mitől töltődik az ő szeretet-tankjuk, hogy a legjobban érezhessék magukat. Mert hogy elsődleges célunk, hogy a szeretetteinket boldoggá tegyük, de azért mi magunkat se hagyjuk utoljára.
 
Arról van szó, tehát, hogy mennyire vagyunk szeretettel átitatva, mennyire van telve az a bizonyos „szeretet-tankunk”. Egy párkapcsolatban éppoly nélkülözhetetlen a teli tank, mint az autózásban, egyszerűen nem működik, vagy csak meghatározott idegi „tart ki”.
Ha azt akarjuk, hogy magunk és társunk szeretet-tankja mindig telve legyen, tudnunk kell, melyik szeretet-nyelvet beszéli ő és melyiket én, melyik a legfontosabb számára és melyik nekem. Megéri! Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page.
„Szavakkal ölni is, és szeretni is lehet".

A héber Salamon szerint: „Élet és halál van a nyelv hatalmában”.

Ha a szeretet nyelvén beszélsz, kinyílik a világ, ünnepként élheted a hétköznapjaidat. Viszont sokszor félünk a szeretetünket megmutatni, hát még kifejezni. Ott lapul legbelül, „és úgy szorít, hogy az ember menekül”…

Hogy Te is megismerhesd, vagy ha már tudod, akkor csak emlékeztetlek, az 5 alap szeretetnyelv-típusra, melynek elméleti és gyakorlati atyja Dr. Gary Chapman (amerikai pszichológus, házassági tanácsadó). Azt mondja, hogy a párok egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket különböző módon, másképpen fejezik ki, és épp ezáltal gyakran nem -, vagy teljesen félre értik egymást.

Ezért hát ne csodálkozzunk, ha a feleség nem örül az egy szál virágnak, amikor neki az lenne a fontos, hogy férje besegítsen a vacsorafőzésben. Vagy a főnököd hiába biztosít minden tárgyi feltételt, ha egyetlen egy dicsérő, elismerő szó el nem hagyná a száját.

És ezért van az, hogy a gyerekednek hiába kedveskedsz a legfrissebb magazinnal, ha ő azt szeretné, hogy este leülj mellé és csak hallgasd, hallgasd, hogy ő kibeszélhesse azt, ami a szívét nyomja…


Fotó: My heart in your hands: herz

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja