SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok ismerésével és elismerésével kezdődik

Családinet [cikkei] - 2013-11-21
Az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok ismerésével és elismerésével kezdődik - hangsúlyozta Székely László, az alapvető jogok biztosa a gyermekjogok világnapja alkalmából az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok ismerésével és elismerésével kezdődik

Az ombudsman hivatala emlékeztetett arra, hogy Európai Unió legutóbbi kutatása szerint három magyar gyermek közül kettő nem tudja, milyen jogai vannak, és a gyerekek 80 százaléka nem kért még segítséget a jogainak megsértése miatt.    Az ombudsman a hozzá benyújtott panaszok kivizsgálása mellett évről évre más gyermekjogi témát állít a projektsorozatának középpontjába. Eddig ilyen volt a jogtudatosítás, az iskolai erőszak vagy a gyermekbántalmazás problémája, a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek jogai, a gyermekbarát igazságszolgáltatás.   

Az idei fő téma a gyermekek testi-lelki egészséghez és az egészséges környezethez való jogának érvényesülése. Minderről, valamint a gyermekjogi egyezmény részleteiről az alapvető jogok biztosa a www.gyermekjogok.ajbh.hu honlapon is tájékoztatja a fiatal olvasókat és a velük törődő felnőtteket.
    
Az ombudsman a gyermekjogok világnapján az SOS Gyermekfalvak kecskeméti gyermekparlamentjén vesz részt, ahol a fiataloknak bemutatja, mit tesz a gyermekjogok védelmében, és gyermekjogi fórumon válaszol az érdeklődőknek.
    
A gyermekjogi egyezményt 1989. november 20-án New Yorkban fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése. Azóta ez a nap a gyermekjogok világnapja. Az egyezményt a magyar Országgyűlés 1991-ben iktatta törvénybe. Magyarországon - önálló gyermekjogi ombudsman híján -  az alapjogi biztos látja el a gyermeki jogok védelmét, ezt 2012 januárjától a tevékenységét meghatározó törvény is kiemelt feladataként írja elő – olvasható az ombudsmani közleményben.

Forrás: MTI
Fotó: teena13 - 123RF.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja