SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így kergetik őrületbe családjukat a passzív-agresszív anyák

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-03-01
A végtelenül megterhelő, sőt, sok esetben egyenesen megbetegítő passzív-agresszív viselkedésmódú anyukák nem a semmiből lépnek elő. A történet többnyire ott kezdődik, hogy a negatív érzések - kiváltképpen a harag - kifejezése ennek az anyukának a gyerekkorában, vagy a korai párkapcsolatában tiltottnak minősült, ezért kénytelen volt a nyílt kifejezési módot lehasítani a személyiségéből, haragját elnyomni, eltitkolni. A harag viszont velejárója az emberi létnek, a kapcsolatoknak, és a mélyben fortyogó indulat valahogy utat tör magának.

Ez a partizán útvonal a passzív-agresszió.
Így kergetik őrületbe családjukat a passzív-agresszív anyák

Passzív-agresszív anyák


Messzire nyúlnak a gyökerek: elvárjuk a kislányoktól, hogy szelídek és szófogadók legyenek

A tiltás egykori hátterében lehetett bántalmazó szülő, vagy akár függőség, mentális betegség a családban, ahol azt közvetítette a légkör a gyerekek felé: „Húzd meg magad, veled ne legyen probléma!”

A passzív-agresszió, mint tünet különösen gyakran jelenik meg a nők körében, mivel a lányok nevelése során sok szülői elvárás szól arról, hogy a lánygyerek legyen szelíd, szófogadó, ne kiabáljon, és főleg ne fejezze ki az indulatát erőszakos formában. Ugyanakkor kevésbé tudjuk megmutatni a lányainknak, hogy negatív érzéseiket milyen társadalmilag elfogadott módon lehet kinyilvánítani.

A ki nem fejezett harag megül a lélek mélyedéseiben, megerjed, mérgezővé válik, és szivárogni kezd a réseken át. A múltban elszenvedett veszteségekért pedig a jelen akar elégtételt venni.


Nincsenek megfelelő eszközei a nyílt kommunkációhoz

Sok esetben nem a lelki háttér, hanem egyszerűen az eszközkészlet hiányzik az egészséges, nyílt kommunikációhoz. Ha az édesanya minden olyan helyzetben, amikor érdeke sérülni látszott, kizárólag megsértődéssel tudott reagálni, akkor a lánya sem tud mást előhúzni a tarsolyból. Hiába szenvedett ettől húsz éven át – amikor hasonló érzelmi helyzetbe kerül, nincs más a repertoárján…

Ha nincs a haragkezeléshez legális kifejezési forma, akkor torz, elkorcsosult megoldási módok jönnek elő a mélyből, és

az eredetileg elnyomó nevelésből vagy bántalmazó párkapcsolatból érkező áldozatból végül ellentmondásos módon elnyomó nagyhatalom válik.

A passzív-agresszív anya gyermeke a későbbi párkapcsolatába szintén nagy terheket cipelve érkezhet: sémáinkat kapjuk-adjuk, és mindaddig folyik ez, míg valaki fel nem ismeri a mérgező mémet, és megtöri a mesebeli átkot. Különösen anya-lánya vonalon terjed a rejtett agressziós harcmodor, hiszen a társadalom is mögötte áll annak az elvárásnak, hogy a nő legyen szelíd és problémamentes.


A düh és harag burkolt, manipulatív formája ez

A passzív-agresszió a düh és harag kifejezésének egy burkolt, manipulatív formája, álcázott képviselése az ellenállásnak, túltolt anyai hatalomgyakorlás, miközben a szülő meg van győződve arról, hogy ő egy teljesen békés, ártatlan és ártalmatlan áldozat, aki ki van szolgáltatva a környezete kényének-kedvének.

Tagadja és titkolja, hogy hatalmat szeretne gyakorolni, és titkos csatornáin keresztül gyakorolja is az egész családja felett. Mint a pók a sarokban, üldögél csöndeskén és szavakból láthatatlan hálót sző, amelybe a családtagok csúnyán belegabalyodnak. Amikor az összezavart fél végül jogos indulatba jön, ő rászól: - Miért kiabálsz? Úgy megrémítesz…


Véleményét nem elmondja, csak érezteti

Az anya félelme a saját agressziójától így válik lassan a félelem tárgyává. „Mit szól majd anyuka?” - a bűntudatkeltés koronázatlan királynője pedig valóban ítéletet hirdet, akár egy ajakbiggyesztéssel is. Véleményét nem elmondani fogja, csak éreztetni. Nyomatékosan.

A többé-kevésbé mártír anya szerepe annyira gyakori kommunikációs stílus, hogy ebbe a csapdába kezdő anyaként nagyon könnyű beleesni. Főleg akkor leselkedik a passzív agresszió veszélye, ha eszköztelennek érzi magát a fiatal anyuka abban, hogy neheztelését hogyan tolmácsolja a gyereke felé.


Legfőbb fegyvere a sértődés, csenddel verés, büntető hűvösség

A passzív-agresszív anyák eszköztárának legélesebb fegyvere a sértődés. A sértődés, duzzogás egy burkolt ellenállási forma, a kapcsolatból való kivonulás, a neheztelés tudtul adása annak minden megoldási lehetőségének kizárásával.

A sértődésen nem lehet fogást találni, nem lehet hozzá kapcsolódni sem. A sértődés olyan büntetése a másiknak, ami határozatlan ideig tarthat, kívülről feloldhatatlan, és ami a legfőbb: szeretetlen gesztus. Nem lehet mit kezdeni vele, és a sértődéssel büntetett gyerek ilyenkor magára hagyottan hánykolódik félelmei tengerén. Ez is a szülő célja: ennek hatására a gyerek mindent megtesz, hogy a kötődést újra megélhesse, hogy a híd kettőjük között újra járható legyen.

A csenddel verés hasonló manipulatív gesztus. A passzív-agresszív anyák tökélyre tudják fejleszteni, hogy igényeiket és elvárásaikat ne mondják ki nyíltan és egyszerűen – hiszen azzal a konfliktust kockáztatnák -, hanem azokat kimondatlanul lebegtessék a térben, arckifejezésekkel, sóhajokkal, testi tünetekkel távirányítsák a gyerekeiket, miközben ők azt élhetik meg, hogy a gyerek „magától” döntött úgy, hogy megteszi, amit bár nem közvetítettek felé, ám mégis elvárják tőle.

A büntető hűvösség egyébként partnerkapcsolatban is használt manipulatív technika: passzív-agresszív anya a párkapcsolatában is gyakorta használja ezt a kelléket, sőt, általában kitermel egy olyan partnert, aki a torz viselkedésmódot még támogatja is, a kontrolláló felet a szerepében megerősíti.


Nem mondja ki nyíltan a véleményét, mégis irányít

A passzív-agresszív anya soha nem mondja el nyíltan a véleményét, ködösít, rébuszokban beszél, mégis kontrollál és irányít. Kiskapukat keres, látszólag segítőkész, valójában csak a saját érzelmi biztonságát védi.

Mivel nem vállalja az érdekellentéteket, nem küzd a határaiért, nem is lehet őt támadni, nem jönnek létre közösen megharcolt, kimunkált értékek a családban, csupán lassan az őrületbe kerülő családtagok, akik szintén nem értik saját felhalmozódott agressziójukat.

Ennek a működésmódnak az egyik kelléke a halogatás, szabotálás is. A passzív-agresszív anya egy olyan kérésre, amivel nem ért egyet, nem mond egyszerűen nemet. Közvetlenül nem kerül szembe senkivel, a nemet mondás nem fér bele ártatlan személyiségébe – túl szélsőséges és veszélyes lenne a számára. Túl durva és faragatlan. Nem mondja ki tehát a tagadást, de nem is csinálja meg azt, ami nincs ínyére, vagy olyan minőségben végzi el a feladatot, amiből senki nem kér többet. A feladatmegoldásban talán nem volt ügyes, ám a hárításban brilliáns! Így a végső döntés mégis az ő kezében van.


Amikor már nem tudja fékezni indulatait: szarkasztikusan sérteget

Van egy pillanat, amikor a passzív-agresszív személyiség túlcsordul, a felgyűlt indulatot képtelen féken tartani, ilyenkor a tipikus megnyilvánulás a szarkasztikus beszólás. Ő ugyan azt hiszi, és úgy is tálalja, hogy viccesen évődik, ám ez távol áll a humortól, és a szeretetteli visszajelzéstől is, inkább provokáció vagy intrika jellegű. Odamondogatások és bezzegek – ez minden, ami telik tőle. Gondolatolvasónak állítja be magát, és mások viselkedésének nagy előszeretettel tulajdonít hátteret, anélkül, hogy valódi információja lenne arról. Ez hatalom!

Nem a szavak, hanem a hangsúlyok emberei ők.


Amivel neki kellene megküzdenie, azzal a gyereke harcol
 

Relativizálja és érvényteleníti a környezete, főleg a gyermeke érzelmi felindulását, és mivel ő végtelenül kerüli a konfliktust, annak helyszíne valójában a gyermek lelke lesz. Ott felőle dúlhat a csata, attól ő távol tartja magát, biztonságban van. Amivel valójában neki kellene megküzdenie, azzal a gyerek harcol.

A passzív-agresszív anyák érzelmesnek tűnnek, de valójában érzelmileg keveset bírnak. Ez a szülő lelkileg távol igyekszik maradni a gyerekétől, mert mivel sebezhetőnek érzi magát, előre védekezik. A gyermek ilyen helyzetben évekig túlteljesít, igyekszik közel jutni a szülőhöz, majd egyszer csak végtelenül elfárad, kiürült lesz, nem ritkán depressziós tünetei lehetnek felnőtt korára. Innentől kezdve a gyermeki szeretet megnyilvánulásait az utód már csak az anya érzelmi zsarolásának hatására nyújtja.


Eljön a legnagyobb harc: amikor felnőtt gyermeke szeretne leválni róla

Ekkor a tét emelkedik. A passzív-agresszív anyák a felnőtté váló gyermeküket nem tudják egészséges módon elengedni. Praktikák és mesterkedések gátolják a gyermeket a leválásban, feltűnő szomorkodás látszik, teljes kétségbeesés, és végül fizikai tüneteket is igénybe vehetnek arra, hogy a gyermeküket maradásra bírják. A háttérben egy meghatározó félelem dolgozik a szülő részéről: saját kontrollja és lélektani pozíciója kerül veszélybe, melyért egy életen át dolgozott. Ezt nem adja föl harc nélkül.

A felnövő gyermek pedig, mint élete során annyiszor, ekkor is sakk-matt helyzetbe kerül. Ha a háláját fejezi ki, az anya rögtön visszatalál az uralkodói szerepbe, ha pedig az önállóságát védi, könnyen megkaphatja, hogy mennyire szerencsétlenné tette az anyját, és hogy valójában egy szörnyeteg.

A passzív-agresszív nevelés túlélőinek gyakran vannak nehézségeik a párkapcsolatukban, a szülő jellemzően megpróbál beszivárogni a kapcsolatba, éket verni a szerelmesek közé, nélkülözhetetlen igyekszik lenni felnőtt gyereke számára, senki által nem igényelt áldozatokat hoz, szemrehányásokat tesz.

A passzív-agresszió mindig felülírja a másik fél kapcsolati vágyát, lezár, egyirányúsít. Könnyen oda vezethet a történet, hogy az utódok elhidegülnek, önbecsülésüket vesztik, és később alárendelődő félként kerülnek a kapcsolatépítési életszakaszba.

A mintázat felismerése sokat segíthet.  Ha ez a felismerés megtörténik, az mindenkit felszabadíthat a változtatásra. A nyílt kommunikáció, a vélemény vállalása, a konfliktusokkal való megküzdés, a kiállás önmagunkért tanulható.

Az átkot meg lehet, és meg is kell törni.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja