SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Covid-oltás babatervezőknek - oltassunk-e, mikor, és kell e utána várni a babával?

Herczku Nóra [cikkei] - 2021-01-12
Oltassanak-e vagy sem a babát tervezők? Veszélyes a covid-oltás a magzatra, okoz-e meddőséget? Azoknak, akik babát terveznek és oltatni is szeretnének, elhoztuk dr. Zádori János szülész-nőgyógyász, a Szegedi Kaáli intézet orvosigazgatója tanácsait.
Covid-oltás babatervezőknek - oltassunk-e, mikor, és kell e utána várni a babával?

Nehéz helyzetben vannak azok, akik most terveznek kisbabát: ha a várandósság alatt kapják el a koronavírust, az veszélyeket rejthet, a covid-oltás után viszont a hivatalos ajánlások szerint néhány hónapot várni kell a teherbe eséssel, sőt olyan hírek is felröppentek, hogy esetlegesen meddőséget okoz. Cikkünk azoknak szól, akik fel akarják venni a koronavírus elleni oltást, ugyanakkor babát is szeretnének a közeljövőben. Az oltásellenességről ebben a cikkünkben írtunk.

 

Tényleg meddőséget okoz a covid oltás?
 

A feltételezés abból indul ki, hogy van egy fehérje, az úgynevezett syncytin, amely szerepet játszik a megtermékenyített petesejt beágyazódásának bizonyos részfolyamataiban, például segíti a placenta megtapadását. Ez a fehérje szerkezetében valamelyest – egészen minimálisan – hasonlít a COVID19 megbetegedéséért felelős SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjére. Ezért merülhetett fel, hogy a vírus antigénje ellen termelődő antitestek keresztreakciót adhatnak a syncytinnel.

Megbízható szakirodalmi adatok, illetve biológiával foglalkozó nagy tudású szakemberek véleménye szerint azonban ez a hasonlóság olyan csekély mértékű, hogy igazán komoly jelentősége nem lehet – jelentette ki dr. Zádori János szülész-nőgyógyász, a Szegedi Kaáli intézet orvosigazgatója a KOVIDők oldalnak adott interjújában.

Ez az egyik ok, ami miatt nem indokolt az aggodalom. A másik, hogy az ellenanyag nem csak az oltás beadása után termelődik a szervezetben, hanem a vírusfertőzés után is: ez alapján a vakcina nem jelent extra kockázatot. dr. Bokor Dóra, az interjú leiratát készítő szakember hozzátette: nagyon sok olyan vírust ismerünk, amelynek bizonyos fehérjéi hasonlóak a syncytinhez - például az influenzavírusok között is van ilyen - és mégsem okoznak meddőséget.


Akkor mikor oltassunk?
 

Az oltóanyag forgalmazói mégis azt javasolják, hogy az oltás felvétele után lehetőleg két hónapig ne essünk teherbe. Ugyanakkor az Egyesült Államokban a babát tervező nőknek is be lehet adni a vakcinát, sőt az Amerikai Reprodukciós Társaság 2020. december 16-ai álláspontja szerint a második dózist akkor is fel lehet venni, a az első után teherbe esett a páciens.

– Véleményem szerint a szakmai szervezetek álláspontja korrelál az adott országbeli járványhelyzet súlyosságával. Tehát minél inkább érzi a társadalom és szakma a járvány súlyát saját magán, annál inkább próbálják a lehető legszélesebb körre kiterjeszteni az oltást a mielőbbi védettség kialakítása érdekében – fogalmazott Zádori doktor. – A jelenlegi tudásunk szerint az oltás nem tűnik kockázatosnak a terhességre nézve. Ettől függetlenül, ha mód van rá, az az ideális, ha követjük a gyártó javaslatát, tehát ha a védőoltás felvétele után várunk két hónapot a teherbeeséssel.

 

Várandósan is lehet oltatni?
 

És vajon mi a helyzet a várandósok és a nemrég szült nők oltásával? Mivel az eddigi klinikai vizsgálatok során őket még nem vizsgálták, így számukra még nem bizonyított az oltás biztonságossága. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy rájuk is kiterjesztik az alkalmazhatóságot.

– Ehhez azt is tudni kell, hogy az elmúlt egy évben rengeteg adat összegyűlt a terhesség és a SARS-CoV-2 vírusfertőzés kapcsolatáról, illetve a terhesség alatti fertőzés kórlefolyásáról. Már most látszik, hogy bár sok terhes nőnél tünetmentesen zajlik a fertőzés, azoknál viszont, akiknél tüneteket okoz, nagyon gyakran súlyosabb a kórlefolyás, mint az ugyanannyi idős, nem terhes nők esetében. Úgy tűnik tehát, hogy maga a terhesség fokozott kockázatot jelent a SARS-CoV-2-fertőzés kórlefolyása tekintetében – összegezte a szülész-nőgyógyász.

Az Amerikai Reprodukciós Társaság épp emiatt sem a terhesség, sem a szoptatás alatt nem zárkózik el a védőoltástól, de mindig egyedileg mérlegeli az eseteket. Ezért egyes állásfoglalásokba már bele is került, hogy indokolt esetben várandósan is beadható a vakcina.

Forrás: KOVIDők - Zádori János a vakcina és meddőség kapcsolatáról, a fertőzés és a terhesség kapcsolatáról

Olvasd el az alábbi cikkeket is a témában: 

Hogyan maradjunk nagybetűs anyák a Covid árnyékában?

Mire számíthat egy kismama, ha pozitív lesz a koronavírus tesztje?

A COVID-19-ből gyógyult betegeknek ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, mielőtt elkezdik a sportot!

A képeket arutina, fernandozhimianicela, WIR_Pixs, és dw-lifestylefotografie készítette a Pixabaynek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja