SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Együtt az életért IV.

Verzár Éva [cikkei] - 2009-03-10
"Köszönöm jól vagyok! Kezdem érezni, ahogy növögetnek a petesejtek. Remélem, minden jól halad a testemben!" - fejeztük be a beszélgetést, s azóta csak tyúkanyóra tudok gondolni, aki épp ilyenkor melengeti tojásait a kényelmes fészekben.

Együtt az életért IV.

A tavasz itt jár a nyomunkban, s mikor, ha nem most reménykedhetünk bizalommal együtt Katával, hogy végül megnőnek, megtermékenyülnek, fejlődésnek indulnak azok a petesejtek. De maradjunk mégis tárgyilagosak, legyünk következetesek a kérdezz-felelek sorozatban.

Csaladinet: Ha jól emlékszem ott hagytuk abba, hogy orvost kell keresnünk, ha egy év után sem érkezik a várva-várt baba. Mi következik azután, ha már megállapításra került, hogy orvosi beavatkozásra van szükség? Kerestünk klinikát; tudjuk, mennyibe kerül, hány beültetést finanszíroz a társadalombiztosítás; az előzetes vizsgálatokat már elvégeztük?

együtt az életértKata: Ekkor következik a petefészek stimulációja, amit természetesen a menstruációs ciklushoz igazítanak. Erre azért van szükség, hogy minél több petesejt érjen meg. Esetemben először egy olyan injekciót kellett hasfalba a bőr alá juttatni, ami megszünteti a kapcsolatot a hipotalamusz és a petefészek között, tehát lehetővé teszi a tényleges stimulációt. Ezután következik a stimuláló injekció adása, aminek eredményességét folyamatosan ellenőrzik vérből vett hormonszint vizsgálatával és ultrahanggal. Én most ebben az időszakban járok. Feszítenek a petefészkek a sok-sok tüsző miatt. Tyúkanyónak érzem magam, aki a tojásokat melengeti…
Ezt követően kerül majd sor a punkcióra, vagyis a megérett petesejtek leszívására. Ezt a folyamatot altatásban végzik, körülbelül 15-30 percet vesz ez igénybe. A leszívás után, amíg a váróban pihengetünk, a biológusok megvizsgálják a sejtek formáját, alakját, méretét. A legtökéletesebbeket választják ki közülük. Az orvos közli velünk, hogy hányan vannak a sejtecskék. A punkció alatt a férfiak is „bevetésen” vannak, bár nekik lényegesen könnyebb a hímivarsejtek nyerése. Ezt követően „eresztik össze” a petesejteket a hímivarsejtekkel. Másnap érdeklődhetünk, hogy hány indult fejlődésnek. Vannak gyorsabbak és vannak lusták is. Az előző alkalommal a punkciót követő nap csak egy, míg másnapra még két sejtecske indult esetünkben fejlődésnek. A punkció után pár nap pihenő javasolt. Kímélni kell ilyenkor magunkat és rengeteg folyadékot fogyasztani.

A punkció után pár nappal kerül sor a preembriók visszahelyezésére. Előtte mi megnézhettük őket. Hárman voltak, olyanok, mint a pici virágok. Közülük kettőt ültettek be, a szebbeket. Ezt a folyamatot már nem altatásban végzik. Fontos az orvos számára a visszajelzés. Ez a művelet is körülbelül 15 percet vesz igénybe, utána jön a megérdemelt pihenés. A „mi” intézetünkben ehhez nagy, puha bőrfotelok állnak rendelkezésre. Ekkor már a kezünkben szorongatjuk a beültetett embriócskák ultrahangos képét. Ez egy nagyon-nagyon boldog állapot!
A beültetés után is javasolt a sok folyadék, illetve a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása. Kímélni kell magunkat, sokat pihenni. Én ekkor szinte csak feküdtem. Aztán izgulhatunk a terhességi teszt miatt, amit a beültetés után a 14. napon javasolt megcsinálni. Sajnos, ez esetünkben negatív lett.

Csaladinet: Hogyan lehet az, hogy beültették az embriókat, mégis negatív lett a teszt?együtt az életért

Kata: Sajnos, az embriócskák nem tapadtak meg. Normál esetben, ezt egy nő észre sem veszi, vagy csak annyit észlel, hogy késett néhány napot a menstruációja. Esetünkben (és még megannyi család helyzetében) ez hatalmas testi és főként lelki megterhelés.

Csaladinet: Az egész folyamat, a stimulációtól a beültetésig mennyi időt vesz igénybe?

Kata: Ez emberenként és stimulációnként változik. Én ma a 20. napon tartok és a punkcióig 3 nap van hátra.



Csaladinet: Szabadságra van szükséged?

Kata: Én táppénzre mentem. Pedagógus vagyok, nem szerettem volna valamilyen betegséget, fertőzést összeszedni a gyerekektől, illetve nagyon fáradékony vagyok, sokat pihenek, és a hasam is nagyon feszít már.

Csaladinet: Engedd meg, kedves Kata, hogy együtt izguljunk veled bízva a „sikerben”: A Csaladinet munkatársai és az olvasók.


Együtt az életért I.
Együtt az életért II.
Együtt az életért III.
Együtt az életért V.
Együtt az életért VI.
Együtt az életért VII.
Együtt az életért VIII.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja