SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újdonság a meddőségkutatásban: antioxidánsok

Családinet [cikkei] - 2011-02-25
Amennyiben másfél-két évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett nem jön létre terhesség, indokolt a pár meddőségi kivizsgálása. A kivizsgálás lépéseiről és egy új, izgalmas kutatási irányzatról beszélt dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa.
Újdonság a meddőségkutatásban: antioxidánsok

Hamarabb kell kivizsgálásra gondolni, ha a pár bármely tagja idősebb (nőknél 35, férfiaknál 45 év felett), bármelyiküknek már volt korábbi gyermektelen kapcsolata, súlyosabb betegsége, illetve ha a női menstruációs ciklus rendszertelen, szabálytalan.
- Az első konzultáció során felvesszük az anamnézist, áttekintjük a leleteket, és elrendeljük a vizsgálatokat. A férfiak andrológiai vizsgálata mellett nőknél a legalapvetőbb lépések a nőgyógyászati vizsgálat, a méhnyakrák szűrése, a baktériumtenyésztés vizeletből és hüvelyváladékból, valamint hormon-, vírus és egyéb anyagok vizsgálata vérmintából. A következő lépés az átjárhatósági vizsgálatok elvégzése, amely során feltérképezzük a méhüreget és a petevezetőket. Ez megtörténhet – a lehetőségek szerint – ultrahanggal, röntgennel, és ha szükséges, laparosszkópiás műtéti eljárással. Mindezek után, ha indokolt, ún. genetikai vizsgálatokat is lehet végezni. – mondja dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. – Az eredmények tükrében megtörténik a leletek értékelése, és amennyiben szükséges, döntés születik az asszisztált reprodukciós eljárásokról, az aneszteziológiai-, illetve az andrológiai konzíliumról és a stimulációs javaslatokról.

A C- és E-vitamin is hibás lehet?

A női meddőség hátterében leggyakrabban endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlődési rendellenességek húzódnak meg. Most azonban egy újabb érdekes aspektust vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását. Antioxidánsokkal ma már akkor is találkozunk, ha nem keressük erre az alkalmat, hiszen ételekhez, italokhoz és arckrémekhez is hozzáadják. Ugyanakkor még nem tudjuk pontosan, hogyan hatnak a szervezetünkre – állítja egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences USA című lapban megjelent cikk szerzője. Nava Dekel professzor szerint elképzelhető, hogy az antioxiánsok mellékhatásként akár meddőséget is okozhatnak. A leggyakoribb antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, blokkolják a testben termelődő reaktív oxigén szabadgyöknek nevezett molekulákat. Ezek azok a molekulák, amelyek stressz hatására fokozottabban termelődnek és válogatás nélkül pusztítják a sejteket. Ha csupán ezeket a potenciálisan veszélyes anyagokat tekintjük, az antioxidánsok valóban egészségvédő és öregedést lassító hatással bírhatnak.


Kísérleti stádium

Amikor a kutatók nőstény egereknek adagoltak antioxidánsokat, meglepő eredményre jutottak: az ovulációjuk szintje meredeken lezuhant. Vagyis sokkal kevesebb petesejtet számláltak a petefészkeikben, mint a nem kezelt egereknél. A jelenség megértéshez a tudósok elkezdték vizsgálni, hogy vajon az ovuláció folyamata nem a „veszélyes” reaktív oxigénhez kapcsolódik-e, amelyet az antioxidánsok kiiktatnak. További, résztelesebb kísérletekkel bizonyították, hogy nagyjából erről lehet szó. Ez a kép tovább árnyalható, ha tekintetbe vesszük, hogy azok az anyagok, az antioxidánsok, amelyek más testrészek esetében megakadályozzák a gyulladásokat, hasonlóképpen akadályozzák az ovulációt is, éppen ezért óvatosan kell bánni velük. Ezek az új információk nem csak azoknak a nőknek lehetnek hasznosak, akiknek nem sikerül teherbe esniük, de a jövőben hatékony alternatívát nyújthatnak a születésszabályozásnál is. A kutatások során az egerek után olyan nőket is szeretnének megvizsgálni, akik antioxidánsokat szednek és meddőséggel küzdenek.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Naliha: Zitrone

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja