SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meddőség, vetélés, cisztás petefészek (PCOS) és a pajzsmirigybetegség kezelésnek új lehetőségei

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2014-08-21
Az elmúlt 30 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött. A párok 25-50 százalékában már az első gyermek megszületése is nehézségekbe ütközik! Mi lehet az oka? - teszik fel joggal a kérdést.
Meddőség, vetélés, cisztás petefészek (PCOS) és a pajzsmirigybetegség kezelésnek új lehetőségei

A meddőségnek orvosi szempontból nagyon sok oka lehet, ugyanis általában több tényezős, ún. multifaktoriális problémáról van szó. Nincs nap, amikor ne keresne fel egy-egy pár azzal a kéréssel, hogy valamilyen ok miatt nem lehet gyermekük. Az utóbbi időben ezen a honlapon is sokat írtam erről a társadalmi gondról. Érthető, hogy világszerte komoly erőfeszítéseket tesznek ennek a kérdésnek a megoldására.  Most az késztetett ennek a rövid cikknek a megírására, hogy új lehetőség kínálkozik a betegek komplex kezelésére. Az történt ugyanis, hogy 6 hónappal ezelőtt egy fiatal házaspár elkeseredve keresett meg azzal a gonddal, hogy nem sikerült áldott állapotba kerülnie az ifjú hitvesnek, ill. korábban egy alkalommal a sikert sajnos vetélés követte.

Mi lehetett a baj?

Mindkettőjük gondos kikérdezése, majd fizikális és ezt követő eszközös, ill. laboratóriumi vizsgálata után kiderült, hogy a fiatalasszonynak a pajzsmirigye megnagyobbodott, autoimmun gyulladása van, ráadásul inzulin rezisztencia (amely nem ritkán társul ehhez a kórképhez) szintén fennállt. Az elkezdett hagyományos kezelés mellett a kombinált szelén-metionin és az utóbbi időben ismertté váló ún. mioinozitol kezelés után az elmúlt héten boldogan kerestek fel, hogy a terápia eredményes. Olyannyira, hogy bár már lombik programra (IVF-re) jegyezték őket elő, de erre már nem került sor, az áldott állapot spontán bekövetkezése miatt! A terhesség problémamentes volt, 3 havonta jelentkeztek kontrollra és egészséges gyermekük született, akinek a képe ma került fel arra a tablónkra, ahol azokat a babákat lehet megtekinteni, akiknek a megszületéséről orvosi okok miatt már lemondtak.  Ez az örömteli esemény késztett arra, hogy a sikert a kedves Olvasókkal megosszam.

A meddőségnek sok oka lehet, amelyek közül csak a legfontosabbakat emelem itt ki:
I. Cisztás petefészek (PCOS)

A PCOS jelentése policisztás (sokhólyagú) ovárium szindróma. Bár az elnevezés csupán a petefészek (ovarium) betegségére utal, mégis számos hormonális és anyagcsere eltérés is áll hátterében, melyek szerteágazó tüneteket produkálnak. A hormonrendszerben keletkező zavar jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek a legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy nem az összes, csak egy-két tünet jelentkezik.

A PCOS tünetei:

·     Rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menzesz
·     Meddőség
·     Sok, apró ciszta a petefészekben
·     Aknés, pattanásos bőr
·     Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz
·     Kifejezett férfias szőrzet az arcon hason, végtagokon („hirsutizmus”)
·     Hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás
·     Súlyproblémák, elhízás (vannak formák, amikor az elhízás nem jellemző!)

Lényeges, hogy az egyes tényezők összefüggenek és ok-okozati viszonyban is vannak egymással. Ugyanis az elhízás nem csak a PCOS következménye, de egyben kiváltó oka is lehet. Az elhízás gyakran jár együtt a ”metabolikus szindrómának” nevezett kórképpel. A „metabolikus szindróma” jelei a magas koleszterin, megnövekedett vérzsír- és vércukorértékek, magas vérnyomás. Ez is mutatja, hogy a zsírszövet nem egyszerűen energiaraktár, hanem fontos endokrin szerv. Az utóbbi évek kutatásai felhívták figyelmünket arra is, hogy a PCOS-s betegek egy részében a rendelkezésre álló érzékeny ultrahangvizsgálat sem tud cisztát kimutatni! Ez is azt mutatja, hogy a ciszta csak egy kóros folyamat eredménye és nem okozója. A PCOS kialakulása általában már a pubertás előtt megindul, létrejöttében számos bonyolult mechanizmus játszik szerepet, amelynek részletezésébe azért nem kezdek, mert attól tartok, hogy ez a megértést inkább gátolná, mint elősegítené. A lényeg leegyszerűsítve az, hogy hyperandrogén (férfias) típusú hormonális változások jönnek létre.

Diagnózis: A PCOS diagnózisa a Rotterdami kritériumok (2003) alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha

két tünet jelen van a következő háromból:
a. szabálytalan vagy hiányzó peteérés, 
b. androgén túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,
c. ultrahanggal igazolt PCOS és  inzulin rezisztencia.

A beteg vizsgálata: A beteg kikérdezése és vizsgálata alapvető fontosságú (ne előzze meg a hormonális vizsgálatokat!).
PCOS kezelése: rendkívül összetett feladat és gyakran eltérő, mivel a kiváltó okok is különbözőek!

A kezelés elvi céljai:

- a hyperandrogen állapot csökkentése,
- a meddőség kezelése,
- a diabétesz, a kardiovaszkuláris betegségek kezelése.

A fentebb vázolt önerősítési körök magyarázzák, hogy különböző módokon lehet a PCOS-t okilag kezelni. Ezek:

1. Az inzulin szint csökkentése (életmódi kezelés, inzulin-érzékenyítő gyógyszerek).
2. A nemi hormon hatások normalizálása.

A kezelési mód megválasztását az elődleges cél is befolyásolja, ami legtöbbször a hyperandrogen bőrtünetek és/vagy társuló vérzészavar és/vagy a meddőség kezelése. Tekintettel arra, hogy a PCOS progresszív betegségnek tekinthető, hosszú távú következményekkel, a kezelés nemcsak átmeneti javulást eredményezhet, hanem a progressziót megállítva, gyógyulást hozhat.

Kezelési formák:

  • Életmódi kezelés, étrendi kezelés célja az inzulin rezisztencia csökkentése, fogyás.
  • A PCO gyógyszeres kezelésének sok formája ismert, ezekről a korábbiak során már írtam.

II. Pajzsmirigy autoimmun gyulladásai

Az utóbbi időben derült csak ki, hogy teljesen ép pajzsmirigy (normális TSH) mellett is kialakulhat a meddőség és a korai vetélés, ha autoimmun gyulladás áll fenn.  Ezt leginkább a TPO enzim elleni antitest jelenléte mutatja, ugyanis ezeknek az antitesteknek szerepük van:

Meddőségben, mert

  • a meddő nőkben a TPO elleni antitest 31.8%, a fertilis, egészséges populációban 4.6% volt kimutatható (Cubillos J és mtsai, 2009),
  • a TPO elleni antitest pozitívakban akkor is szignifikánsan nagyobb volt az infertilisek aránya, ha a hormon értékeik (TSH, FT3, FT4) (hypophysis és perifériás hormonok) élettani tartományban voltak! (Wilson R és mtsai, 2009).

Vetélésekben (Bussen S és mtsai. 2008), mert

  • a TPO elleni antitest pozitívakban a spontán vetélések száma jelentősen magasabb, mint az antitest negatívakban (32% v.s. 6%),
  • a 3-szor vagy több alkalommal vetéltek között a magas TPO elleni antitest titerüek száma kétszer nagyobb.

Magzati fejlődésben, mert

  • a magzat fizikai fejlődése (érése) 19.3%-ban gátolt a TPO elleni antitest pozitív anyákban (Ilijama T és mtsai, 2009),
  • a szellemi fejlődés, az IQ érték 10,5 ponttal alacsonyabb a TPO elleni antitest jelenlétében (Pop VJ és mtsai, 2005).

Mi tulajdonképpen a TPO elleni antitest?

Az antitestekről általában azt gondolják, ill. vélik, hogy károsító hatásúak. A helyzet az, hogy éppen az autoimmun pajzsmirigybetegségek bizonyítják, hogy ez nem így van. Az antitesteknek azonban több típusa van:

  • A védelmet szolgálják: pl. a kórokozók elleni antitestek egyes típusai (oltások után ezek megjelennek és hosszabb- rövidebb ideig védik a szervezetet).
  • Autoimmun antitesteknek is több típusa van:
    • Sejtkárosítók, toxikusak, ezek a sejtek membránját bombázzák és elpusztítják a sejteket
    • Stimulálók: ezek egy-egy sejt működését fokozzák, ilyenek a Basedow kóros betegekben lévő TSH-receptor elleni stimuláló antitestek, amelyek a pajzsmirigy túlműködéséért felelőek
    • Neutrális, ill. közömbös antitestek, amelyek nem hatnak a sejtek működésére, de szabályozzák az imunrendszer működését

A TPO elleni antitestekről fontos tudni, hogy egy csoportot képeznek. Ez azt jelenti, hogy a méréseink során az antitestek teljes mennyiségét határozzuk meg (azaz a toxikus, a stimuláló és neutrális antitesteket is). Ezért van az, hogy az antitestek szintjének változása nem feltétlen függ össze a pajzsmirigy állapotával! Ennek eldöntése a vizsgálatokat végző orvos feladata, amely adott esetben további vizsgálatokat is igényelhet.

A kezelés két célt szolgál: a csökkent pajzsmirigy működés megszüntetését (rendszerint a hiányzó hormon bevitelével) és az autoimmun gyulladás gátlását, megszüntetését hatásos szelén készítménnyel. Erről a kérdésről korábban már írtam és azok ismétlését el kívánom kerülni.

Mio-Inizitol és folsav

A folsav jelentőségét már régen sikerült kimutatni, ezért a legtöbb „magzatvédő vitaminnak” a fő komponensét képezte.  A mio-inozitol jelentőségére az utóbbi időben derült fény.  A mio-inozitol a B-vitamin családba tartozó vegyület, amelyik a természetben széles körben megtalálható: friss gyümölcsökben, magvakban. Kiderült korábban, hogy előnyös a cukorbetegség kezelésében, csökkenti az inzulin rezisztenciát és valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy az alkalmazása során javult a menstruációs ciklus, könnyebben következett be terhesség. Másrészt a szerves kötésben levő szelénnel együtt adva a pajzsmirigygyulladás is lényegesen csökkent.

Melyek fontosabb hatásai:

  • Normalizálja menstruációs ciklusokat (1. ábra)
  • Növeli a fertilizációs rátát, a termékenységet (2. ábra)
  • Csökkenti a tesztoszteron és az LH szinteket
  • Megfelelő dózisban csökkenti az inzulin választ, az inzulin rezisztenciát
  • Növeli a progeszteron szintet
  • Javítja a petesejtek minőségét és az IVF sikerességét
1. ábra: A Mio-inozitol + Folsav kezelés lényegesen nagyobb mértékben javította a menstruáció ciklust 14 hetes kezelés után, mint a folsav önmagában
 
2. ábra: A Mio-inozitol + Folsav jelentősen növelte a megtermékenyülés rátáját a csak Folsavval kezeltekhez hasonlítva

Mio-inozitol és a szelén kezelés kombinálása

További meglepő eredményt kaptak, amikor a Mio-inozitol és a szelén kezelés hatását vizsgálták. Kiderült, hogy a szelénnel együtt adva a gyulladás mértéke, a TPO elleni antitestek szintje jelentősebb mértékben csökkent és a fogantatás mértéke tovább javult!(Nordio M, Pajalich: J Thyroid Research 2013 May 8. Combined treatment with Myoinositol and Selenium ensures euthyroidism in subclinical hypothyroidism patients with autoimmune thyroiditis).

Összegezve: az új kezelési eljárások lényegesen nagyobb esélyt kínálnak a meddő házaspárok számára. Az alapos kivizsgálás után alkalmazott célzott és új oki kezelés biztató eredményekkel kecsegtet.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja