SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megszüntetheti az éjszakai bepisilést - mégis alig hallani róla

Családinet [cikkei] - 2015-08-10
Az éjszakai bevizelés ma Magyarországon a 3. leggyakoribb gyerekbetegség: a 6 éves gyerekek 10-15%-ának keseríti meg az életét. Hosszú orvosi vizsgálatok, pszichológus és gyógyszerek helyett találtunk egy olyan megoldást, mellyel néhány hét alatt megszűnhet a probléma bizonyos esetekben.
Megszüntetheti az éjszakai bepisilést - mégis alig hallani róla

Kisfiammal évek óta küzdöttünk az éjszakai bepisiléssel, ami ma hazánkban is egyre több gyermeket érint. Arról, hogy ez a jelenség hány éves korig "elfogadott", megoszlanak a vélemények. Volt, aki azt mondta: az ő korában (5 évesen) ez már nagy baj. Mások (orvos ismerősöket is beleértve) csak legyintettek, mondván, 6 éves korig nincs semmi gond.

5 éves kora körül azért elkezdtük a kivizsgálást, mert nem tartottam normálisnak, hogy egyáltalán nem ébred fel arra, ha pisilnie kell. Első lépésben elmentünk a gyerekorvoshoz, aki beutalókkal küldött tovább minket: vesevizsgálat, ultrahang, vizeletvizsgálat, vérvétel. Minden negatív, a gyerek teljesen egészséges, valószínű, hogy lelki eredetű a baj - mondták az orvosok.

Ezután jött a gyerekpszichológus: 5-6 alkalommal a hátunk mögött, és sok pénzzel kevesebbel a zsebünkben arra jutottunk, hogy lelkileg is minden rendben van, nem ilyen okból történik az éjszakai bepisilés... 

Pár hetes gondolkodási szünet következett arról, hogy mi is legyen a következő lépés. Sokat beszélgettünk vele a dologról, azt is éreztettük vele, hogy senki nem haragszik rá az éjszakai balesetek miatt. Házi nyereményjátékokat indítottunk, egy táblázatban minden nap bejelöltük, hogy volt-e bepisilés az éjjel, vagy sem - de sajnos nem volt sok értelme és eredménye úgy, hogy sosem jelölhettük be azt az áhított rubrikát, ami azt jelölte volna, hogy száraz maradt az éjszaka... Felajánlottunk egy szuper új játékot, amit akkor választhatna, ha egy ideig nem pisilne be éjjel. Mindez persze teljesen hatástalan volt, mert nem arról szólt a dolog, hogy nem AKAR felkelni, hanem egyszerűen nem TUD. Nem ébred fel rá. 

A kicsi egyre jobban szégyellte magát, mert (hacsak nem keltették fel az alvásból) az óvodában is egyre gyakrabban esett meg a baleset a délutáni alvás során. Bújkálva vette fel a tiszta ruhát az óvodai öltözőben, nehogy valamelyik kis barátja meglássa... 
Anya számára pedig maradt az akkor már évek óta tartó mókuskerék: a mosógépet továbbra is naponta háromszor kellett bekapcsolni - minden nap pizsimosás, teljes ágynemű mosás, óvodai ágynemű mosás... vízhatlan lepedők és fóliák cserélgetése a matracon, hogy legalább az ne menjen tönkre.

Végül jobb híján újra elmentünk a gyerekorvoshoz, aki második körben a nefrológiára utalt be minket. Újabb teljes kivizsgálás következett, ezúttal már sokkal alaposabb, mint 5 éves korában. Mert a szakvélemény szerint ugye 5 évesen még szinte természetes, hogy bepisil, 6 évesen már baj. 
Szinte minden vizsgálatnak az lett az eredménye, hogy rendben vagyunk. Annyit ajánlottak, hogy végezzünk olyan gyakorlatokat, amik növelik a hólyagkapacitást, 2 óránként mindig menjen el pisilni, de a köztes időben ne engedjem el wc-re. Ezen kívül kaptunk egy gyógyszert is, ami továbbra sem szüntette meg a problémát.

Ekkor hallottunk egy ismerőstől a Wet stop nevű készülékről, amit magyarul úgy hívnak, hogy pisi-csengő. Ez egy pici szerkezet, amit rá kell csiptetni éjszaka a gyerek pólójának nyakára, az alsó részét pedig a bugyira kell csippenteni. Már egy csepp nedvesség esetén is azonnal megszólal - csipog és rezeg, hogy felébressze a kicsit, így ki tud menni pisilni. A folyamatot segíti még egy önbizalomnövelő kis lapocska is, melyre ezüst és arany csillagokat kell felragasztani egy kis naptárba minden reggel, melyek azt jelölik: volt-e bepisilés az éjjel, vagy nem. Azonnal beszereztük, és nagy reményekkel láttunk neki a használatának. Internetes fórumokon mindenhol azt olvastuk, hogy azonnal bevált, mindenkinél megszűnt az éjjeli bepisilés - negatív kommentekkel nem is találkoztunk. Kipróbáltuk, és lassan, fokozatosan, néhány hét alatt nálunk is megtörtént a várva várt csoda. Ma már csengő nélkül is felkel éjszaka és kimegy pisilni. Szívből ajánljuk mindenkinek, aki hasonló cipőben jár.
 

Mire számíthatsz, amikor elkezditek használni? 

Valószínű, hogy mindenkinél máshogy működik, így csak a saját tapasztalatokat tudom megosztani veletek. Nálunk az első 1-2 hétben minden éjjel 4-5x megszólalt, kisfiam pedig úgy aludt tovább, mint a mormota, fel sem ébredt rá (pedig tényleg hangosan csipog, és még rezeg is). Minden csipogás után kimentünk a wc-re, hátha kell még pisilnie, de általában az egész a bugyiban kötött ki, mire felébredtünk. Ilyenkor mindig át kell öltözni, hiszen hiába kapcsoljuk ki a csengőt, ha a pisis bugyiban marad, akkor újra meg fog szólalni ugye, ahogy visszacsiptetjuk az érzékelőt... tehát úgy készülj, hogy az első napokban nem fogtok sokat aludni. Minden csipogás után wc, aztán teljes átöltözés (éjszakánként többször is), törölközés, tiszta bugyi felvétele. Nem lesz egy leányálom, de egy 5-6 éves gyerek anyukájának már nem kell bemutatnunk, milyen az, ha alig alszik éjszaka. :) Vigasztaljon a tudat, hogy csak néhány kellemetlen nap, esetleg 1-2 hét, és akár örökre elfelejthetitek az éjszakai bepisilést! 
Egy idő után változni fognak a dolgok, gyakrabban ébred fel a gyerek maga a csipogásra, sőt: egyre kevesebbszer fog pisilni éjszaka. Amikor elkezdtük a wet stop használatát, még 4-5 alkalommal kellett számolnunk minden éjszaka. Ma már eljutottunk odáig, hogy maximum egyszer kel fel éjjel pisilni - magától, csengő nélkül. Többször nem is kell neki. 
Ne felejtsétek el ragasztgatni a kis naptárba az arany és ezüst csillagokat. Tegye meg ezt ő maga minden reggel, így még nagyobb lesz a sikerélmény, ahogy egyre több lesz a száraz éjszaka és az arany csillag. 


Hol szerezheted be? 

Ha rákeresel az interneten, több oldalon is megrendelheted 23.000 Ft-ért. Nem olcsó, de ez egy olyan befektetés, ami igazán megéri. Nagyon stabil kis szerkezet, jól bírja a strapát, le-föl csiptetést. Az éjszakai forgolódás közben ritkán fordul elő, hogy kiakad, esetleg akkor, amikor a  gyerek belegabalyodik a zsinórba és lerántja magáról - de ha mégis megtörténik, akkor is bekapcsol a riasztó. És igaz, amit állítanak róla: valóban megszólal, már egy csepp nedvesség esetén is.
Használtan is megvásárolhatod, de csak akkor, ha nagyon résen vagy: ha valaki szeretne eladni egy használt pisi-csengőt, a feltöltés után nagyon hamar lecsapnak rá az anyukák. eBay-en szintén vásárolhatsz használtan is, újonnan is, olcsóbban, mint ha itthonról rendelnéd, de nézz utána, hogy a postaköltséget hozzáadva is megéri-e külföldről rendelni. 


Fontos: az éjszakai bepisilés hátterében állhat számos betegség is, így azt javasoljuk, nálatok is az legyen az első lépés, hogy utánajártok, nincs-e valamilyen szervi, lelki vagy hormonális probléma. Abban az esetben viszont, ha minden rendben van, mégsem szűnik meg a bepisilés - mindenképpen próbáljátok ki ezt a módszert, ne várjatok vele 6-7 éves korig. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja